http://ssl.allegro.pl/item125132509_ata … arto_.html
Pytanie dotyczy powyzszej aukcji. Do tej pory myslałem że logo Atari ma tylko stacja 1050 (no i jeszcze parę modeli w USA)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Gopher2600 v0.40.0 To pierwszy raz, kiedy informujemy o tym projekcie.
Felix 0.6.4 Pojawiła się nowa wersja emulatora konsoli Atari Lynx - Felix.
Atari Font Maker V1.6.17.0 To rozbudowane narzędzie do tworzenia fontów, kafelków i grafik dla Atari 8-bit.
Echa Grawitacji 2025 Tematem przewodnim był "Dinozaur".
TURGEN 9.4.1 Nowa wersja popularnego narzędzia do tworzenia obrazów kaset dla komputerów Atari
atari.area forum » Bałagan » Co to za stacja ze znaczkiem /|\ ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://ssl.allegro.pl/item125132509_ata … arto_.html
Pytanie dotyczy powyzszej aukcji. Do tej pory myslałem że logo Atari ma tylko stacja 1050 (no i jeszcze parę modeli w USA)
To jest, kolego, stacja XF551 (DS/DD) jak najbardziej firmy Atari.
Edit: to dosyć popularna stacja, niestety prezentowany egzemplarz wyposażony jest w chyba gorszy napęd z dwóch rodzajów występujących.
...niestety prezentowany egzemplarz wyposażony jest w chyba gorszy napęd z dwóch rodzajów występujących.
A jak rozpoznać ten "trefny" napęd i na czym ta przypadłosć polega ?
poszukaj na forum było o tym.... ;] jedna ma okragla diode druga prostokatna ;] ...... szukać ... szukać .. bo jak nie ... to... ;D
Znalazłem, ale nie o diody tutaj chodzi :
"Stacje wyposażone w napęd firmy Chinon nie odczytują / zapisują drugiej strony dyskietki jeśli brak jest na niej otworu indeksowego. Stacje z napędem Mitsumi nie cierpią na tę przypadłość."
czyli ta jest be...
-a ja sobie prowadzę jak na razie w licytacji!
i tak warto, bo mimo tej ulomnosci to wcale ta stacja nie jest az taka bee...
Co więcej, bardzo łatwo można i taki egzemplarz zmusić do współpracy ze stroną beeee.
Znalazłem, ale nie o diody tutaj chodzi :
"Stacje wyposażone w napęd firmy Chinon nie odczytują / zapisują drugiej strony dyskietki jeśli brak jest na niej otworu indeksowego. Stacje z napędem Mitsumi nie cierpią na tę przypadłość."
pytales jak je rozpozac a najszybciej rozpoznasz po diodzie, okragla - beee, podluzna - cacy
Moja XF551 ma diodę podłużną i jakoś nie radzi sobie z zapisem na drugiej stronie (bez otworu indeksowego).
Może popsiuta ? Moja też ma podłużną i zapisuje bez problemu, tylko nie formatuje.
Co więcej, bardzo łatwo można i taki egzemplarz zmusić do współpracy ze stroną beeee.
możesz rozwinąć?
Hmm, to wlasnie chodzi formatowanie a nie zapis... Ja nie widzialem XFki formatujacej z obu stron bez przerobek.
epi napisał/a:Co więcej, bardzo łatwo można i taki egzemplarz zmusić do współpracy ze stroną beeee.
możesz rozwinąć?
Dokładasz diodę i fototranzystor w miejscu, gdzie znajduje się otwór indeksowy w dyskietce odwróconej stroną B.
A ja myslalem ze trzeba podmienic okraglego led'a na prostokatnego :P
Faktycznie, miałem na myśli formatowanie, a nie zapis. Ten drugi idzie bez problemów.
-jeśli wygram tą aukcję ( chyba nie dzięki temu topicowi ) się zareklamowała opiszę wady xf, zalet jak dla mnie nie ma oprócz tego że to stacja "łoryginal' Atari................
* przychodzą mi na myśl 4 znaki:
- t o m s
** lepiej żebym nie wygrał ( te sprzedający kcem 4piwa ) bo pewnie bym zbeształ tą stację...............
z czego co się naczytałem w necie to nastpęca 1050 czli ogółnie qpa...
:D
Też ją licytuje...;)
Ale skoro jak widze koledze zalezy to odstąpie od zamiaru...
Swoją drogą, ciekawe że jak ostatnio na aukcjach pojawia se jakis zestaw ze stacją dysków to momentalnie jakis ciul z allegro go usuwa przez rzekome naruszenie zasad..:(
Już dwa razy ostatnio mnie wy.....li
...z czego co się naczytałem w necie to nastpęca 1050 czli ogółnie qpa...
IMO 1050 jest najlepszą stacją do małego atari (na tle tych wszystkich, które posiadam). Pierwsze atari dostałem właśnie z tą stacją (w 88/89 roku), stacja działa do dziś - miała tylko jedną usterkę - zerwany pasek.
Na tą XF'kę może też się pokuszę, moja ma napęd mitsumi :P
Sprzedawales i cie wywalili?
licytowałem i zdjęli aukcje za naruszenie zasad...
Może np. 800 XL z 1050 bez okablowania to "materiał niebezpieczny"...;)
licytowałem i zdjęli aukcje za naruszenie zasad...
Podobno każda kategoria na Allegro ma swojego kapo którego zadaniem jest usuwanie "niepoprawnych "aukcji :(
Jedyne wytłumaczenie jakie sie nasuwa to takie, że musiało pójść kilka postów wyslanych ze strony z przedmiotem z propozycjami kupna poza aukcją a sprzedający odpisywał na oferty...ze strony:(
No chyba, ze sie kolesie podbijali...
no ale trudno...
AS... napisał/a:...z czego co się naczytałem w necie to nastpęca 1050 czli ogółnie qpa...
IMO 1050 jest najlepszą stacją do małego atari (na tle tych wszystkich, które posiadam). Pierwsze atari dostałem właśnie z tą stacją (w 88/89 roku), stacja działa do dziś - miała tylko jedną usterkę - zerwany pasek.
Na tą XF'kę może też się pokuszę, moja ma napęd mitsumi :P
bo ty jesteś kolekcjonerem, qp coś co wygląda jak "prostownik od polonez-a, zrobiony na pracę dyplomową"..
te stacje są mało pojemne i wolne, jak uda mi się jakąś wygrać to potraktuje ją jako ciekawostkę!
Patrz pan, ma TOMS-a 720, i 360k na dyskietce to już dla niego "mało pojemne", a 38400 bps to "wolne". :P
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Co to za stacja ze znaczkiem /|\ ?
Wygenerowano w 0.091 sekund, wykonano 20 zapytań