witam, mam pytanie czy te dłuższe paski widoczne podczas self-testu oznaczaja, że wewnątrz Atari ma zamontowane jakieś rozszerzenie RAM ? miałem kilka jednostek centralnych wcześniej i nie spotkałem się z czymś takim...

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FreeMiNT OS Distro Pełna, bootowalna dystrybucja systemu operacyjnego FreeMiNT dla 32-bitowych komputerów Atari.
Atari800MacX 6.1.0 Popularny emulator Atari na Maca otrzymuje wsparcie dla FujiNet/NetSIO oraz liczne poprawki błędów!
RastaConverterBeta19 Najnowsza wersja RastaConvertera wprowadza nowe funkcje odległości kolorów, w tym domyślne "rasta".
Test7800 0.7.1 Nowa wersja emulatora Test7800 w wersji 0.7.1 przynosi usprawnienia w obsłudze Drag and Drop oraz poprawki POKEY dla Stone Age.
Nadchodzi Rogul na Atari ST/STE Konwersja znakomitego Fantasy-Hack'n Slash-Roguelike Rogul z małego Atari na platformy ST/STE
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » pytanie o Self-test
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam, mam pytanie czy te dłuższe paski widoczne podczas self-testu oznaczaja, że wewnątrz Atari ma zamontowane jakieś rozszerzenie RAM ? miałem kilka jednostek centralnych wcześniej i nie spotkałem się z czymś takim...

Nie dam sobie nic uciac, ale chyba widzialem taka wersje memory testu w jakiesj 130XE.
Dokładnie. Nowsze 130XE miały Self Test sprawdzający dodatkowe bloki pamięci. Natomiast z testu klawiatury usunięto test klawiszy F1-F4.
Ściślej rzecz biorąc opcja testowania dodatkowej pamięci siedzi w ROM-ach wersji "C" OS-ROM-a. Czyli pojawia się na serii (65,130,800) XE zbudowanych w oparciu o kości pamięci o organizacji 4-bity.
Witam,
Na mojej 800 XE jest dokładnie tak samo. Tzn. pojawiły się dodatkowe paski po zamontowaniu rozszerzenia pamięci o 64 kB.
...właśnie. Bo moja stara poczciwa 800XL też ma ROM w wersji "C" ale to chyba nie o tę wersję "C" chodzi ??
Chyba chodziło o Rev.3 (według emulatora) bo w wersji "C" byl BASIC
03/01/1985 ?
dobra... ROM z datą bodajże 87 (poprawcie mnie, jeżeli takiej nie było) :-P
To chyba wersja 4: ROM z 05.07.1987 (EDIT: czyli XEGS).
Hehe.. jest, zgadza się - nie ma to jak zestaw romów od Kaza :D
Oto efekt:

niestety, u mnie na emulku działa tylko pod 128K, próby załączenia pod combo, rambo, mega - powodują hangout przy przełączaniu bloków pamięci :(
To w takim razie jak można testować pamięć rozszerzoną powyżej 128KB ?
To w takim razie jak można testować pamięć rozszerzoną powyżej 128KB ?
http://hardware.atari8.info/simm/simmexp.zip
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » pytanie o Self-test
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 63 zapytań