1

Witam,

Mój pierwszy post więc wypada się przywitać.

Mam na imię Krzysztof i jestem z Gdańsk a Atari 65XE w moim posiadaniu jest od 1991 roku,
i mam z nim obecnie problem, który polega na źle wyświetlanym obrazie.
Komputer niby startuje coś się tam dzieje ale obraz jest dziwnie wyświetlany,
tak jak by nie do końca chciał się zestroić z TV-Monitorem.

Z jakieś pół roku temu jeszcze go podłączałem do TV przez antenę i atarynka działała bez najmniejszego problemu.

Atari jest ustawione na kanale C 4 63000mhz z tego co pamiętam.

Problem również występuje po podłączeniu przez wejście na monitor, różnymi kablami:

1. TV SCART ( euro złącze )
2. TV RCA
3. Monitor commodore 1048s video (rca)
4. Monitor commodore 1048s video (L)uma,(C)hroma  + audio
5. Kabel antenowy

Mam nadzieję ze problem jest prosty do rozwiązania typu,
kupno nowego zasilacza, bo chyba w nim tez może być problem.

Pojawiające się objawy przedstawia ten filmik.

ATARI 65XE

p.s
po przyjściu z pracy nagram filmik jak wygląda obraz z monitora 1048s bo jest trochę inny, ten był dziś na szybko nagrywany przed wyjściem do pracy.

2

cześć, witamy
jeśli jesteś z pobliża wrzeszcza (lub w okolicy pracujesz; albo gdyni), to mogę wziąć pacjenta na testy.
ale póki co pokaż co jest na 1048, bo z tego z tv nic nie widać ( ;P cóż, modulator ostatecznie też może się popsuć..)

3

dzięki za szybką odpowiedź, jestem akurat z siedlec ale nie ma problemu by się gdzieś spotkać, jestem mobilny to zawsze mogę pacjenta dostarczyć we wskazane miejsce, będe sie ozdywał ;)

Jutro mam nadzieje ze przyjdzie do mnie nowy zasilacz i tez pod tym względem sprawdzę co się dzieje,
a dziś z wieczora przedstawię lepiej obecna sytuacje z atari.

4

PHERO napisał/a:

dzięki za szybką odpowiedź, jestem akurat z siedlec

No proszę, a w profilu masz Gdańsk...

Sikor umarł...

5

W Gdańsku jest taka dzielnica :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

6

Coś takiego masz? https://www.youtube.com/watch?v=ByNLsIv8hNA
U mnie pomogło kręcenie potencjometrem od spodu obudowy.

7

tak jak obiecałem

ATARI 65XE - 1048S - kabel AV

ATARI 65XE - TV - kabel EURO

8

@wieczór: dzięki, nie wiedziałem ;) Człowiek uczy się całe życie ;)

Sikor umarł...

9

:P jakie narkotyczne wizje na wizji..
a masz możliwość ze złącza monitorowego atari pociągnąć sygnał luminancji/s-video i podłączyć do 1084? w xe sygnał composite video jest tworzony w modulatorze. tak więc na szybko można by wykluczyć ew usterkę samego modulatora.
tak na szybko mi przyszło do głowy.
ewentualnie, jak proton pisze, jak nadal z nowym zasilaczem będzie bez zmian, można pokręcić potencjometrem nasycenia koloru (od spodu obudowy gdzieś w połowie jest jeden otwór). przy uszkodzonym potencjometrze też mogą występować cyrki z obrazem i jego stabilnością.

10

Po włączeniu nie słychać prrrrr... na fonii, to może świadczyć o głębszym uszkodzeniu (łącznie z zasilaczem).

Profil czasowo (?) nieczynny.

11 Ostatnio edytowany przez PHERO (2016-11-24 23:07:01)

Sprawdziłem jakie napięcie wychodzi na zasilaczu i jest po 9.3 V na wszystkich 3-ech pinach, wiec raczej jest uszkodzony i możliwe że skutkiem tego są obecnie takie objawy z prawidłowym wyświetlaniem obrazu.

Mam nadzieje że jak przyjdzie nowy, to atari będzie działać prawidłowo a obecny nic nie popsuł w atarynce tym napięciem.

12

Jak Atari przeżyło to 11 cud.

13

:-/ nie fajnie, takich konkretnie zasilaczy mam ze dwie sztuki (póki co działają ok).
no, z tych 9,3 po podłączeniu do atarki zrobiło się myślę jakieś 9 - 8,7v acz to i tak dużo za dużo. są jakieś szanse, że uszkodziły się kondziory na wejściu, a reszta komputra jeszcze dycha...

14

I jeszcze lepsze jest to, że te 9V poszło ci po scart w telewizor O_O

15

zdebel, a z ciekawości zapytam - którym pinem ?

16

Już wiem że dziś nie otrzymam od kuriera zasilacza, więc podepnę się pod ATX-a w 5v i wyjdzie wtedy czy atari dostało w kości ... Po zabiegu zdam relacje, co z tego wyszło i mam nadzieję że nie będzie czarnego scenariusza.

do " takron27 "

Czy ewentualnie w weekend będę mógł Cię złapać gdzieś w okolicy trójmiasta byś też sprawdził atarynke na wszystkie możliwe sposoby ? Oczywiście jak byś chciał i masz takie możliwości :)

17

phero > wiadomość na PW

18

takron27 napisał/a:

zdebel, a z ciekawości zapytam - którym pinem ?

Teoretycznie Chromą, patrząc na schemat, mogło pójść więcej, a że chroma się składa w composite, to normalnie też. TVki mają zabezpieczenia na liniach więc raczej nie powinno nic ucierpieć.

19

...ano racja, tranzystory q2 i q3 podciągające sygnały przed wyjściem z atarki. :P no to może być trochę sprawdzania, jeśli atarka nie zadziała na sprawnym zasilaczu...

20

Jak to możliwe żeś zasilacz 9V podłączył do Atari? Pomyłka? Przemyślane działanie?
Stawiam na lot w kosmos. A jak  przeżyło to cud.
Nie kombinuj z zasilaczem PCeta 5V. Jesteś pewien że tam tyle jest?
Poczekaj na normalny zasilacz +5V wydajność prądowa co najmniej 1.5A

21

PHERO napisał/a:

mam nadzieję że nie będzie czarnego scenariusza

Jeśli dłużej przytrzymałeś włączony, to "biały scenariusz" jest taki, że tylko RAM będzie do wymiany.

Profil czasowo (?) nieczynny.

22

eee no nie dramatyzujcie ;) ogarniemy koledze ta atarke nawet gdyby pojechal po niej spawarka ;)
Pheron , w razie wacka dawaj znaka na PM , skierujemy na odpowiednie tory ;)

23 Ostatnio edytowany przez takron27 (2016-11-25 20:22:38)

kolega podłączył zwykłego zasilacza od atari jaki miał od początku, zasilacza widać na 2gim filmiku (podłączanie do 1084), ok 4-5sekundy.
zasilacz atx'owy da ~5v +-0,2 (częściej +), już u kogoś widziałem taki patent z atarką. musiał by mieć wyjątkowego pecha jeśli by i ten zasilacz się sp**** ;)
- - - - - -
dobrze jest!

24

Dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie dotyczące co mogło się stać z atarynką, co niektórzy nie zbyt dobrze wróżyli mojemu atari a to dowód że atarynka po podłączeniu do 5v z  zasilacza atx dała znaki życia i ma się dobrze ;)

ATARI 65XE - CZARNY PIATEK

Memory test przeszła też pozytywnie :)

zasilacz jaki posiadam, to oryginał atari, tak jak napisł mój przedmówca, ten niby nienaprawialny bo cały zalany w srodku i zamknięty na amen. Coś mu się musiało stać przez te ostatnie pół roku i zamiast 5v na wyjściu zaczął podawać 9.3v, w końcu ta zasiłka ma już tez swoje lata...

Ważne ze ATARI przetrwało :cool:

25

noooo i zajebioza :P wpadnij na jakas lokalna impreze ;)