Przygoda trwa, płyta leży i czeka na trochę czasu i chęci :)
W międzyczasie przyszedł procesor, po wlutowaniu zmieniło się niewiele - tzn. teraz co kilka resetów pojawia się zielony ekran z czarną ramką, wystąpił też nowy "defekt", płyta reaguje na puknięcia i wyginania białymi pasami na czarnym tle.
Mam obawy co do wymiany NVRAM przeprowadzonej przez poprzednika, luty wyglądały jak po lutowaniu pogrzebaczem. Zamówiłem i wstawiłem nowy układ, ale jest możliwe, że uszkodzone są połączenia przelotek na wewnętrznych warstwach PCB. Muszę to pomierzyć.
Mam też nowy EPROM do TOS'u i GAL'e, muszę to poprogramować i podstawić.
Mam też pytanie do znawców tematu, czy 8MHz na procesor wychodzące z COMBEL'a to prawidłowa wartość? Nie powinno być 16MHz?
Śnieżna planeta w Cosmic Hero 2 Zelax prezentuje postępy nad kontynuacją klasyka. Zobacz mroźną planetę w Cosmic Hero 2.
ABBUC Creative Contest 2026 Poznaj zasady nowej edycji konkursu ABBUC Creative Contest dla twórców związanych z 8-bitowym Atari.
Gearlynx 1.0.0 Pierwsza stabilna wersja wieloplatformowego emulatora Atari Lynx o nazwie Gearlynx trafiła do sieci.
Jubileuszowy 25. odcinek kursu Larka Arkadiusz Lubaszka kontynuuje swoją serię poradników, publikując 25. lekcję programowania gier.
LodjurDS v0.1.4 Kolejna wersja emulatora Atari Lynx przynosi poprawki CPU oraz obsługę plików BLL dla konsol DS i 3DS.