1 Ostatnio edytowany przez axg (Dzisiaj 20:27:11)

Cześć,

Znalazłem taki oto projekt carta na PCBway i zamówiłem sobie płytki : https://www.pcbway.com/project/sharepro … rCart.html

Polutowałem wszystko tak jak trzeba pod wersję 128K (27010) no i przyszedł czas na zrobienie wsadu.
Jako ze romy mialem w rozmiarze 8kB to na koncu każdego z nich z pomoca winhex'a wkleiłem 8192 zer i zrobiłem paczkę z 8x16K. Jako pamięć do carta użyłem eproma M27C1001, flash 29F001 też działa  .
Po wgraniu wsadu do pamięci i uruchomieniu na atarce mam do dyspozycji tylko ostatnią grę w Altirra tak samo. W jaki sposób przełączyć się na inny bank carta ?
Czy do wyboru innego banku z grą trzeba napisać jakieś menu z wyborem czy jednak robię coś nie tak ?
Jako że z programowania jestem zielony to z pomocą chatagpt próbowałem wygenerować jakieś menu i poźniej to skompilować ale bez powodzenia. W razie czego wklejam to co wygenerował czat i wsad .
Czy znajdzie się ktroś kto pomoże w uruchomieniu tego carta ?

Post's attachments

cart1.rom 128 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

menu5.asm.txt 1.46 kb, liczba pobrań: 2 (od 2025-11-21) 

menu_mads.asm 1.45 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Atari 65/130XE + SDrive + SIO2SD +xc12 ; AMIGA 600 2Mb + CF IDE+HxC SD ; AMIGA 500 +512Kb; C64 + 1541 +mag; klon A2600

2 Ostatnio edytowany przez laborant (Dzisiaj 21:03:19)

Na stronie pcbway w opisie tego carta:

The switching scheme is based on the XE cartridges produced by Atari. Any access within 8000-9FFF will read from the selected 8K bank, and any access within A000-BFFF will read from a fixed bank (the topmost 8K in the ROM). A write to the D5 page (D500-D5FF) sets the current bank.

Czyli po włożeniu w kompa odpala ostatnie 8kb z epromu, gdzie musiałoby być menu z tytułami przełączające banki po 8kb w obszar 8000-9fff i po przełączeniu właściwego wywołujące init tego carta z os romu, aby zastartował. Z tego rozumiem że może być na 128 kilobajtowym epromie 15 gier ośmiokilowych plus 1 bank "stały" - wpięty w obszar A000-BFFF - z menu carta...