1

Hej, czy mogę prosić o wycenę Atari ze zdjęć? Mam opcję zakupu, ale ani ja, ani sprzedający nie znamy wartości, wydaje się go być na tyle mało na aukcjach, że ciężko nam to wycenić. Sprzęt wykopał kolega ze strychu, a ja chciałbym go odkupić za uczciwą cenę dla obydwu stron. Do tej pory z sentymentu z dzieciństwa bawię się tylko Amigami, no ale pojawiła się okazja przy której chciałbym wejść w świat atari. Uprzedzając ewentualne pytania, komputer zostanie u mnie i nie pójdzie na dalszą sprzedaż, chyba że cena okaże się dla mnie za wysoka, to mogę odesłać ewentualnych zainteresowanych do kolegi.

Post's attachments

IMG-20260707-WA0012.jpg 304.41 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG-20260707-WA0015.jpg 222.32 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG-20260708-WA0023.jpg 334.46 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG-20260708-WA0024.jpg 296.63 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG-20260731-WA0012.jpg 207.35 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Odpowiedź da wystawienie na licytację:
* sprzeda za uczciwą cenę
* jak licytacja Cię przerośnie to kupi ktoś inny

Więc odbędzie się to dokładnie jak chcesz

Pozdrawiam,
szeremiocki

3 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2026-08-12 17:08:54)

Zady i walety :) :
+ uruchamia się
+ karta ST RAM 2MB - to ta po prawej stronie, pod miejscem na hdd (stąd wyświetlane 4096 kB, bo 2MB jest na płycie głównej + 2 na karcie)
++ karta TT RAM. Nie widać jaka, ale ma co najmniej 4MB (4x SIMM 1MB? 4x4MB mniej prawdopodobne) i jeszcze 4 sloty wolne, więc można rozszerzyć do co najmniej 8MB TT RAM.

- klawiatura QWERTZ (dla mnie duży minus, sam oceń jak dla Ciebie)
- mocno zakurzony, choć skoro się uruchamia, to tylko kwestia porządnego wyczyszczenia. Łącznie z zasilaczem w środku i wentylatorem.
- brak HDD? Nie widać.

Generalnie więcej plusów. No i jest to po Falconie 030 drugi z modeli Atari, co do osiąganych cen na "rynku wtórym".

Ja tam nikomu cen nie śmiem sugerować. Rzecz używana jest warta tyle, ile jest w stanie za nią zapłacić zainteresowany. Dwaj dorośli faceci, chyba powinni jakoś dojść do porozumienia :)

P.S. #1
TT 030 to nie jest najszczęśliwszy model do "wejścia w świat Atari" jeżeli masz na myśli gry dla ST. Nie wiem ile % tytułów z ST działa na TT, ale zapewne nie wszystkie. Ale jeżeli celujesz w programy "productivity", to bardziej.

P.S. #2
Sformatuj dyskietkę w TT
Znajdź w sieci program YAART (Yet Another Atari RAM Test)
Rozpakuj na PC i nagraj na dyskietkę, też na PC. TT czyta dyskietki FAT (MSDOS), w tym HD 1,44MB
Uruchom program na TT i przetestuj RAM.

Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887
<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".

4

uicr0Bee napisał/a:

Zady i walety :) :
+ uruchamia się
+ karta ST RAM 2MB - to ta po prawej stronie, pod miejscem na hdd (stąd wyświetlane 4096 kB, bo 2MB jest na płycie głównej + 2 na karcie)
++ karta TT RAM. Nie widać jaka, ale ma co najmniej 4MB (4x SIMM 1MB? 4x4MB mniej prawdopodobne) i jeszcze 4 sloty wolne, więc można rozszerzyć do co najmniej 8MB TT RAM.

- klawiatura QWERTZ (dla mnie duży minus, sam oceń jak dla Ciebie)
- mocno zakurzony, choć skoro się uruchamia, to tylko kwestia porządnego wyczyszczenia. Łącznie z zasilaczem w środku i wentylatorem.
- brak HDD? Nie widać.

Generalnie więcej plusów. No i jest to po Falconie 030 drugi z modeli Atari, co do osiąganych cen na "rynku wtórym".

Ja tam nikomu cen nie śmiem sugerować. Rzecz używana jest warta tyle, ile jest w stanie za nią zapłacić zainteresowany. Dwaj dorośli faceci, chyba powinni jakoś dojść do porozumienia :)

P.S. #1
TT 030 to nie jest najszczęśliwszy model do "wejścia w świat Atari" jeżeli masz na myśli gry dla ST. Nie wiem ile % tytułów z ST działa na TT, ale zapewne nie wszystkie. Ale jeżeli celujesz w programy "productivity", to bardziej.

P.S. #2
Sformatuj dyskietkę w TT
Znajdź w sieci program YAART (Yet Another Atari RAM Test)
Rozpakuj na PC i nagraj na dyskietkę, też na PC. TT czyta dyskietki FAT (MSDOS), w tym HD 1,44MB
Uruchom program na TT i przetestuj RAM.

Dziękuje Ci serdecznie za pomoc, sprawdzimy to co poleciłeś✌️ Co do dogadania ceny to póki co sie rozjeżdżamy 3k do 5k

5 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2026-08-12 20:43:59)

Na tym forum nie cytujemy poprzedniego posta, gdy odpowiadamy bezpośrednio pod nim. Zwłaszcza nie cytujemy całego :)

Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887
<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".

6

szeremiocki napisał/a:

Odpowiedź da wystawienie na licytację:
* sprzeda za uczciwą cenę
* jak licytacja Cię przerośnie to kupi ktoś inny

Więc odbędzie się to dokładnie jak chcesz

Pozdrawiam,
szeremiocki

Kolega starszej daty i wolałby to załatwić bez aukcji, wysyłek itd. Pewnie, można by nawet wystawić, poznać cenę i anulować, a potem dogadać to finalnie między sobą ,ale nie dla nas takie brzydkie kombinacje, więc pomyślałem że poradze się u Was. Tak czy inaczej dzięki Ci za sugestie, pozdrawiam.

7

szczerze powiedziawszy to te 5k to uczciwa cena za działający egzemplarz z klawiaturą (mówiąc inaczej, nie widziałem w ostatnich kilku latach tak taniej oferty).  Dla mnie mocny minus że to niemiec, ale w tej cenie to sam bym rozważył zakup nawet niemca. Natomiast za 3K to ciężko mega STE dostać w dobrym stanie.

kupię Atari 815 i 820 :)

8

5k to minimum uczciwie mówiąc - sama klawiatura to min. 150€ (tanio bo DE); i gdyby to byla licytacja to pewnie 6k by pękło spokojnie.

Ale przyjaźń też ma swoje prawa (i zalety)

Natomiast prawie od razu założyłbym wymianę rom na ludzki język (~40€), wymianę wentylatora zasilacza (~30€) a może i całego zasilacza (~80€), bluescsi/zuluscsi/scsi2sd (~75€) - inaczej uszy zwiędną, zwłaszcza jeśli tam jest dysk. I może usbee/netusbee/sidecartridge jeśli kolega amigowiec jeszcze nie ma - inaczej klapa dysku będzie wiecznie otwarta (~65€).

Pozdrawiam,
szeremiocki