Sprawdziłem dlaczego w SIC!+ zapisywany jest układ flash przeciwny do wybranego - dokładnie tak jak napisał Phaeron.
W SIC! bit 7 $D500 to "Write enable (=1 enabled, =0 disabled)", w SIC!+ ten bit wybiera aktywny układ, co nie zostało uwzględnione w opisie na schemacie plusa. Także kiedy starszy flasher zapisuje ustawia ten bit do zapisu, a faktycznie w ten sposób przełącza aktywny układ i zapisuje na przeciwnym do wybranego.
Nie jest tudno sprawdzić czy mamy podłączony kartridż w wersji SIC! czy SIC!+, więc myślę, że moglibyście poprawić flashera zapisującego wersję SIC!, tak, że gdy wykryje wersję SIC!+ nie ustawi bitu 7, tylko będzie flashował wybrany w danym momencie układ, no i super żeby dało się odczytać dalsze pliki z dyskietki - tak jak w menu - naciskając spację.
Teraz testuję Turbo Basic i napisałem sobie proste wykrywanie, być może da się to zrobić lepiej / inaczej, żeby dodatkowo rozróżniać czy podłączony jest SIC!/SIC!+ czy jakiś inny kartridż (myślę, że flashery sprawdzając układ/y weryfikują czy jest podłączony SIC!, tylko nie weryfikują wersji).
Pliki i opis (napotkane problemy w Turbo Basicu) umieściłem w odpowiednim wątku na AtariAge: https://forums.atariage.com/topic/20433 ... nt-5839398 (Nowszą wersję testu umieściłem tutaj - poniżej vvv)
W ogóle flasher mógłby być jeden wspólny, tak, żeby flashował różnej wielkości pliki, mniejsze do 512kB do wybranego przełącznikiem układu w SIC!+, lub do SIC!. Większe naturalnie do SIC!+, a do SIC! ewentualnie mógłby wgrywać, po potwierdzeniu, tyle ile się zmieści, czyli np. połowę wsadu dla SIC!+.
Altirra nie ma niestety przełącznika kolejności układów flash, a flasher 1.5 jednak zapisuje tam w drugiej połowie SIC!+, tak jak to robi na Atari, czyli jest tak samo myląco, a nawet gorzej, bo nie można sobie tego przełączyć. (Nie można też przełączyć jak się wgra dwa biny po 512kB, ale to już Phaeron musiałby ten przełącznik dodać.)
Wersja 1.6 (która jak wiem, jest przeznaczona dla SIC!+) kiedy się wybierze bin o wielkości 512kB wyświetla błąd, że brak drugiego układu, czyli nie sprawdza, że ma podłączonego SIC!-a, a nie SIC!+, stąd do tej wielkości plików używam wersji 1.5 no i ta też nie sprawdza i zapisuje na przeciwnym układzie do wybranego (ustawia bit 7 do zapisu, zmieniając faktycznie bit 5 adresu), a że nie ma błędu (to dobrze), to da się taki plik wgrać i mieć dwa SIC!e na jednym SIC!+, przełączane przełącznikiem.
EDIT: Sprawdziłem i poprawiłem / zmieniłem / usunąłem / uzupełniłem.
EDIT: Nowa wersja z najnowszą wersją TB-R na AtariAge (program uruchamiany z kartridża, dołączony flasher). Poniżej wersja z czarnym tłem.
Post's attachmentsTurboBaSICTestCart[RUN].7z 143.83 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.