1

Temat: EmuTOS - ktoś używa?

W związku z: http://emutos.sourceforge.net/en/news.shtml
Mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów używa EmuTOSa na rzeczywistym sprzęcie?
A jak nie, to może ktoś nagra (na kostki ROM) tego TOSa w wersji TT i mi sprzeda?
Wtedy ja wypróbuję.

2

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

ja ale bardziej testuję niż używam bo nie mam wgranego do ROMu.
Warto wspomnieć że Grzegorz Pawlik przetłumaczył na polski przedostatnią wersję: http://atari.net.pl/po-polsku/

Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.appspot.com

3

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

U mnie w jednej z TT siedzi. Działa poprawnie , po ostatniej aktualizacji działa nawet z scsci, z Piotrem M odpaliliśmy nawet minta. Polecam choćby dlatego, że wstaje od razu z nova i ET4000 bez driverkow w st high

Ostatnio edytowany przez gwinter (2018-12-28 09:03:53)

JiL Fan.

4

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

@gwinter, mógłbyś zrobić zdjęcia jak to wygląda na real sprzęcie z ET? Jeszcze jedno pytanie - SCSI jedno i drugie odczytuje? (wewnętrzne i zewnętrzne)? Dzięki.

Sikor umarł...

5

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Sikor napisał/a:

@gwinter, mógłbyś zrobić zdjęcia .

Może uda się jutro. Wygląda i działa wg mnie ok. Bardzo poprawili przez ostatni rok wersje "na atari"

JiL Fan.

6

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

https://www.youtube.com/watch?v=S1sa2xaQ08k

proszę... scenariusz kiepski. TOS startuje od razu z dyskami bez hdiver itp. Po prostu widzi partycje atarowskie , fat16 i fat32 od razu po uruchomieniu. Ot takie ułatwienie wink SCSI widzi na pewno wewnętrzne, na filmie jest dysk 1000MB więc zewnętrzne też raczej działa.

Ostatnio edytowany przez gwinter (2018-12-28 17:25:32)

JiL Fan.

7

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Super wink Ważna sprawa z tymi partycjami wink Dzięki.

Sikor umarł...

8

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Panowie.
Przyglądająć się dyskusji, oraz dla zaspokojenia własnej ciekawości popełniłem Dual Tos dla Atari  TT.
4 kości  pamięci flash, wymienia sie 1:1  z kostkami w podastwkach i mamy Tos Atari TT. 3.06 En lub zwierając 2 przewody mamy najnowszy  EmuTos En. 
Całość wyceniam na 65zł 4 x pamięć flash + programowanie + przesyłka.
Sprwadzone przetestowane.
Nie dodaję przeąłcznika, potencjalny szczęśliwy posiadacz, podłączy sobie według własnego widzimisię.  Można same przewody wypyuścić koło gniada kartridza i po prostu je zwierać i rozwierać.
Zainteresowanych zapraszam na priw.  Mam też DualTos  do STE.

Ostatnio edytowany przez Atari-User (2018-12-28 20:41:48)

9

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Atari-User: przypomnij mi się koło lutego, jesteś z Wawy widzę, więc się dogadamy wink

Sikor umarł...

10

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Ok.
Jestem z Warszawy, dogadamy się  smile, smile

11

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Dzięki za odpowiedzi :-)
@Atari-User: Ja chętnie wezmę dwa takie zestawy :-)

12

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

@marekp

Odezwij się na PW to dogadamy co i jak.
Albo lepiej E-mail.  agent005(małpa)wp.pl

13

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Panowie.
W związku z kilkoma pytaniami, na temat tego Dual Tos'u, EmuTOS'u trochę się pobawiłem i wygląda to tak.

Tos 3.06 to wiadomo. Uruchamia się , ustawienia ładują się z dysku i jest tak jak na filmiku.
Jedyne co, to mam dość stary dysk do testów i muszę przy uruchomieniu odczekać chwilę zanim zaskoczy, bo system, chce się uruchomić szybciej niż wstaje dysk.
Ale w między czasie robi się test pamięci i jest OK. 
Resztę widać na filmiku.

link jakby sie film nie wyświetlał.
https://www.youtube.com/embed/UZE3TRd03x8



Natomiast, EmuTOS wstaje bardzo szybko, i nie ma testu pamięci, i  po pierwszym uruchomieniu zupełnie nie wykrywa mi dysku.  Pokazuje się tylko dyskietka A, a że dyskietki nie ma w napędzie to chwilę uruchamia się dłużej. 
Muszę zrobić reset guzikiem, i już wstaje EmuTOS na własnych sterownikach SCSI. 
I partycje są od razu podmapowane, można uruchamiać programy, ale np. jak chciałem zapisać wygląd pulpitu, to poprosił o dyskietkę. 
Czyli uruchomił się, ale jakby nie botował z dysku, zresztą żadnych akcesorii też nie załadował.
Natomiast ja obszedłem to, w taki sposób, na pewno da się inaczej, ale ja testowałem tylko tak na szybko i tylko tak mi się udało.
Uruchomiłem z dysku nakładkę Teradesk, następnie z menu wybrałem restart, i TT się zrestartowało i już botował normalnie z dysku. A że EmuTos  ma wygląd taki płaski i surowy, ustawiłem żeby automatycznie uruchamiał się Teradesk, no i wygląda już ładniej,  to tak jak na filmiku drugim.

https://www.youtube.com/embed/kQ6sju4xhIA


Jak któryś z szanownych forumowiczów, ma jakieś spostrzeżenia, lub wie jak coś zrobić inaczej (lepiej) , to proszę o podzielenie się wiedzą…

No i jeszcze sorry za jakość, ale tak robione telefonem na szybko.
To co trzeba to widać.

Dual   Tos 3.06EN + EmuTOS 0.9.10 jest do wzięcia gotowy za 65zł.

Ostatnio edytowany przez Atari-User (2019-01-04 00:03:18)

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Zgłoś błędy teamowi odpowiedzialnemu za EmuTOS.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

15

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

@Adam.
Teamowi odpowedzialnemu za EmuTOS to nie będę zgłaszał. 
Ja nie testowałem tego systemu szczegółowo i w różnych wariantach.
Być może ja coś robię źle. 
Może powinienem korzystać i innego driverra, może dysk za stary. Jest wiele niewiadomych.
Uruchomiłem ten EmuTos, do sprawdzenia czy działa, i działa, i tylko pozostaje podziekowac Teamowi od EmuTOS,a że tworzą i rozwijaja alternatywę.
Jedynie mogliby coś pomysleć z ładniejszymi ikonami.  smile:)
Podpowiem jeszcze że EmuTos, działa również dobrze w realu na Mega ST4, z HDD IDE.

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Zgłoś. Jak robisz coś źle, to pomogą, a jak się nie dowiedzą że jest problem, to nigdy go nie poprawią.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

17

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Raczej nic nie robi źle, tylko EmuTOS jest robiony z myślą o emulatorach i ew. mocno "dopalonych" ST, stąd zrezygnowano z oczekiwania na gotowość dysku, bo zwykle jest to karta CF albo SD.

Atari 1040STE (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM, DDD HD64/Megafile 60, SF314, Gotek HxC)

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

CF dziala jak HDD , czy sie myle ?

World Fuck Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

19

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

CF w przejściówce działa jak HDD,  Ale CF jest w 99%  pod IDE.
TT  ma wbudowany kontroler SCSI.  I mówimy o SCSI.
Podobno są przejsciówki SCSI<-> IDE, ale bardzo drogie i osobiście nigdy w reku takiej nie miałem.

Ostatnio edytowany przez Atari-User (2019-01-04 21:15:07)

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

_tzok_ napisał/a:

Raczej nic nie robi źle, tylko EmuTOS jest robiony z myślą o emulatorach i ew. mocno "dopalonych" ST, stąd zrezygnowano z oczekiwania na gotowość dysku, bo zwykle jest to karta CF albo SD.

Myllisz się. EmuTOS jest robiony z myślą też o oryginalnych maszynach. Developerzy EmuTOS będą wdzięczni za raport jak się on sprawuje na oryginalnej maszynie bo sami nie bardzo maja możliwości techniczne do sprawdzenia tego (a przynajmniej nie na TT).

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

21

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

@Atari-User: Wysłałem maila.
@Bitman: Nie do końca odniosę się do "(...)stąd zrezygnowano z oczekiwania na gotowość dysku(...)" Bo nie wydaje mi się czy taki mechanizm jest, ale co do różnicy to jak najbardziej.
Stare dyski startują (rozkręcają się) naprawdę długo, przez co nie "załapują się" na start systemu. Piszę z doświadczenia z dyskiem SCSI 50MB oryginalnie zamontowanym w Mega STE, ale ZTCP innym też się to zdarzało. Czy to w Mega STE, czy TT, po włączeniu zasilania komputera dysk dopiero zaczyna się rozkręcać a system już zdąży się uruchomić (może jak w TT jest dużo ramu to szanse na boot są większe, ale w moim ramu jest mało ;-) ).
Jak później naciśniesz reset to dysk będzie wykryty od razu. Tego problemu nie ma przy nowszym dysku np. Segate Cheetah i nie ma też przy przejściówce SCSI na IDE + CF.

22

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

@marekp
Nie mam maila.   sprawdz czy dobry zdres wpisałeś.   agent005(małpa)wp.pl

Co do rozruchu dysku SCSI.
Tak.  Starsze dyski potrzebują chwile zanim się rozkreci do odpowiedniej predkości, i ustawi w odpowiednim miejscu gowicę.
Tos 3.06 ma test pamięci, i ta chwila, wystarczy na poprawne wykrycie dysku, natomiast EmuTos nie ma testu pamięci i dysk nie zdąża się przygotować przed startem systemu.
Generalnie zauważyłem że pod EmuTos wymagany jest dwa razy reset.
Za pierwszym razem, pokazuje się tylko ikona dyskietki i tylko ten napęd jest dostępny.
Bez ruszania czegokolwiek, następny reset i po chwili mamy uruchomiony pulpit juz z podmapowanymi parycjami, i sa dostępne, ale nic, co jest w folderze Auto, lub z ACC się nie uruchamia automatycznie.
I następne resety też nic nie zmieniaja. Sa partycje . można z nich uruchamiać programy, ale z Auto nic się nie ładuje.
Dopiero tak jak ja to zrobiłem, (może ktoś wymyśli inny sposób), uruchomiłem dodatkową nakładlkę na TOS, Teradesk. i z poziomu Teradeska, robiąc reset, dusk juz uruchamiaja sie w pełni funkcjonalne.

Co do ilości pamięci, to raczej też nie ma znaczenia.
JA mam więcej niz standardowo, ale też nie kosmicznie dużo. 
Mam 10MB ST Ram  i 32 Mb TT Ram.  I rozruch jest taki jak opisałem.  smile smile

23

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

@Atari-User: wysłałem jeszcze raz - sprawdź spam :-)
Z ramem chodziło mi o to, że jak masz więcej RAM to dłużej trwa sprawdzanie i dysk ma więcej czasu na rozkręcenie się.
Właśnie sprawdziłem ten EmuTos na MIST. Nie działa*.
Edit: A jednak działa :-)
Edit2: W ustawieniu STEroids - nie działa. I to zamyka sprawę, bo w tym właśnie trybie używam MISTa :-(

Ostatnio edytowany przez marekp (2019-01-04 23:12:25)

24

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

marekp napisał/a:

W ustawieniu STEroids - nie działa. I to zamyka sprawę, bo w tym właśnie trybie używam MISTa :-(

U mnie działa. Nie wiem, jak ze stabilnością przy dłuższej pracy, bo w sumie to używam MagiC‑a, ale na pewno EmuTOS uruchamia mi się w trybie STEroids bez problemu. Do tego nawet działa w wysokiej rozdzielczości.

Requiem dla Atari: moja strona o Atari ST [ http://atari.net.pl ]
Marijuana Mail 0.1.75a: klient e-mail dla Atari 1040ST / TOS 1.0 [ http://atari.net.pl/mjm ]

25

Odp: EmuTOS - ktoś używa?

Nie wiem jak w TOS 3.x ale w 2.x po teście pamięci jest ten czarny pasek, który stopniowo znika (tak powoli, że można tego nie zauważyć), to jest właśnie oczekiwanie na gotowość dysku. Mam MEGAFILE 60 z oryginalnym dyskiem Seagate'a i on jakoś bez problemu zdąży się rozpędzić. Jeśli Wasze dyski rozpędzają się dłużej to mają przytarte łożyska...

Są przejściówki CF/SD na SCSI... i faktycznie są drogie.

Atari 1040STE (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM, DDD HD64/Megafile 60, SF314, Gotek HxC)