1

Cześć, szukam jak w tytule SID-a do Commodore. Mój niestety zamilkł.
Kupiłem zamiennik nano SID i po podłączeniu wydał dźwięk, ale ma jakiś konflikt z portami JOY.
Może ten projekt nie działa dobrze z C128.

Czy posiada któryś z kolegów takiego SID-a, chyba 8580 też będzie ok.

"Ja chodzę, Ty strzelasz"

2

Nie, że masz konflikty (pewnie to ci raportuje diagrom z okablowaniem) tylko SwinSid nano nie obsługuje wiosełek (wejścia analogowe) i dlatego diagrom marudzi. Jak długo nie potrzebujesz tej funkcjonalności, wszystko będzie działać jak należy. To tyle.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Objawiało się to tak.
Używam Kartridż Final Cartridge III, po włączeniu steruje się joystickiem po menu - działa bez względu na port joya. Tak działa mi to z uwalonym SIDem tyko że bez dźwięku, coś tam czasem brzdęknie.

Po wsadzeniu nano sid i uruchomieniu komputera, wydał dźwięk ale po menu nie mogłem sie poruszać. Kursor latał jakoś bez ładu, tak jakbyś podłączył np. myszkę od amigi do st.

Przełożyłem SIDy na ten walnięty i kursor ruszył, no ale bez dźwięku.

Coś ewidentnie powoduje konflikt.

Szkoda mi tego C128 "walnąć" w kąt, bo jest w wyjątkowo dobrym stanie, dla tego chętnie spradziłbym jeszcze innego "nowego" SIDa ale inną wersję, lub jakiś z epoki.

4

Tu jest wytłumaczenie twojego problemu: https://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=71542 Problemem jest nie komputer tylko Final. Rozwiązanie - niestety, użycie czegoś innego. Poszukaj sobie SIDKick, jest niezły i tani. Ja mam od tego gościa: https://allegrolokalnie.pl/oferta/zamie … reo-twosid Napisz do niego, może wyśle.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

Dziękuje i jestem pod wrażaniem znajomością problemu, wraz ze zmieniającą się sytuacją. 

Problem częściowo uważam za rozwiązany, ale oryginalnego SID-a, chętnie kupie.