Chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji dwóch magnetofonów z systemami turbo - podejrzewam, że są to Unerring Master. Na obu udało mi się wczytać kasetę The Marauder oraz wczytuję kasetę UmEx. Próbowałem też uruchomić kasetę z systemem ATT, lecz niestety się nie wczytuje. Przeglądałem wątek użytkownika @Seban poświęcony systemom turbo; mój magnetofon z płytką jest co prawda podobny do UmEx, ale ma nieco inną konstrukcję.

Post's attachments

IMG_1242.jpeg 455.96 kb, liczba pobrań: 32 (od 2026-08-18) 

IMG_1243.jpeg 281.79 kb, liczba pobrań: 20 (od 2026-08-18) 

IMG_1244.jpeg 305.45 kb, liczba pobrań: 17 (od 2026-08-18) 

IMG_1245.jpeg 546.17 kb, liczba pobrań: 14 (od 2026-08-18) 

IMG_1246.jpeg 426.36 kb, liczba pobrań: 12 (od 2026-08-18) 

IMG_1246.jpeg 426.36 kb, liczba pobrań: 16 (od 2026-08-18) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

To będą trochę strzały w ciemno. Chciałem sobie odświeżyć schematy, ale Atariki cały czas leży, więc jadę z pamięci, a ta bywa zawodna.

Strzelałbym, że może to być Turbo UM (Unerring Master). Skoro jednak wcześniej przejrzałeś wątek o systemach Turbo i sam znalazłeś podobieństwa do UM, to zwiększa prawdopodobieństwo, że rzeczywiście mamy do czynienia z magnetofonami przerobionymi właśnie w ten sposób.

Ten egzemplarz, w którym układ jest zrobiony "na pająka", bez PCB, na jakieś 90% wygląda mi na UM. Drugi, z płytką, może być późniejszą rewizją UM albo jakimś klonem. Ewentualnie mógłby to być Blizzard Turbo, ale tutaj musiałbym dokładniej prześledzić połączenia.

Na tę chwilę bardziej obstawiałbym jednak, że oba to warianty Turbo UM.

Tylko traktuj to z odpowiednią ostrożnością. Bez schematów i dokładnego prześledzenia kabelków nie chcę tego przedstawiać jako pewnik.

3

@seban, oba magnetofony mają dodatkowy przewód do wtyku SIO, tak że nie wygląda mi to na Turbo Blizzard

4

no to masz potwierdzenie że to na 99% w obu przypadkach UM Turbo ;)

5

Ok, dziękuję za szybką odpowiedź! Magnetofony zostały kupione w rejonie Łodzi.

6

No to skoro magnetofony z rejonu Łodzi to tym bardziej potwierdza że są to różne wersje UM Turbo. Unerring Masters znajdowali się właśnie w Łodzi.

7 Ostatnio edytowany przez Pawex (2026-08-20 12:30:15)

Ten, w którym są dwa układy "na kanapkę" montowane na rogu mechanizmu to prawie na pewno UM.
Oni tak właśnie montowali swoje turbo.
Dołączam jeszcze jedno zdjęcie turbo UM dla porównania.
https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13745&preview.jpg

Post's attachments

UM.jpg 786.47 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

8

Najlepiej zrób próbę zapisu i odczytu w dwóch różnych systemach i będziesz wiedział w którym działa.
No do Blizzard a użyj Boss1, a do T2000 handlera od kolegi Sebana. Jedno z tych turbo odwraca fazę przy odczycie, więc po dwóch próbach będzie wiadomo w którym działa.