1

Witam,

trafiłem dziś na informacje, że można podmienić ten procesor Motorola 68010 FN12 z oryginalnym z Atari STE tylko wymagany jest TOS 2.06. Nie mogę jednak znaleźć żadnej informacji czy można to zrobić również na płycie, która nie ma soceta pod cpu tylko procesor jest wlutowany. Załączam poglądowe zdjęcie płyty jaką posiadam.
Ktoś może próbował tak zrobić ?

2 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 17:27:40)

Fotki płyty brak... Procesor zawsze można wylutować i zapodstawkować.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

O nie dodało mi fotki. Myślałem właśnie żeby wlutować podstawkę. Ale w sumie nigdzie nie mogę znaleźć podstawki do kupienia.

Post's attachments

Atari-1040-STE-012-Motherboard.jpg 633.34 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

4

Bo takie podstawki są teraz trudne do zdobycia - chociaż na Allegro się pojawiają, widziałem w tym tygodniu. Ale zamiast podstawki możesz wlutować żeńskie goldpiny precyzyjne, też dadzą radę.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

ok dziękuje za informacje :)
jeszcze w sumie znalazłem, że jest MC6800FN12 zawsze trochę taniej wychodzi ;)

6 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 20:39:00)

6800? Czy 68000? A jeśli to drugie, to... po co? Nic nie zyskasz w ten sposób.

7 Ostatnio edytowany przez Gazag (Wczoraj 21:27:30)

Zjadłem jedno zero. 68000FN12 ma 12.5 MHz.

8

Gazag napisał/a:

I tak będzie chodzić na 8MHz.moze się będzie ciut mniej grzać - ale to wszystko.

9 Ostatnio edytowany przez Gazag (Wczoraj 22:39:13)

perinoid napisał/a:
Gazag napisał/a:

I tak będzie chodzić na 8MHz.moze się będzie ciut mniej grzać - ale to wszystko.

perinoid napisał/a:
Gazag napisał/a:

Dobrze wiedzieć dziękuje :)