Nabyłem oto 1010 w wersji japońskiej. Jeszcze nie uruchamiałem no bezwzględnie muszę wymienić pasek a chwilowo nie mam czasu dochodzić jak to rozebrać (paska nie da się przełożyć bez rozkręcania bo koło zamachowe jest mocowane jak jest). Ale w środku znalazłem taką oto płyteczkę. Wnioskuję, że to jakieś turbiszcze - tylko co to może być? Jak sądzicie?

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13628

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13629

Post's attachments

20260707_225023.jpg 469.61 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20260707_225036.jpg 383.25 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2

prognoza: patrząc na ilość tranzystorów ja bym takiego czorta wypróbował z softem blizzarda

3 Ostatnio edytowany przez seban (2026-07-08 21:44:31)

na 99% to jest blizzard. Na zdjęciu nie widać co prawda paru rezystorów, ale wnioskuję że pewnie są pod tymi dwoma kondensatorami 33nF.

4

Dzięki. Wymyłem, wymieniłem paski i nawet działa ale ma głowicę ustawioną w 3-D i nawet normala nie chciało czytać. Zdecydowanie ktoś poprzestawiał, nawet sobie dziurę do kręcenia zrobił - ale pod klapką więc ustawianie jest mało sensowne. Próbowałem w Blizzardzie coś wczytać - zassało nagłówek ale po pierwszym bloku programu był error. Będzie trzeba pokombinować, ustawić pod jakąś "kasetę wzorcową" czyli z epoki. Ech...

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

A co wczytywałeś? Miałeś jakąś kasetę z epoki czy sam nagłałeś jakieś programy? (np. z użyciem Turgen). Dopytuję ponieważ jeżeli sam nagrywałeś to może być tak (zależy od sprzętu na którym nagrywałeś) że może być konieczne odwrócenie fazy sygnału o 180°, jest opcja "Invert Polarity of the pulses" w konfiguracji plugin-a dla systemu Blizzard.

6 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 11:43:55)

Sam nagrywałem na innym zblizzardowanym magnetofonie (SFX wygenerowany Turgenem) i tam nie ma problemu. Czyżby zonk polegający na tym, że Blizzard Blizzardowi nierówny?

7

To akurat nie powinno być problemem, ale kto wie, możesz w prosty sposób sprawdzić ... zamień kable przy głowicy (tak aby odwrócić fazę sygnału). Co prawda nigdy nie porównywałem 1010 i XC12, ale wydaje mi się że konstruktorzy zachowali zgodność faz przy obu konstrukcjach. Ale kto ich tam wie? ;-) Dla FSK nie ma to znaczenia, ale systemy turbo sa na to wrażliwe.

Wspominam o tym wszystkim bo ja miałem problem, gdy używałem zewnętrznego decka, bo np. Technics i np. TASCAM mają odwróconą fazę sygnału (w porównaniu ze sobą). tzn. nagrywając na TASCAM pliki WAV wygenerowane z Turgen wszystko jest OK, gdy nagrywam z użyciem Technicsa muszę robić inwersję sygnału.