Cześć,
Na początek chciałem się przywitać. Jestem starym atarowcem. Atari 65XE kupiłem swego czasu w PEWEX.
Niestety Atari i całą moją kolekcje gier i literatury wyprzedałem na samym początku lat 90-tych.
Teraz postanowiłem powrócić do Atari i ostatnio zakupiłem na Ebay Atari 800XL.
W zasadzie wszystko w nim działa oprócz klawisza RESET.
Sprawdziłem zwierając piny 18 - 23 złącza klawiatury, że nie jest to problem z klawiaturą.
Analizując schemat, a nie jestem elektronikiem, to tak sobie myślę, że pewnie uszkodzone są te inwertery w układzie 74LS14.
Pytanie moje brzmi czy to jest prawdopodobne i jak to sprawdzić na płycie aby nie robić zbędnego
wylutowania sprawnego układu. Można jeszcze coś posprawdzać w tym układzie resetowania?
Mam też jeszcze problem z magnetofonem ale to będzie inny temat.
Jak stworzyć składankę gier na kasecie? Dziś, dzięki nowoczesnym narzędziom, jak program Turgen, ten proces jest znacznie łatwiejszy.
HDDRIVER 12.71 Nowa wersja najbardziej rozbudowanego sterownika pamięci masowych dla 16- i 32-bitowych Atari, z mnóstwem usprawnień i nowości.
Elite - port z BBC Micro na Atari XL/XE Wczesna beta portu kultowego Elite z BBC Micro na 8-bitowe Atari.
sAIOnara v3.0 Zaawansowany układ wideo Pancia, sAIOnara v3.0, bazujący na chipie CXA2075, jest już dostępny.
Altirra 4.40 test 20 Nowa wersja rozwojowa popularnego emulatora Altirra zawiera szereg usprawnień i poprawek błędów.