1

Terep 2 aka Deformers
TEREP2 (aka Deformers) was a 3D vehicle simulator prototype demo for DOS that features off-roading in a sandbox-like environment. It was developed between 1994 and 1996, and was published in early 1996 by Hungarian game developer Dénes Nagymáthé. The demo served as a basis for the off-road racing game Insane (2000), developed by Invictus Team after Nagymáthé joined them. It is notable for being one of the earliest Hungarian games using textured 3D graphics, having real-time soft-body vehicle deformation and other physics simulation details (similar to Rigs of Rods and BeamNG.drive), having an early modding community, and being developed in x86 assembly language.

https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Terep2

Zawsze uwielbiałem tę grę i pod koniec lipca pomyślałem o jej przeniesieniu. Oto kilka rezultatów. Podczas "prac" było sporo przerw, ale gra zaczyna być całkiem grywalna, choć jeszcze daleka od ukończenia.
Samochód składa się z wielu małych części, które ulegają odkształceniom (co jeszcze nie zostało zaimplementowane), zawieszenia, fizyki itp., co jest jednym wielkim bałaganem w FPS-ie.

Post's attachments

terep2.zip 464.62 kb, liczba pobrań: 3 (od 2026-09-17) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez Jacques (Dzisiaj 11:39:42)

I fajnie byłoby mieć Wolfensteina 3D powstałego od razu z myślą o 65816 (jak Doom), bo on miałby szansę bardzo dobrze wyglądać i działać na prawdziwym sprzęcie z Rapidusem / Antonią, a nie tylko z emulatorem na 40 MHz ;-)

3 Ostatnio edytowany przez drac030 (Dzisiaj 11:45:26)

U mnie nie działa. Tj. uruchamia się, ale nie reaguje na nic. I poza tym nadpisuje paletę 0 VBXE, dzięki czemu po resecie na ekranie przeważnie nic nie widać.

EDIT: działają tylko klawisze T i F.

KMK
? HEX$(6670358)

4

Następne zmiany, które będę mógł wprowadzić, pojawią się w poniedziałek... limit... to tyle, rzeczywistość.
@Jacques - wolf3d mógłby działać płynnie bez rapidusa. Zrobię to kiedyś w przyszłości, to otwarta sprawa.