Witam, albo w atariki jest to gdzieś zakamuflowane, albo tego nie ma w specyfikacji - ile linii ekranu w pionie i w poziomie jest w stanie wyświetlić maksymalnie atari włączając w to "czarną ramkę" ?
Press play on tape...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Lost Party 2025 startuje już jutro W Licheniu Starym rusza zlot fanów 8-bitowych komputerów
zeST 20250627 - Atari ST w FPGA z turbo! Nowa wersja zeST z trybem turbo 50 MHz i poprawkami Shiftera i MFP
UltraSatan - firmware 1.30 Nowa wersja firmware dla UltraSatana wspiera nowoczesne karty SDHC i SDXC
53 lata marki Atari 53 lata od założenia Atari - firmy, która odmieniła świat gier i komputerów.
Odtwarzanie układów z Atari Falcon Trwa zbiórka na odtworzenie chipów Videl, Combel i SDMA z Atari Falcon
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ile linii na czarną ramkę ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, albo w atariki jest to gdzieś zakamuflowane, albo tego nie ma w specyfikacji - ile linii ekranu w pionie i w poziomie jest w stanie wyświetlić maksymalnie atari włączając w to "czarną ramkę" ?
W trybie graficznym maksymalnie 239 (Gr. 8 i 15, w tych o większych pixlach - odpowiednio mniej). W textowych - licząc po pixelach mozna dobić do 240 (Gr.12 - tak jest np. w BombJacku - taki sobie overscanik, nie jestem pewien co do "zerowej" grafy...). A co do poziomu - 384 pixle najwięcej. Chyba, że jeszcze sprajtami "dorobisz", ale to już chyba poza ekranem jest...
384 i tak nie jest widoczne na ekranie w całości, to ile widać zależy indywidualnie od danego typu telewizora/monitora, stąd standardowo system bazuje na 320.
spotkalem sie raz z monitorem, na ktorym bylo widac pelne 384 pixli.
generalnie: 48 bajtow na linie x 239 linii skaningowych
w VBXE Electron przyjął max 336 pixli w poziomie, czyli 42 bajty i tyle tylko VBXE adresuje pól mapy kolorów dla ekranu najszerszego, pozatym nigdy nie widziałem aby było potrzeba więcej
w G2F też przyjąłem że widać max 42 bajty w poziomie, przy przełączeniu na obraz 48 bajtówy wyświetlane jest wówczas ostrzeżenie że i tak tylko 42 kolumny będą widoczne na TV
a max linii 240 w zależności od trybu, HiRes 239
hmm,,,,
kilka razy probowalem i 240 linii stabilnego obrazu nie udalo mi sie osiagnac.
probowalem w gr. 3 (40x24 w 4 kolorach), jak i w hiresie. zawsze 240-ta linia zrywala synchronizacje.
spotkalem sie raz z monitorem, na ktorym bylo widac pelne 384 pixli.
generalnie: 48 bajtow na linie x 239 linii skaningowych
Monitor sobie może tyle pokazać, ale Atari i tak (mimo że antic pobiera te 384 pixle) zaczyna wyświetlać od trzeciego znaku. ;)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ile linii na czarną ramkę ?
Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 58 zapytań