Dopiero wgłębiam się w temat ST.
Atari 600XL
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Gearlynx 1.2.32 Aktualizacja emulatora Gearlynx z poprawkami VSync i lepszą obsługą kontrolerów.
NGA 0.9.3. Nowatorski asembler 6502 NGA automatyzuje zarządzanie pamięcią 6502, wykrywając błędy w fazie budowy.
Elite FireBird dla Atari 8-bit Zakończono prace nad portem gry Elite w wersji FireBird dla 8-bitowych komputerów Atari.
CAS2Audio 1.0.7 Aktualizacja narzędzia CAS2Audio przynosi odświeżony interfejs i lepszą obsługę plików taśm.
AGI-ANTIC i King's Quest na Atari Silnik AGI-ANTIC przenosi klasyczne King's Quest I na małe Atari.
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » ACSI2STM - nowy dysk twardy ACSI dla ST/TT
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dopiero wgłębiam się w temat ST.
Jak chcesz tylko pograć/demka poglądać to bierz ACSI2STM działa dobrze i nie wymaga zakupu driverów.
Kupiłem ACSI2STM
Czy jak ktoś z Was składał ACI2STM - to wycinaliście rezystory R9/R10/R11 z płytki STM'a?
Bo mam problem z uruchomieniem zabawki z STE. Fix'a na DMA założyłem (drabinka rezystorowa, bo mam na płycie niby to felerne), robiłem wariant z Taśma 10cm oraz bezpośrednio wtykany w gniazdo. W obu przypadkach chodzi mi to mało stabilnie - przy czym na ten moment testuje to na wsadzie 4.12 i z obsługą 1 partycji FAT32.
Zapytam tylko z ciekawości, bo nie umiem pomóc z rezystorami, na czym polega ta niestabilność?
@Piguła/Shpoon a gdzie o tym wyczytałeś? bo ja też miałem problemy kiedyś z tym urządzeniem (ale to było już jakiś czas temu) i je w końcu oddałem komuś, może to właśnie przez to :-?
Uicrobe - mam STE z tym felernym DMA, wprawdzie mam też satandiska i na tym ST odczyt z ST dzialal bez zarzutu.
Czytajac wątek grzybsona - natknąlem się w nim na link do opisu jak patchować felerne dma - tam na zdjęciu była drabinka 8x10K przylutowana do dx chipa wD - co tez wykonalem.
Mam 2 typy plytek do asci2stm jedna na tasme idc20 jak od satana a druga wpinana bezposrednio do db19. STE ma tosa 2.6.
Na stronie projektu.jest podane, ze aby na stm blue uzywac do zasilania gniazda usb z plytki należy wylutować trzy rezystory R9, R10 oraz R11. To już sprawdziłem i rzeczywiście trzeba je wypruć. Układy STM mam zaprogramowane najnowszym zwykłym wsadem 4.12. Po podłączeniu do Atari interfejs jest wykrywany za każdym razem, wykrywa też wpinane karty SD (używałem sandisk 64GB i PNY 64GB). Obie z.partycją extfat lub fat32. Pod Tosem widze ich zawartość ale sypie się próba wczytania - ascitest.tos się wczytuje ale potem dosc szybko się wiesza, tak samo hddtest o uruchomieniu jakiekolwiek gry mozna zapomniec. Czy ktoś na forum robił patcha na DMA?
Wygrzebie jeszcze jakies STFM ze starszym Tosem i sprawdze czy na nich mam taki sam objaw. Rozumiem, że w ST mogę DMA wstawić z dowolnego innego modelu... bo rozwazam tez wylutowanie tego wadliwego, wstawienie podstawki i wrzucenie wersji okreslanej jako dobra.
Ja nie wycinałem tych rezystancji.
Jedyne co wyciąłem, to dwa goldpiny, bo mi zegarek spieszył ;)
W opisie jest też rekomendacja, aby od wersji 4 przestać używać bluepilla, bo podróbki STMa mogą nie wyrabiać. Dlatego zostałem na wersji 3.01.
Grzybson możesz wystawić jakiś obraz swojej karty SD w formacie img. Bo za cholere nie wiem jak rozwalić obrazy z rozszerzeniem hd na kartę SD.
I pytanko czy z 3.01 pracujesz z partycją FAT32 czy też masz założone partycje w formacie Atari.
mam STE z tym felernym DMA
Ta teoria (jeżeli powołujesz się na "klasyfikację jookiego" http://joo.kie.sk/?page_id=250 ) była poddawana w wątpliwość.
Rozwiązaniem miało być rzekomo wymiana kości TOS z ROM na Flash i/lub procesora na MC68HC000. To chyba Exxos, ale też tutaj było (może za Exxosem).
mam też satandiska i na tym ST odczyt z ST dzialal bez zarzutu
Miałeś na myśli że w tym STE odczyt z US działał?
A ja mam STE z "dobrym" DMA, w którym kiedyś US źle działał. Zamieniał partycje w śmieci. Wymieniłem TOS i CPU, ale już nie robiłem testów US, bo kupiłem ACSI2CF i to działało OK. Później znów kupiłem TOSStera, który jak się okazało nie działa z MC68MC000... Zawsze coś :) Zmieniłem na "zwykły" 68000 i ACSI2CF w krótkich testach zachowywał się OK.
Ciągle mam zamiar przetestować ponownie US, ale zawsze brak czasu...
Ale zawsze chętnie zbieram osobiste doświadczenia innych w różnych konfiguracjach.
Pracuję w trybie ACSI, karta sformatowana i partycjonowana sterownikiem Pery Putnika.
To jeszcze dodam, że zauważyłem, lekko spuchnięte kondziołki w moim STE
- do wymiany w bloku zasilacza będzie 470uF/400V (ten jest w najgorszym stanie, oraz kolejne dwa 2200uF/10V).
Na ten moment STE z gotekiem dzała bardzo stabilnie... dema się ładują nic się nie wiesza, zero bombek no ale trzeba reagować, zanim coś poleci.
W między czasie znalazłem jeszcze dwa układy STM32 kupione 9 miesięcy temu, o dziwo różnią się jeżeli chodzi o oznaczenia i tak w tym egzemplarzu fabrycznie nie ma R9 oraz R10, natomiast na płytce nie ma w ogóle R11, linie D+ oraz D- od gniazda USB pociągnięte są do rezystorów oznaczonych jako R6 oraz R7 i zgodnie z opisem na stronie projektu trzeba je wyciąć, aby można STM'a zasilać z USB w ACI2STM. Efekty dalej niezadowalające i zabawka mało stabilna. Dość szybko następuje zwis... sprawdzę jakie układy DMA mam w swoich dwóch ST 1040F i najwyżej po wymianie kondziołów dobiorę się do płyty, obejrzę ją organoleptycznie i sprawdzę inne pojemności a DMA wylutuje i osadzę w podstawce... dam znać .....
No to mała aktualizacja: wygrzebałem z garażu kolejne STE (nawet nie wiedziałem, że posiadam, byłem święcie przekonany, że dysponuje jeszcze 3 komputerami ale w wariancie STFM.
I tak na ten moment komputer ma tos 1.6x po angielsku, nie wiem jak ten komputer do mnie trafił, ale miał wyrwaną taśmę od flopa, nie miał żadnej stacji, a kości od Tosa były nieumiejętnie wsadzone (1 para skrajnych nóżek wygięta). W efekcie przy próbie włączenia widoczny jedynie biały ekran.
Tos szybko został poprawnie umieszczony w podstawkach i Atarka ożyła. DMA dobre z końcówką 01 i w wariancie SMD.
Interfejs z oprogramowaniem 4.12 śmiga bez zarzutu, wszystko działa stabilnie, kilka gier uruchomiłem z exfata. TOS TEST przechodzi 460 testów wielokrotnie bez żadnych błędów. Ten sam interfejs na ST1040FM i Tosie 1.62 kończy się zawsze dwoma errorami. A na pierwszym STE1040 bardzo szybko zawiesza. Wiec ewidentnie problemik z DMA.
Będę starał się wypruć z niego ten układ i zrobić podmiankę z takim samym ale z modelu FM (bo tam jest w podstawce)...
Gniazdo od floppa też już sobie wymieniłem - przyznam, że niezły hardcore walczyłem z tym prawie 1h, aby nic na płycie nie uszkodzić, testowałem kilka różnych topników nie wiem czym to lutowano... dramat....
Ja nie wycinałem żadnych rezystancji z bluepilla. Acsi2stm zasilam z gniazda usb na bluepillu. Zdjęcie mojej wersji jest gdzieś w wątku.
Mam DMA w wersji C38739-001A.
Dodam tylko - dla potomnych - aby nie zginęło i może to komuś pomoże.
W moim Atari STE układ DMA 25913-38 był wlutowany bezpośrednio w płytę główną.
Układ został wylutowany, a w jego miejsce wstawiona zwykła podstawka 40 pinowa.
Dokładnie taki sam układ DMA został wyjęty z fabrycznej podstawki i modelu Atari ST1040FM, po przełożeniu do Atari 1040STE, interfejs ASCI2STM działa jak brzytwa. Żadnych zwisów, a program TOSTEST uruchamiany wielokrotnie za każdym razem przechodzi 432 Testy bezbłędnie. Zatem proszę na siłę w przypadku problemów nie szukać układów DMA z końcówką 01.
A wkładałeś ten walnięty układ do STFM? Tam tak samo źle działa?
Z dużym prawdopodobieństwem działa dobrze (been there, done that).
To może warto w takich przypadkach podawać nr serii, czy jakieś inne znaczące oznaczenia.
Może wyjdzie jakaś regularność?
Ale jak to wykryjesz, jeśli ta sama kość działa źle w jednym komputerze, a dobrze w drugim?
Jeszcze nie wkładałem - ale oczywiście to zrobię i zobaczę, jak STFM zachowuje się na wylutowanym oraz oryginalnym DMA z interfejsem ASCI2STM. To oczywiście nie kończy całej zabawy... bo zamierzam jeszcze spróbować rozwiązania z płytką ST-DMA Converter... może ona pozwoli rozwiązać problem stabilnej pracy na tym jednym wariancie DMA.
TOS TEST przechodzi 460 testów
Piguła, a podpowiesz skąd to pobrać? Bo coś nie mogę namierzyć.
Aplikacja Tostest.prg jest na stronie projektu Asci2STM. Wystarczy że pobierzesz cały pakiet z firmwarem 4.12.
Dzięki. Znalazł-M. Teraz muszę znaleźć czas potestować.
Miałem chwilę, więc na szybko polutowałem ręcznie pierwszego fixa. Nie bić za estetyke... bo to robione na szybko i grubym grotem. Wystarczy mi jeden krytyczny komentarz od Ciotki C. Brakowało mi jednego rezystora wiec na szybko na krótko 1K przewlekany... to będzie poprawione.
Efekt:
1. Oryginalne problematyczne DMA, przechodzi teraz za każdym razem test, ale z jednym błędem (w trakcie poszczególnych testów raz pojawiają się 2 bombki, ale program leci dalej - zakładam, że to ten jeden wadliwy test).
Bez fix'a ten układ DMA nie przechodzi testów - wiesza się mniej więcej w połowie.
2. Drugi układ, który ma takie samo oznaczenie z fixem oraz bez niego przechodzi test.
Sprawdzę, jeszcze jak to będzie działać jak Atarkę mocno wygrzeje i uzupełnie wtedy post.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » ACSI2STM - nowy dysk twardy ACSI dla ST/TT
Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 62 zapytań