26 Ostatnio edytowany przez vulpes (2025-05-13 22:34:28)

Hurraa! Działa!!! W końcu udało się naprawić :)

Brakowało sygnału CAS na pamięciach, a konkretnie to nie było połączenia pomiędzy R108 i nóżką 15 układu pamięci (U12). Wszystkie układy są sprawne, chcąc działać na skróty poszedłem w złym kierunku, a problem był banalny.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i rady.

Gdyby ktoś ze Szczecina chciał sprawdzić jakiś układ scalony od Atari to służę pomocą, wszystkie układy mam w podstawkach.

27

Gratulacje! :-)

28

banalny jak banalny, ale czemu wystąpił?
uszkodzona ścieżka? przelotka? zimny lut? ?

29

takron27 napisał/a:

banalny jak banalny, ale czemu wystąpił?
uszkodzona ścieżka? przelotka? zimny lut? ?

Coś było robione/naprawiane przy pamięciach, jak na przykład wstawione podstawki, których nie było w oryginale.
Najprawdopodobniej była przerwana ścieżka wśród paru innych już wcześniej naprawionych. Nie było tego widać gdyż podstawka większość zakryła. Na szczęście miernik i schemat pomogły :)

30 Ostatnio edytowany przez Mateoos (Dzisiaj 20:52:51)

Czyli...? Teraz jakieś wgrywadełko i szykuje się copy-party w Szczecinie! Masz sporo zaległości :)

PS. A co z zasilaczem? Trafiony był?

Atari 130XE Disco Edition/576kB RAM/Stereo/Covox/Q-Meg OS/Cobra Freezer + Atari 1050 Toms Multi
Atari 800XE/U1MB/Sophia2/PokeyMax + CA2001

31

Masz rację Mateoos potrzebne jakieś wgrywadełko :)

Próbowałem wgrać cokolwiek ze starego magnetofonu XC12 ale ciągle dostaję BOOT ERRROR. Brak mi sił oraz czasu aby się z nim zmierzyć i próbować naprawiać, więc pewnie będzie jakiś gotowiec SDRIVE MINI albo własnej produkcji SDRIVE MAX na Arduino. Zobaczymy jak będzie u mnie z czasem.

Co do starego oryginalnego zasilacza to jest ok, moje Atari na nim działa. Pewnie tylko nie był w stanie uciągnąć podrasowanej maszyny ;)

32 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 22:45:33)

Na początek po taniości zorganizuj sobie A8Pico Cart. A potem powoli resztę. A zasilacz lepiej wymień. Nawet jak jeszcze działa. Możesz pokazać fotkę tego co masz, będzie wiadomo, czy natychmiast, czy możesz na spokojnie poczekać.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.