Temat: Maj kóler is det

Na athlonie wisi cooler. Chyba nie żyje. Czasami się odzywa, ale zwykle startuje tylko gdy kręcę go palcem. Ponieważ nie posiadam umiejętności tego szmatławca naprawić, skonstruowałem i postawiłem obok wieżyczkę z pudełek, a na niej suszarkę (niejaki FAREL). Póki co, komputer się nie zawiesza, ale chciałbym wiedzieć, na ile takie rozwiązanie jest bezpieczne (wiaterek dmucha w stronę procesora przechodząc przez pozostawiony na miejscu wiatrak).

2

Odp: Maj kóler is det

A mógłbyś zrobić zdjęcie tego zjawiska ? ;) Widok musi być ciekawy ;)

Mimo wszystko zalecałbym Ci instalację nowego wiatraka -  jak sam nie dasz rady, to udaj się do serwisu.

3

[...] Ponieważ nie posiadam umiejętności tego szmatławca naprawić [...]

Kupic drugi w sklepie ?

4

A mógłbyś zrobić zdjęcie tego zjawiska ? ;) Widok musi być ciekawy ;)

Zdjęcie zrobię... kiedyś, a może i na dniach - zależy czy odnajdę szoft do aparatu. :)

mikey: ładnie tak nabijać się z niezamożnych ludzi? ;)

5

mikey: ładnie tak nabijać się z niezamożnych ludzi? ;)

gdziezbym smial, na buty i T-shirta tez cie nie stac ? przeciez cooler to grosze.

Opcja alternatywna: idziesz do serwisu komputerowego, dajesz na piwo i wychodzisz z koolerem. Kwestia zagadania, w serwisach walaja sie niewykorzystane koolery ze starych prockow albo same wiatraki bez radiatorow.

6

stary to koszt okolo 50zl..   no ale jak cie nie stac i na to to napisz na prv to cos poradzimy (powinien sie u mnie znalezc jakis cooler).

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

7

Jak mi sie zepsulo, to rozkrecilem na pierwsze czesci, przeczyscilem, nasmarowalem tawotem, zlozylem (ostroznie na sprezynke) i dzialalo, ale juz nigdy nie byl taki jak kiedys :(

O ile wiem to wiatraki posiadają łożyska teflonowe /tworzywo samosmarujące-dla niewtajemniczonych/ i używanie jakiegokolwiek smaru czy oleju a tymbardziej towotu jest niewskazane. Ja czyszcze wiatrak pędzelkiem z kurzu i pryskam wodą kolońską w sprayu bo jest robiona  na bazie spirytusu a ten jest rozpuszcalnikiem. Po takim zabiegu wiatrak zawsze ożywał.
Pozdrawiam
                    RYSIEK_M :D

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

9

stary to koszt okolo 50zl

Za 50 to chyba jakis wypas. Ja kupilem za 20 i mam na moim athlonie go juz ze 3 lata. Cichy co prawda nie jest bo juz ze starosci ledwo zipie ale chlodzi jak siemasz wiktor :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

10

wypas to kostuje ze 200zl..   pozlacany radiator, 10-15 Decybeli,   dyskoteka etc...

ale w sumie racja po co od razu kupowac z radiatorem.  sam wiatraczek to przeca koszt 15-20zl

11

AWKRGDDZ ? ;)

12

O ile wiem to wiatraki posiadają łożyska teflonowe /tworzywo samosmarujące-dla niewtajemniczonych/ i używanie jakiegokolwiek smaru czy oleju a tymbardziej towotu jest niewskazane.

Niestety nie! Ja polecam do smarowania wentylatorków smaru teflonowo silikonowego mały pojemnik kosztuje 8zł a smar jest rewelacyjny do reanimacji wszelkiego rodzaju wentylatorów....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

13

"gdziezbym smial, na buty i T-shirta tez cie nie stac?"

Nie noszę T-Shirtów. Zawsze kupuję tańszego T-Rex'a ;). Ale poważnie: nie mam stałej (ani w jakimkolwiek innym stanie skupienia) pracy. Czasami zdarzy się coś zarobić - a to rękę się złamie, a to ciocia da dychę, a to cośtam... Ale nic więcej.

UPDATE: z wiatrakiem to już pół problemu rozwiązane - kiedy ruszy się go lekko z miejsca, wykorzystuje siłę napędową wiatru :).

x-ray: jak tam nic naprawić się nie da, to zgłoszę się.

14

Jakby to kogoś interesowało to ja czyszczę wentylatorki przy pomocy wody i pędzelka - potem dobrze wytrzeć i poczekać aż reszta wody wyschnie (przy aktualnej pogodzie nie ma problemu :) ).
A do smarowania używam kapki oleju maszynowego (dosłownie kapki bo po co smarować obudowę wentylatora). Po tej operacji wentylatorek hula jak nowy :) (najstarszy wentylatorek tak potraktowany ma 10 lat i jeszcze chodzi). Jedynie nic nie poradzisz jak się tuleja wyrobiła. Wtedy będzie strasznie wył i nie osiągnie pełnych obrotów.

15

ehh....grzybiarze....;)

gep/lamers^dial

16

a od wrzesnia wchodzą karty grzybiarza.

17

a może to wersja unregistered tego wiatraka? - po prostu trial period expired... :lol:

I Ty zostaniesz big endianem...