Cześć Chłopaki,
XeGS przestał działać padł przycisk Power to pewne, bo jak zwieram odpowiednio - to odpala.
Ktoś może coś doradzić? Szukałem zamiennika ale chyba ciężko.
Pozdrawiam,
Javalonde
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ICE-T 2.76 alpha 9 Nowa wersja zaawansowanego emulatora terminala
Street Fighter 2 na Atari - prace trwają W najnowszym materiale wideo autor zaprezentował aktualny stan rozgrywki.
Jurassic Spark - wersja finalna Podczas Grawitacji zaprezentowano wersję uproszczoną, pozbawioną kilku kluczowych elementów, które teraz zostały dodane.
ABBUC Software i Hardware Compos Ogłoszono coroczne konkursy.
Atari ANTIC Displaylist Designer Nowe narzędzie dla twórców oprogramowania na Atari 8-bit.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Problem z przyciskiem Power w XEGS
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć Chłopaki,
XeGS przestał działać padł przycisk Power to pewne, bo jak zwieram odpowiednio - to odpala.
Ktoś może coś doradzić? Szukałem zamiennika ale chyba ciężko.
Pozdrawiam,
Javalonde
Update: Przycisk działa, ale trzeba go mocniej wciskać, właściwie bardzo mocno, aż strzela :)
Może da sie go psiknąć jakimś kontaktem i przeczyścić? W sumie to nie zaglądałem jak on tam jest zbudowany.
To raczej monolit, ale spróbuje, w ostateczności tak zostanie. Włacza się ale ciężko.
Monolitem nie jest ale rozebrać to tak, żeby złożyć to ponownie to chyba się nie uda. Natomiast jeśli to kwestia utlenionych styków i problemów z przewodzeniem to możesz nalać do jakiegoś małego (ale wystarczającego) pojemnika czegoś typu Kontakt i po prostu to w tym zanurzyć (po wylutowaniu). Wiem, sporo płynu się zmarnuje bo co z nim potem zrobić - ale powinno pomóc.
Od ciśnięcia na siłę w końcu popękają luty na PCB lub co gorsza samo PCB.
Przełącznik nie jest hermetyczny, można zalać kontakt-sprayem, byle potem dokładnie wypłukać IPA.
Dzięki za porady, w takim razie jednak rzeczywiście lepiej to przeczyścić.
Dzięki za porady, w takim razie jednak rzeczywiście lepiej to przeczyścić.
No i jeszcze sprawdź zimne luty.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Problem z przyciskiem Power w XEGS
Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 28 zapytań