1 Ostatnio edytowany przez emil123 (2026-08-24 17:44:45)

cześć wszystkim,

w Atari 2600 junior ten kart działa poprawnie (po dodaniu 3 kondensatorów działa stabilnie choć ponoć działa też bez nich na innych wersjach), jednak w wersji Vader już nie do końca - daje kolorowe pionowe linie lub czarny ekran niekiedy (jak naciskam wielokrotnie przyciski na konsoli) zamiast ukazania gier.

Parker Cart schematy: https://ataripcb.pl/a2600_parker_cart.html i jest mniej więcej podobny do tego mojego.

Vader normalnie odczytuje kartridge tylko nie ten akurat.

zerknijcie proszę na załączniki, może macie pomysły co by sprawdzić

Post's attachments

20260818_210511.jpg 885.63 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20260818_214059.jpg 667.4 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20260823_173404.jpg 962.83 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Pisaliśmy już na ten temat na PW - ciężko będzie jednoznacznie stwierdzić, dlaczego konkretnie na Twojej konsoli nie śmiga - u mnie na czarnej konsoli chodzi bez problemu, a także na 2600 Junior i na 7800+
Zrób zdjęcie tych pasów, może coś przyjdzie do głowy.
Możesz delikatnie "ruszyć" wartości elementów obwodu RC

3 Ostatnio edytowany przez emil123 (2026-08-25 09:29:52)

aha, no to teraz jasne kto jest kto :-D

AI coś mówiło, że można by pozmieniać delikatnie wartości kondensatorów na ciut większe ale nie wiem czy jest sens (10µF / 16V, równolegle do istniejącego zasilania cartridge'a)

zdjecia z pionowymi paskami jest dodane w poprzedniej wiadomości
update: nie zostały dodane jakimś sposobem, już dodaje :-)

dzięki !

Post's attachments

1000024813_res.jpg 326.29 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

1000024949_res.jpg 716.44 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

4

Dodanie 10uF równolegle do któregokolwiek 100nF to nie jest dużo roboty więc można dać, ale tu coś całkiem nie bangla - banki się nie przełączają czy coś. Możesz spróbować zmienić elementy RC od stałej czasowej - wywal dla testu ten kondensator albo zmień na 100pF jeśli masz.
A jeśli nie masz ochoty z tym walczyć, to podeślij - rzucę okiem.

5 Ostatnio edytowany przez emil123 (2026-08-25 17:26:25)

po dodaniu kondensatora 10uF na nóżkach 14 i 7 CD4068 zaczęły pojawiać się co poniektóre gry :-D
niestetu mam tylko 10uF tantalowy i żadnych innych o wartościach uF

Niestety mój błąd, odlutowałęm aby się upewnić i jest tak bez kondensatora.
Czyli np James Bond jako jedyny pokazuje ekran, bardzo rzadko na start ale po naciśnięciu kilkukrotnym przycisku Reset. Nie da się jednak zagrać bo obraz się rozjeżdza po uruchomieniu. Tu muzyka to jeden ciąg - buczenie.

Ale była druga gra Super Cobra w którą udało się zagrać helikopter i muzyka też była poprawna.

Spróbuję pokombinować jak mówisz ...

po odlutowaniu C4 nadal to samo ...

6

C4? Zrób fotkę...
Obwód RC to R1 C7

7 Ostatnio edytowany przez emil123 (Wczoraj 19:07:26)

no i tak, AI w maliny mnie wpuściło więc :-D

Wczoraj pomierzyłem nieco dwa układy CD4068 i SN74LS170 (np piny 6 i 7 z pinem 8) i narazie mniej więcej jest ok, choć nie mam tu wielkiego doświdczenia, to analizę robię z AI (kto wie ile w tym prawy jest)

ok, wylutuje C7 więc (mam mikroskop na szczęście, żeby go wlutować jakby co spowrotem)

dam znać, osobiście dla mnie to nauka obwodów co jest przydatne do innych projektów, które są na poczekaniu

wylutowałem ten C7 ale w sumie to samo (miał 70pF)
próbowałęm też z 1nF i to samo (widziałem na nowej wersji był)

wlutuje spowrotem ten 100pF

8

Walcz. W retro często cały FUN to jest właśnie zabawa sprzętem, a nie kiedy wszystko działa :)
W razie czego kontakt mailem do mnie masz.
A wiem, ze wlutowałeś podstawkę pod Flash/Eprom - co planujesz dalej działać?

9 Ostatnio edytowany przez emil123 (Dzisiaj 10:08:45)

z retro jak najbardziej, tu nie ma pośpiechu (zazwyczaj) jak można sobie na to pozwolić, to czemu nie !
Jasne. Jak coś PM będzie wysłane.

Wlutowałęm też podstawkę pod CD4068.
Pomierze oscyloskopem nieco więcej najpierw.
Co zaobserwowałem mierząc oscyloskopem to to, że na nóżkach 6/7 z 8 SN74LS170 gry zaczęły się pojawiać dużo częściej (przełączając je tylko lub przez reset - a nie on off) :-D a gdy włączałem jak zwykle normalnie to już nie, widać