@paptak https://www.atari.org.pl/forum/viewtopi … 01#p304001
Ale... nie było tu informacji, a okazało się, że w wersji finalnej zostało przeprojektowane sterowanie przełączaniem aktywnego układu flash i ta wersja jest niezgodna z aktualną.
Także dla wszystkich, którzy mają tę wersję i myśleli, że coś źle zrobili - instrukcja jak przerobić ją na aktualną :)
Przeróbka SIC!+ prototyp -> SIC!+ aktualna działająca wersja:
- usunąć scalak U7 (na górze pod diodą)
- usunąć scalak U6 (na dole pośrodku)
- usunąć kondensator C7
- przeprogramować U4 aktualnym wsadem (albo zaprogramować nowy GAL albo PALCE)
Pięć cięć (tego co w nawiasach kwadratowych NIE ruszamy - wstawiłem aby było wiadomo od czego odcinamy/odcięliśmy - do pomiaru):
Na wierzchniej stronie płytki (tam gdzie są luty):
A. przeciąć połączenie przy U4 16 [x U1/U5 28]
B. przeciąć połączenie przy U4 7 [x U1/U5 7 - 7 na złączu]
C. przeciąć połączenie przy U4 15 [x U3 17 - U2 19]
Na spodniej stronie płytki (tam gdzie są elementy):
D. przeciąć cienkie połączenie wychodzące z lewej strony rezystora R2 (ścieżka wchodzi pod oznaczenie JP2) [x U1/U5 1]
E. przeciąć cienkie pionowe połączenie po prawej stronie rezystora R2 (połączenie od środkowego styku jp2) [x U2 12 - U3 11]
Osiem plus jedno - połączenia:
Na wierzchniej stronie płytki (tam gdzie są luty):
1. w miejscu po U6 połączyć 2 - 3
2. w miejscu po U6 połączyć 11 - 12
3ab. połączyć U4 16 - U7 6 oraz U6 4 - U6 6 [alternatywnie U4 16 - U6 6 (albo do U1 22)]
4. połączyć U4 15 - R2 patrząc od strony lutowania z prawej strony rezystora (centralnie nad otworem)
5. połączyć środkowy pin przełącznika jp2 z masą (np.: zeskrobać lakier pomiędzy przyciskiem, a przełącznikiem i połączyć masę ze ścieżką, albo bardziej elegancko po drugiej stronie płytki do najbliższego punktu masy)
6. połączyć U4 7 z U2 19
7. połączyć U2 12 - U1 1 (jest połączony z U5 1)
8. połączyć U4 9 - U1 28 (U4 9 jest połączony z polem 2 złącza, a U1 28 z U5 28)
Sprawdzić połączenia (czy prawidłowo przecięte i połączone, czy nie ma zwarć?)!
Widok od strony układów:
U7 [miejsce po 74x74], U4 [GAL (zaprogramowany nowym wsadem)]
U3 [74x244], U2 [74x273]
U5, U1 [FLASHe]
U6 [miejsce po 74x00 - NAND] {w starszej wersji było 74x32 - OR}
Koniec.
Edit 1, 2 i 3... :)
W czasie gdy montowaliśmy te prototypowe SIC!+ ściągnąłem kilka "obrazków", m.in. udostępniony schemat nieco wcześniejszej wersji, różnice na szczęście są niewielkie.

(Wcześniejszy prototyp SIC!+)
W naszej wersji zamienione zostały bramki OR na NAND i wyeliminowana została negacja zrealizowana na tranzystorach. Prawdopodobnie różni się też wsad GAL-a.

(Wcześniejsza wersja płytki, jednak połączenia i elementy odpowiadają naszej [brakuje tylko jednego z kondensatorów])
Schemat wcześniejszego prototypu posłużył mi więc za punkt odniesienia. Wyraźnych zdjęć gołej płytki nie mam, także korzystałem z dostępnych, na których widać fragmenty.
W wersji finalnej sterowanie zostało uproszczone i zrealizowane wyłącznie na GAL-u (nowy wsad). Dzięki czemu wyeliminowane zostały dwa najmniejsze układy i jeden kondensator. Przełącznik nr 2 prawdopodobnie zmienił swoją funkcję. Na wielu wcześniejszych zdjęciach (np. na powyższym) w jego miejscu jest jumper albo nie ma tego przełącznika wcale.

(Aktualna wersja SIC!+)
Obecnie ten przełącznik jest wręcz niezbędny - umożliwia przełączenie aktywnego układu przez co daje możliwość wyboru który układ będzie w danym momencie uruchamiany. Jak już pisałem w innym wątku - na przykładzie Laury RNG i Laury RNG Revolve - można się w ten sposób przełączać w czasie działania programu miedzy tym samym programem zawierającym inne dane, co można ciekawie wykorzystać (można taki efekt uzyskać software-owo i przełączać np. z klawiatury, jednak oczywiście program musi być do tego dostosowany). Przełącznik jest też potrzebny przy robieniu dumpów (wybrana kość) i flash-owaniu plików bin 512kB (przy zapisie działanie przełącznika jest odwrócone).

(Rev. 1.1 - rekonstrukcja naszej wersji; zaznaczone ścieżki, które w Rev. 2 zostały zmienione)

(Rev. 2 - przeróbka z rev. 1.1 - czyli to co nas interesuje najbardziej)

(Rev. 2 - aktualna - dla porównania)
Zdjęcia przerobionej płytki wraz z oznaczeniami:
Spód:

Na spodniej stronie dwa cięcia D i E (ja zrobiłem drugie z nich na wierzchniej stronie, ale nie polecam) i widoczny brak trzech elementów (zostawiłem podstawki, ale nie można w nie wkładać już układów!)
[Przy JP2 uszkodziłem drugą ścieżkę - nie ma to znaczenia.]
[Zielony przewód na tej stronie (powyżej) - bo uszkodziłem ścieżkę przy przycisku - normalnie niepotrzebny.]
Wierzch:

Na wierzchu 3 cięcia i wszystkie 9 (8+1) połączeń.
Łączenia 3a i 3b są to dwie części jednego połączenia (znaki równości w dwóch kolorach oznaczają które nóżki się łączą na płytce).
Oznaczone luty przy U6 (usuniętym) to miejsca po wylutowanym kondensatorze C7.
Punkt nr 5 to miejsce w którym zeskrobałem lakier i połączyłem ścieżkę z masą (ja tego nie zrobiłem, ale bardzo by to ułatwiło skrobanie i lutowanie - oklejenie dookoła tego miejsca taśmą izolacyjną). Można to zrobić bardziej elegancko łącząc przewodem środkowy pin JP2 do któregoś z pinów masy. Trzeba uważać żeby nie dotykać lutownicą przełącznika i go nie przegrzać (mój ledwo żyje).
UWAGA: Trzeba też pamiętać o ponownym zaprogramowaniu układu GAL/PALCE wsadem dla Rev. 2 - aktualnym obecnie.
Uwagi do schematu:
Patrząc na schemat nie widać tego, ale razem złączone są wszystkie pola i nóżki mające takie same nazwy.
Nóżki układów Flash są połączone na płytce 1-1, 2-2, 3-3, itd. za wyjątkiem nóżek nr 22, które są sterowane osobno.
Uwaga: Układy / elementy są oznaczone tak samo jak w finalnej wersji, więc nie ma z tym problemu, jednak na płytce wszystkie układy zostały obrócone, a U2 dodatkowo zmienił położenie.
Jak widać na zdjęciach płytki przeróbka jest dość prosta i nie jest wcale aż tak dużo do zrobienia :)
Za sprawdzenie i informację, przez co motywację do wykonania tej przeróbki oraz pomoc przy uruchomieniu podziękowania dla Ccwrc.
Post's attachmentssic2_prototyp_fix_spod.jpg 299.17 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
sic2_prototyp_fix_wierzch.jpg 295.79 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
sic_cart_plus_1_2_aktualny_stan_na_2025_08.png 130.39 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
sic_cart_plus_schemat_1_1.png 208.42 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
sic_cart_plus_schemat_2.png 134.18 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
sic_cart_plus_schemat_2_przerobka_1_1.png 234.94 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
sic_plus_płytka_wczesniejszy prototyp_elementy_nowszy_prototyp.jpg 68.82 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
sic_plus_schemat_prototyp_1.png 140.74 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.