Witam!
Czy można w jakiś sposób naprawić lub zamaskować badsektory na dyskietce ST?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ICE-T 2.76 alpha 9 Nowa wersja zaawansowanego emulatora terminala
Street Fighter 2 na Atari - prace trwają W najnowszym materiale wideo autor zaprezentował aktualny stan rozgrywki.
Jurassic Spark - wersja finalna Podczas Grawitacji zaprezentowano wersję uproszczoną, pozbawioną kilku kluczowych elementów, które teraz zostały dodane.
ABBUC Software i Hardware Compos Ogłoszono coroczne konkursy.
Atari ANTIC Displaylist Designer Nowe narzędzie dla twórców oprogramowania na Atari 8-bit.
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Badsektory na dyskietce
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam!
Czy można w jakiś sposób naprawić lub zamaskować badsektory na dyskietce ST?
http://piters.tripod.com/atari/flofor.html
btw. nie wiem jak jest generalnie z innymi progami na ST w kontekście błędnych sektorów; mam większe doświadczenie z "badami" na Amidze:)
nie ma sensu maskować badów i jeśli to niekonieczne (bo i tak pewnie wyskoczą następne) - zawsze można użyć nowego dysku HD zaklejając w nim to, co trzeba :)
Ależ ja wiem że najlepiej użyć nowej dyskietki :) Po prostu pytałem z ciekawości, bo akurat mi się taka dyskietka trafiła :) A przed chwilą sam znalazłem sposób. Sformatowałem dyskietkę pod Fastcopy, nagrałem to co chciałem i teraz wszystko w miarę chodzi. Jeżeli się pojawią jakieś bady to użyję nowej dyskietki :)
no jak się nie ma dostępu do dysków to jest problem, nie wiem jak tam w grodzie Kraka, ale w 3Mieście czasem jest problem z zakupem nawet dyskietek HD...w większości sklepów powoli stukają się w czoło przy takim zapytaniu
btw. jak mawiał mój znajomek : "...nie ma tak doje**nych dyskietek,że nie da się ich sformatować, problem tkwi w zje**nych programach do ich formatowania"
no jak się nie ma dostępu do dysków to jest problem, nie wiem jak tam w grodzie Kraka, ale w 3Mieście czasem jest problem z zakupem nawet dyskietek HD...w większości sklepów powoli stukają się w czoło przy takim zapytaniu
Całe szczęście że w moich stronach można jeszcze dostać dyskietki bo tak to ja nie wiem co bym zrobił :)
btw. jak mawiał mój znajomek : "...nie ma tak doje**nych dyskietek,że nie da się ich sformatować, problem tkwi w zje**nych programach do ich formatowania"
Całkiem możliwe :) Ten program do którego link podałeś to ja już go kiedyś używałem i czasem potrafił na 20 tracku wyświetlić bomby i wyłączyć się :) Dlatego przerzuciłem się na Fastcopy bo jest szybki i nie robi niespodzianek ;)
ale w 3Mieście czasem jest problem z zakupem nawet dyskietek HD...
Nieprawda, bo mozna jeszcze kupic w Gdansku, np. w sklepie "nie dla idiotów" ;P
jak sama nazwa wskazuje, sklep nie dla mnie, więc siłą rzeczy tam nie bywam;);) trza by zobaczyć jak sytuacja przedstawia się w "sklepie dla skner";)
Przecież to ta sama firma :) Nawet strony mają zrobione na tym samym enginie i katalog produktów jest ten sam :)
Można oznaczyć badsectory, tak aby system ic nie używał, ale zasadniczo używanie takie dyskietki to proszenie sie o kłopoty.
Odzyskać też można próbować, ale nie gwarantuję sukcesu.
O ile dobrze pamiętam FastCopy 1.2 miało opcję do tego. Diamond Edge też o ile dobrze pamiętam.
Dzięki :) Póki co uporałem się z badami ale jeżeli jakieś kolejne bady wyskoczą to odpalę któryś z tych programów :) Nie wiem czy to przypadek czy co ale po prostu sformatowałem pod Fastcopy III i podczas formatowania żadnych badów nie wykryło :)
Przecież to ta sama firma :) Nawet strony mają zrobione na tym samym enginie i katalog produktów jest ten sam :)
I reklamy podobne ;)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Badsektory na dyskietce
Wygenerowano w 0.063 sekund, wykonano 18 zapytań