1

Hi mam karta który po włożeniu do 65XE blokuje komp z czarnym ekranem. Wylutowałem eproma i zgrałem zawartość ale nie potrafię na emu go odpalić. Cart był w komplecie z magnetofonem ze stylowym przełącznikiem z epoki... Czy zawartość karta jest uszkodzona?

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13110

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13108

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13112

Post's attachments

20250803_131053.jpg 317.12 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20250803_131101.jpg 433.56 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20250803_131153.jpg 98.23 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

AM2716@DIP24 - Atari.BIN 2 kb, liczba pobrań: 11 (od 2025-08-03) 

Zrzut ekranu 2025-08-03 115935.png 173.93 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez laborant (2025-08-03 12:53:43)

Magnet z Turbo 2000F. U nas we wiosze też tak przerabiali, z czerwonym przełącznikiem i drugą diódką obok "save" na górze, wskazującą czy turbo, czy normal. 2kb cart??? Może to nie do atari?

3

laborant napisał/a:

Magnet z Turbo 2000F. U nas we wiosze też tak przerabiali, z czerwonym przełącznikiem i drugą diódką obok "save" na górze, wskazującą czy turbo, czy normal. 2kb cart??? Może to nie do atari?

do Atari, podobny do tego: http://seban.pigwa.net/jd_retro/cart_du … cb_bot.jpg

4 Ostatnio edytowany przez laborant (2025-08-03 14:31:50)

Więc pewnie to będzie jakies t2000, się mieści widocznie w 2kb. Na końcu widać sygnaturę i "Zamosc". Trzeba by obejrzeć dumpy cartów do t2000 i znaleźć podobny... może część komórek jest poprzekręcanych już w epromie i dlatego się nie ładuje.

Jest też ciąg: (T/N)
- pamiętam, że przy odpalaniu carta do T2kF pokazywało się po starcie pytanie tak / nie - ale nie pamiętam już czego dotyczyło. Czy załączenia obsługi turbo, lub może Basica...? Ostatni raz użyłem turbo w latach 90 :).

5

laborant napisał/a:

Więc pewnie to będzie jakies t2000, się mieści widocznie w 2kb. Na końcu widać sygnaturę i "Zamosc". Trzeba by obejrzeć dumpy cartów do t2000 i znaleźć podobny... może część komórek jest poprzekręcanych już w epromie i dlatego się nie ładuje.

Jest też ciąg: (T/N)
- pamiętam, że przy odpalaniu carta do T2kF pokazywało się po starcie pytanie tak / nie - ale nie pamiętam już czego dotyczyło. Czy załączenia obsługi turbo, lub może Basica...? Ostatni raz użyłem turbo w latach 90 :).

Nie mam kasowarki do eproma, jak będę miał to spróbuję..

6 Ostatnio edytowany przez baktraaa (2025-08-05 09:55:26)

Sądzę, że jeśli wykonasz następujące czynności:
1. Wyłącz komputer
2. Włóż kartridż
3. Włącz komputer
4. Odczekaj 3 sekundy
5. Wyjmij kartridż (komputer nadal włączony),
kartridż zostanie aktywowany.

Z disasemblera wynika, że kartridż jest aktywowany albo przyciskiem (na zdjęciach nie widzę żadnych przycisków), albo samoczynnie się rozłącza.

Biorąc pod uwagę kondensator na płytce drukowanej, przypuszczam, że kartridż rozłącza się automatycznie krótko po włączeniu zasilania. Jeśli kondensator jest rozładowany, samoczynnie się rozłącza nie działa, a komputer utknie w pętli oczekiwania na rozłączenie.

7

Cześć!

Dopiero miałem okazję odwiedzić forum po dłuższej przerwie i widzę że mam sporo do nadrobienia, ale skoro zobaczyłem ten wątek, a więc postaram się odpowiedzieć pokrótce i rzeczowo.

1) Ten cart to jest klon/wariacja na temat cartridge wydanego przez firmę MUEL dla systemu Turbo 2000F, z tym że autor tej wersji nazwał sobie system Turbo 2000R, z zawartość pamięci sugeruje że autor (autorzy) pochodzą z Zamościa.

BFE0: 04 07 85 0C A9 07 85 0D 4C 04 07 18 08 5A 54 26 |........L....ZT&|
BFF0: 44 2D 41 20 5A 61 6D 6F 73 63 01 B0 00 04 00 B0 |D-A Zamosc......|

Cart po starcie powinien się przestawić tak:

https://pigwa.code32.org/ptyku/T2000R_cart.png

I teraz dwa słowa o samym cartridge, jest to typowy cart który po włączeniu kopiuje swoją zawartość do pamięci RAM, po czym układ czasowy złożony z jednego tranzystora i obwodu R-C, odłącza cart po upływie 1-3 sekund. Skopiowany do RAM program rozpoznaje ten fakt, monitorując zawartość rejestru TRIG3, cała sekwencja startu powinna wyglądać mniej więcej tak:

https://www.youtube.com/watch?v=89IOIbStcQI

I teraz podstawowe pytanie... dlaczego Twój cart nie startuje skoro zawartość pamięci wygląda na poprawną? Przychodzi mi do głowy jedna rzecz, mianowicie pojawia się pytanie którą stroną wkładasz cart do slotu? Jeżeli masz komputer serii XE to pamięć EPROM jest po dolnej stronie płytki, zatem wkładając cart do slotu należy umieścić płytkę carta tak, aby pamięć EPROM była od spodu. Jeżeli masz komputer serii XL, to pamięć EPROM musi być z tyłu komputera.

Czarny ekran może sugerować ze wkładasz płytkę nie tę stroną (tzn. EPROM-em do góry [XE] lub do siebie [XL] co jest błędem).

I jeszcze parę słów na koniec. Ta wersja Turbo nazwana przez wytwórcę Turbo 2000R, lokuje się w pamięci po OS-ROM, już kiedyś o tym pisałem, co prawda zapewnia to niskie MEMLO na poziomie $7C1, jednak takie rozwiązanie powoduje że gry które będą się ładowały pod OS-ROM ($C000-$CFFF, $D800-$FFFF) lub będą ten obszar zmieniać w trakcie ładowania po prostu z tą wersją carta nie zadziałają.

Jedna z ciekawostek w tej wersji carta jest to że autorzy tej modyfikacji wymyślili sobie że zaraz po starcie carta wybierana jest domyślnie opcja "S", czyli LOAD & RUN, a to powoduje że po wystartowaniu carta słyszymy od razu charakterystyczny "BEEP", i system jest gotowy do wczytania programu po wciśnięciu dowolnego klawisza, przykład tego zachowania i wczytywania gry możemy zobaczyć na tym filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=mmCF5wAzuYk

I ostania sprawa, dla chcących się pobawić tą wersją turbo pod emulatorem przygotowałem wersję zgodną z cartem "4K blizzard", cart sam się odłączy po przepisaniu swojej zawartości do RAM (zmiana dosłownie paru bajtów w kodzie), więc dla chętnych plik do pobrania tutaj: Turbo 2000R - "4k Blizzart cart" image for emulator.

W sumie życie byłoby prostsze gdyby Avery Lee (autor emulatora Altirra) w końcu zrobił obsługę cartów z pamięcią 2716, czyli o rozmiarze 2KB) ;-)

8

Może po prostu kondensatorek wysechł i cart się nie odpala, bo ten impuls jest za krótki?

9

Patrzyłem na zdjęcie płytki które załączył ptyku, i ten kondensator wydawał mi się dość nowoczesny, prawdę mówiąc to założyłem że jest wymieniony. Bo oryginalnie w takich cartach to spotykałem stare polskie elektrolity w zielonej, albo niebieskiej koszulce. Ten widać co prawda od góry i być może dlatego źle interpretuję ten obraz i być może ten kondensator nie jest tak nowy jak mi się wydaje.

10

dzięki za rzeczowe podpowiedzi.. wkładałem karta chipem do góry bo był rozebrany i taką odpowiedź dostałem na jednym z forów na FB (wkładałem do XE). po włożeniu odwrotnie nie miałem żadnej reakcji czy screena startowego. Znalazłem w zasobach bardzo podobny kart z innym wsadem i dwoma tranzystorami zamiast jednego. w wolnej chwili sprawdzę elektrolit i zobaczę czy pojawi się jakiś ekran startowy.

11

x_angel napisał/a:

Może po prostu kondensatorek wysechł i cart się nie odpala, bo ten impuls jest za krótki?

tak kondensator uszkodzony, po wymianie ruszyło. Podpowiesz jaki byłby najlepszy wsad na 2k do tego karta?

12

Gry

http://blog.3b2.sk/igi/file.axd?file=20 … tridge.zip

13

... tylko jak chcesz tam wgrać grę, to musisz zdezaktywować układ RC odpowiedzialny za odłączenie ROMu od magistrali, po zadanym czasie.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

14

ptyku napisał/a:

Podpowiesz jaki byłby najlepszy wsad na 2k do tego karta?

Ja bym ten cart zostawił w oryginalnej formie, a jak sobie zrobisz taki z wymiennym lub większym EPROM-em, to polecam chociażby "wsad" z tego posta: Turbo 2001. To turbo siedzi na dole pamięci, więc wszystkie gry które będą chciały się pakować "pod" OS-ROM będa działały bez problemu. Wszystkie pozycje spakowane za pomocą Crunchera 5.0 czy Code3 Crunchera również będą odpalać z tej wersji turbo.

15

seban napisał/a:
ptyku napisał/a:

Podpowiesz jaki byłby najlepszy wsad na 2k do tego karta?

Ja bym ten cart zostawił w oryginalnej formie, a jak sobie zrobisz taki z wymiennym lub większym EPROM-em, to polecam chociażby "wsad" z tego posta: Turbo 2001. To turbo siedzi na dole pamięci, więc wszystkie gry które będą chciały się pakować "pod" OS-ROM będa działały bez problemu. Wszystkie pozycje spakowane za pomocą Crunchera 5.0 czy Code3 Crunchera również będą odpalać z tej wersji turbo.

i tak zrobię, zostawię ten oryginalny wsad który tu pokazywałem, bo choć prymitywny to tak naprawdę jako jeden z niewielu pomógł wgrać przygotowaną kasetę. Dzięki wszystkim za pomoc.