76 Ostatnio edytowany przez stryker (2025-07-07 09:36:56)

Sic! v1.0
https://www.pcbway.com/project/sharepro … 7b37b.html
Sic! v1.2
https://www.pcbway.com/project/sharepro … d4e3a.html
Sic!+
https://www.pcbway.com/project/sharepro … f19d3.html

"wszystko się kiedyś kończy......."

77 Ostatnio edytowany przez QTZ (2025-08-15 07:30:20)

Wreszcie udało mi się uruchomić SIC!+-a!
Postaram się niedługo to opisać w wątku o wersji prototypowej.

Dostrzeżone problemy:

Flasher nie wyświetla pełnego katalogu - nie ma możliwości wybrania dalszych plików bin - ostatni wyświetlony plik ma literę T. Spacja nie wyświetla dalszych plików.

Jeżeli nazwa pliku bin niewiele mówi np. zestaw15.bin to trzeba ten plik albo na PC wypakować i uruchomić w emulatorze, albo zaprogramować. Gdyby flasher wyświetlał zawartość składanek wygenerowanych generatorem byłoby dużo wygodniej - po wybraniu pliku bin mógłby wyświetlać listę i pytać czy ok.

W menu kartridża mogłyby działać też strzałki i Return.
W menu brak informacji, że jest kolejna strona (np.: ">" lub "2/5" - wtedy znaczki muszą być w opcjonalnych fontach!).

W generatorze opisy programów automatycznie są obcinane do długości jaka jest maksymalna w menu, ale ręcznie można wpisać trzy znaki więcej (obcinane później).
Szkoda, że opisy nie mogą być dłuższe (rozumiem, że dobrane optymalnie).

O co chodzi z opcją "Enable background screen" - zaznaczenie powoduje, że w menu nie wyświetla się tekst (inny problem niż opisany wyżej).

Pod tą opcją są kolory domyślnie ustawione na 0. Próbowałem zmienić te kolory jednak tekstu z tą opcją nie udało mi się zobaczyć (bez niej tak).

78

QTZ - czy zmontowałeś sobie sic!+ na nowej płytce czy tej "prototypowej" która nie jest wspierana ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

79 Ostatnio edytowany przez QTZ (2025-08-16 20:11:18)

Nie ma to związku z moimi spostrzeżeniami, ale przerobiłem prototyp wg schematu na aktualną wersję. Opis co usunąć, co przeciąć i co połączyć + zaprogramowanie GAL-a wrzucę w odpowiednim wątku (dla posiadaczy prototypu - nie jest tego dużo - zmiany dotyczą sterowania przełączaniem między układami).

Nie skończyłem też dokumentowania jak złożyłem całość prototypu i z czym miałem jeszcze problem, więc mam trochę do nadrobienia, przypuszczalnie to samo tyczy się też oficjalnej wersji - może się przydać.

To co jeszcze zauważyłem to to, że flasher zapisuje scalak który jest nieaktywny (lub od niego zaczyna), więc przełącznik musi być ustawiony na układ który chcemy zaprogramować jako drugi [flasher 1.6] (lub którego nie chcemy programować [flasher 1.5]).

Generalnie ten przełącznik - przy okazji tego, że możemy nim przełączać dwa "SIC!"-e - daje bardzo fajną możliwość, o czym piszę w wątku "Laura na karuzeli" :)

Edit: W Altirrze przełącznik nie jest zaimplementowany (nigdzie go nie zauważyłem) i wygląda na to, że również nie jest zaimplementowana odwrotna kolejność podczas programowania. Gdyby było to zaimplementowane bez przełącznika, to nie dało by się uruchomić podwójnego kartridża z zaprogramowaną jedną kością, więc może tak jest dla wygody? Tak czy inaczej wygląda na to, że Altirra nie do końca emuluje SIC!+-a.

Ja raczej nie pomyliłem połączeń - sprawdzam połączenia coraz to innym sposobem - teraz łącząc ścieżki na zdjęciach i wszystko do tej pory się zgadza.
Poprosiłbym jednak o potwierdzenie, że na aktualnej płytce tak się właśnie SIC!+ zachowuje.

Chciałbym się upewnić i zgłosić prośbę o implementację przełącznika w Altirrze.
Poza tym warto wiedzieć jak to działa, żeby świadomie obsługiwać SIC!+-a.

A może jest to błąd i wymaga poprawki (tak działają obydwa flashery - 1.5 i 1.6, a tego od SDX i innych starszych, które znalazłem nie sprawdzałem)?