Dysponuje drukarka HP LaserJet 6L .Nie mam zielonego pojecia jak przetestowac takie zestawinie sprzetu i czy jest ze soba kompatybilne.W zyciu nie mialem drukarki do Atari wiec prosze sie nie smiac .
W pewnym momencie firmy zaczeły produkować tzw: windrukarki, czyli praktycznie sama głowica drukująca. Dane zjadliwe dla takiej drukarki produkował windowsowy sterownik (dlatego windrukarka) w zalezności od produktu i firmy były to inne wewnetrzne formaty przesyłania. Z taką drukarką dużo zrobić sie nie da.
Najlepiej jest jak drukarka obsługuje kody epsona a jezeli nie to przynajmniej potrafi drukowac zwykły tekst.
W tym przypadku z teogo co piszesz HP LaserJet 6L nie jest windrukarka i przynbajmniej czysty tryb tekstowy powinien chodzić.
Najprościej to sprawdzić na PCie drukując jakiś plik tekstowy z poziomu czystego DOSa. Np: autoexec.bat wydrukowac dos navigatorem.
Jeśli sie wydrukuje to znaczy że drukarka bedzie działac pod atari (bedą drukowały programy drukujące w trybie tekstowym).
Czy bedą sie drukowały obrazki w trybie graficznym zalezy czy drukarka obsłuzy kody epsona.
Podobnie ma sie sprawa z bajerami trybu tekstowego w stylu kursywa. Uzyskiwało sie to przez wysłanie do drukarki kodu sterującego. Jesli drukarka miała niestandardowe kody to programy na ATARI (np panther) pozwalały przypisać konkredny kod do rozkazu.
No i polskie znaczki: najbardziej znane standardy: latin2 i mazowia. Drukarka powinna mieć wbudowane fonty z polskimi znaczkami i w zależności od programu należy ustawic odpowiednie kodowanie (w panther służył do tego plik konfiguracyjny) w XLent cie pisało sie programik w basicu (mam to opisane w jakiejś książsce).
Ewentualnie dało sie ustawić tak że program najpierw drukował znak potem wracał głowicą i dodrukowywał na nim drugi żeby uzyskać plski znaczek. Np: l + / daje ł.
1.Czy ktos zestawial z Was nieoryginalna drukarke z Atari ??
Ja podłaczałem głównie igłówki (STAR: LC10, LC20, LC24 i jeszcze coś czego już nazwy nie pamiętam, polskei cięzkie i metalowe :D) i HP DeskJet 815C.
Igłówki są przyjemne bo obsługuja ładnie kody epsona i sie wsio drukuje bezproblemu.
Z HP jest gorzej obsługuje tryb tekstowy ale kodów epsona już nie, czyli nie ma bajerów w stylu trym NLQ, kursywam pogrubienie itp i drukowania obrazków.
2.Czy znany jest komus jakis programik obslugujacy drukarki a dostepny w sieci ?? ( edytor tekstu , edytor graficzny )
Tryb tekstowy:
Panther
XLent
Tryb graficzny:
sprint XL - bardzo fajny wynalazek.