6,251 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2025-06-29 19:23:27)

AS... napisał/a:

7800 ;) to gdzie będzie :)

ProSystem to 7800

ATW800/2 / Atari V4sa / Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SUB/AVGcart / FujiNet / DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

6,252

Dla mnie Atari to Atari :)

6,253

AS... napisał/a:

otóż to!

ATW800/2 / Atari V4sa / Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SUB/AVGcart / FujiNet / DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net

6,254

Cyprian napisał/a:
przemek-o napisał/a:

Atarowcom 8-bitowym bliżej do Amigi niż do ST tak po prawdzie :)

może niektórym, wychowałem się na A8 a nie ciągnie mnie amiga (chociaż mam na półce C64 i A1200)

swoją drogą Atari to nie tylko ST czy XL

Mi chodzi o podobieństwa architektury. Ja byłem wychowany na kodowaniu XLki i po przejściu na STE doznałem szoku jak może to być odmienna architektura. Wtedy tłumaczyłem to sobie 16-ma bitami. Dużo dużo później dowiadując się jak powstawało Atari 8bit, kto za nim stal i kto projektował (lub maczał palce w projektowaniu) inne platformy, te różnicę przestały być dziwne. A dodatkowo okazało się ze A500 była dość podobna w programowaniu do Atari xl/xe. W sensie samego zamysłu organizacji kodowania.
I tylko o to mi chodziło.

A to ze było wiele Atari, to inna bajka. Od XLki mialem i STE i chwilowo TT i dostęp do Falcona i pierwsza 64bitowa :) konsole :) I nawet się portfolio przewinęło i PC1.
Jednak najmilej wspominam XLke. STE było super do muzyki, do programowania tragiczne. I tylko kilka gier które używały jego możliwości. Dodatkowo bardzo szybko pojawił się u mnie PC z możliwościami o których Atari mogło jedynie śnić. Chyba to był AMD PR150 z jakimś SB i 3D Virge :) I tak Atari poszło na x-dziesiat lat w odstawkę.

Natomiast

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12

6,255

Mq napisał/a:

A ja wolę np. dźwięk ST niż Amigi. Dla mnie Amiga to kiepskiej jakości wczesne próby operowania samplami, a z kolei YM w ST to dla mnie bardzo fajnie brzmiący chip, który sprawia dla mnie wrażenie kontynuacji XL/XE w lepszej odsłonie. Dlatego np. niektóre gry wolę na ST niż na Amidze: przykładowo Monkey Island wolę na Atari, tak samo D-Generation, która jest jedną z moich ulubionych gier ST.

A mnie dziwek czystego ST bardziej przypomina Spectrum z AYgrekiem, czy brzęczenie SIDa w C64. Mialem STE i jedynie to ratowało ten komputer. I tutaj faktycznie, wydaje mi się, ze w porównaniu z A500 to STE miało lepsze przetworniki bo dźwięk był subiektywnie lepszy. Natomiast i tak większość miała Amigę i ST a w szczególności STE było egzotyka. Nawet gier typowo na STE było tyle co kot napłakał :) Pamietam Substation w który notorycznie grałem, jakiś pinball z 4 planszami i Stardust który tez wydawał mi się lepszy w wersji na STE niż Amigę. Ale np. taki MagicBoy był tragiczny w porównaniu z A500.

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12

6,256

przemek-o napisał/a:

... okazało się ze A500 była dość podobna w programowaniu do Atari xl/xe.

Tak było. XL/XE, a potem Amiga to był scenariusz wielu ludzi - choćby np. WFMH.

przemek-o napisał/a:

dzwiek czystego ST bardziej przypomina Spectrum z AYgrekiem, czy brzęczenie SIDa w C64.

Tak. Mi też tak się to kojarzyło, chiptunowy chip SID-o podobny. Wtedy odbierałem to jako trochę za słabe brzmienie jak na 16 bit, nie ten poziom progresu, którego się spodziewałem. Teraz inaczej trochę patrzę.

6,257 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2025-07-02 21:46:16)

oczywiście zamysł jest ten sam, bo stał za tym ten sam gościu - odciążenie procesora układami dma. Ale nie jest to żaden wyróżnik bo jest tak też w 7800, STE, Falconie czy Jaguarze, Co do podobieństwo programowania to jest to naciągane, jest sporo różnic.  Pominę tu zupełnie niepodobny procesor, to chociażby odmienna koncepcja jest w DL vs Copper, albo tryby chunky vs bitplany  itp itd.
Co do dźwięku, czipy dzwiękowe mają to coś, mogą zarówno grać muzyczki czipowe jak i sample z dobrą jakością.Za to czipy grane na PCM brzmią płasko.
Ale panowie Amigowcy, rozumiem was, każda pliszka swój ogonek chwali.

6,258

Cyprian napisał/a:

...stał za tym ten sam gościu

kropka. :)

6,259 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2025-07-02 22:58:52)

laborant napisał/a:
Cyprian napisał/a:

...stał za tym ten sam gościu

kropka. :)

no i?
Kolesie od Atari Portfolio zrobili Sharp 3000
Kolesie od Atari Jaguar zrobili Nuon a wcześniej Sinclar Loki oraz Konix Multisystem
Kolesie od Atari ST zrobili C64 i C900
Koleś od Atari Lynx maczał palce w 3DO
był jeszcze Pong oraz Jobs i Woźniak
itd itp
Żaden z nich nie założył Atari.

6,260

Kolesie od JIL 8-bit zrobili Amigę...

Commodore też nie zakładali.

Ja bym się specjalnie "znaczkami" na budach nie przejmował ani nie sugerował, że na coś wpływają. Albo coś jest fajne, albo mniej, albo całkiem niefajne, logo to drugorzędna korpo kwestia.

6,261 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2025-07-02 23:40:45)

laborant napisał/a:

Ja bym się specjalnie "znaczkami" na budach nie przejmował ani nie sugerował, że na coś wpływają.

i tu jest pies pogrzebany. Dla mnie znaczek Atari jest ważniejszy niż jakiś były pracownik.
Jedni lubią wyroby Atari, inni wyroby Minera.
Dla każdego coś dobrego.

6,262 Ostatnio edytowany przez Mq (2025-07-02 23:54:42)

Coś w tym jest. Dla mnie też znaczek Atari jednak dużo znaczy. Generalnie wszystkie te sprzęty są do dupy, bo to są stare złomy i w dzisiejszych czasach się do niczego nie nadają. Ale my mamy sentyment, kochamy to, bo się na tym wychowaliśmy. Dzisiaj czasami spodoba mi się gra na Amidze, ale C64 jest dla mnie złomem nic nie wartym. Natomiast Atari 8 bit mam w serduchu i jest wartością niewymierną i nieprzeliczalną na nic. Atari ST mimo że nie mam sentymentu, bo nie miałem w dawnych czasach, to jednak mnie ciągnie tym znaczkiem. I jest fajne bo jest Atari. I tyle.

To jest tak samo z motocyklami. Kocham te japońskie. Jeździliśmy z kumplami japonią i wiadomo, liczyły się Honda, Yamaha, Suzuki, Kawasaki. Każdy jeździł czym lubił. Ja jeździłem Hondami i tak się przyzwyczaiłem i pokochałem, że miałem kilka różnych motocykli, same Hondy, i choć przymierzałem się do innych japończyków, przejechałem się czasem innym, to jednak dla mnie Honda to Honda, tylko Honda i nic innego. Tak mi zostało już na zawsze. Jak z Atari.

I to nie znaczy że Commodore jest do dupy, albo że Kawasaki jest do dupy. Po prostu ja lubię Atari i Hondę, a ktoś inny może tak samo ma sentyment do czegoś innego i w 100% to rozumiem i nie kwestionuję.

6,263 Ostatnio edytowany przez AS... (2025-07-03 00:07:01)

Mq@ Po zabiegu .
Jaka tam hania?
Hajka to jest To..
-3cia generacja, jak dasz na a3 to nawet pewnie Cię nie zabije ;)
Obecnie nie ma odpowiednika dla Hajki, zzykzak duży? Hania (honda ale jaka?).
Doładowany karszer, ale to ma 200 koni z litra ;)

To Jak na Falkonie pokazywać dema z amigi@060 ;)
Tylko hajka ;)

6,264

Sentyment mam do XL/XE bo od niego zaczałęm. Miało znaczek Atari i również się do niego przywiązałem, nie na tyle jednak, by w swoich późniejszych wyborach kierować się wyłącznie jego obecnością. To byłoby nieracjonalne. Ograniczałbym się w ten sposób, stając się niewolnikiem marki.

Teraz mogę pozwolić sobie na nieracjonalność i zbierać wszystko, konstrukcje lepsze i gorsze, zgłębiać i sprawdzać wrażenia. Wtedy nie miałem takiej możliwości i musiałem wybierać co dalej.

Natomiast wg mnie sytuacja tych dwóch brandów jest wyjątkowa, bo przenikają się wzajemnie i przeplatają w symbiotycznym uścisku jak nici DNA. Konglomerat. One się dopełniają.

6,265

AS... napisał/a:

Jaka tam hania?

CBR1100XX

6,266

Mq napisał/a:

CBR1100XX

ładne cacko

6,267

przemek-o napisał/a:
Mq napisał/a:

A ja wolę np. dźwięk ST niż Amigi. Dla mnie Amiga to kiepskiej jakości wczesne próby operowania samplami, a z kolei YM w ST to dla mnie bardzo fajnie brzmiący chip, który sprawia dla mnie wrażenie kontynuacji XL/XE w lepszej odsłonie. Dlatego np. niektóre gry wolę na ST niż na Amidze: przykładowo Monkey Island wolę na Atari, tak samo D-Generation, która jest jedną z moich ulubionych gier ST.

A mnie dziwek czystego ST bardziej przypomina Spectrum z AYgrekiem, czy brzęczenie SIDa w C64. Mialem STE i jedynie to ratowało ten komputer. I tutaj faktycznie, wydaje mi się, ze w porównaniu z A500 to STE miało lepsze przetworniki bo dźwięk był subiektywnie lepszy. Natomiast i tak większość miała Amigę i ST a w szczególności STE było egzotyka. Nawet gier typowo na STE było tyle co kot napłakał :) Pamietam Substation w który notorycznie grałem, jakiś pinball z 4 planszami i Stardust który tez wydawał mi się lepszy w wersji na STE niż Amigę. Ale np. taki MagicBoy był tragiczny w porównaniu z A500.

Zgadzam się tutaj z Mq. Po latach nie mogę już słuchać tych słabo brzmiących modułów z Amigi. Natomiast do muzyki YM/AY wracam z przyjemnością. A najlepsze daje nam STE, ponieważ można łączyć jedno z drugim. :)

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

6,268

Cyprian napisał/a:
AS... napisał/a:

otóż to!

A jakby miało być inaczej? :)

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

6,269

Mq napisał/a:

To jest tak samo z motocyklami. Kocham te japońskie. Jeździliśmy z kumplami japonią i wiadomo, liczyły się Honda, Yamaha, Suzuki, Kawasaki.

Bo to jest proszę pana tak: https://www.youtube.com/watch?v=MN19CeyHQmo

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

6,270

@mono: tak jest:-)