Cześć!
Dopiero miałem okazję odwiedzić forum po dłuższej przerwie i widzę że mam sporo do nadrobienia, ale skoro zobaczyłem ten wątek, a więc postaram się odpowiedzieć pokrótce i rzeczowo.
1) Ten cart to jest klon/wariacja na temat cartridge wydanego przez firmę MUEL dla systemu Turbo 2000F, z tym że autor tej wersji nazwał sobie system Turbo 2000R, z zawartość pamięci sugeruje że autor (autorzy) pochodzą z Zamościa.
BFE0: 04 07 85 0C A9 07 85 0D 4C 04 07 18 08 5A 54 26 |........L....ZT&|
BFF0: 44 2D 41 20 5A 61 6D 6F 73 63 01 B0 00 04 00 B0 |D-A Zamosc......|
Cart po starcie powinien się przestawić tak:

I teraz dwa słowa o samym cartridge, jest to typowy cart który po włączeniu kopiuje swoją zawartość do pamięci RAM, po czym układ czasowy złożony z jednego tranzystora i obwodu R-C, odłącza cart po upływie 1-3 sekund. Skopiowany do RAM program rozpoznaje ten fakt, monitorując zawartość rejestru TRIG3, cała sekwencja startu powinna wyglądać mniej więcej tak:
https://www.youtube.com/watch?v=89IOIbStcQI
I teraz podstawowe pytanie... dlaczego Twój cart nie startuje skoro zawartość pamięci wygląda na poprawną? Przychodzi mi do głowy jedna rzecz, mianowicie pojawia się pytanie którą stroną wkładasz cart do slotu? Jeżeli masz komputer serii XE to pamięć EPROM jest po dolnej stronie płytki, zatem wkładając cart do slotu należy umieścić płytkę carta tak, aby pamięć EPROM była od spodu. Jeżeli masz komputer serii XL, to pamięć EPROM musi być z tyłu komputera.
Czarny ekran może sugerować ze wkładasz płytkę nie tę stroną (tzn. EPROM-em do góry [XE] lub do siebie [XL] co jest błędem).
I jeszcze parę słów na koniec. Ta wersja Turbo nazwana przez wytwórcę Turbo 2000R, lokuje się w pamięci po OS-ROM, już kiedyś o tym pisałem, co prawda zapewnia to niskie MEMLO na poziomie $7C1, jednak takie rozwiązanie powoduje że gry które będą się ładowały pod OS-ROM ($C000-$CFFF, $D800-$FFFF) lub będą ten obszar zmieniać w trakcie ładowania po prostu z tą wersją carta nie zadziałają.
Jedna z ciekawostek w tej wersji carta jest to że autorzy tej modyfikacji wymyślili sobie że zaraz po starcie carta wybierana jest domyślnie opcja "S", czyli LOAD & RUN, a to powoduje że po wystartowaniu carta słyszymy od razu charakterystyczny "BEEP", i system jest gotowy do wczytania programu po wciśnięciu dowolnego klawisza, przykład tego zachowania i wczytywania gry możemy zobaczyć na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=mmCF5wAzuYk
I ostania sprawa, dla chcących się pobawić tą wersją turbo pod emulatorem przygotowałem wersję zgodną z cartem "4K blizzard", cart sam się odłączy po przepisaniu swojej zawartości do RAM (zmiana dosłownie paru bajtów w kodzie), więc dla chętnych plik do pobrania tutaj: Turbo 2000R - "4k Blizzart cart" image for emulator.
W sumie życie byłoby prostsze gdyby Avery Lee (autor emulatora Altirra) w końcu zrobił obsługę cartów z pamięcią 2716, czyli o rozmiarze 2KB) ;-)