Bla, bla, bla....zero konkretów, same bzdety.
A. Pieniądz bierze się z różnych źródeł. Istnieje np. pieniądz kruszcowy, pieniądz rozrachunkowy, pieniądz bankowy. Pieniądz bankowy jest kreowany przez banki i niekoniecznie ma odzwierciedlenie w pracy. Idziesz do banku i dostajesz np. kredyt na mieszkanie czy auto. Masz 10% wkładu własnego (zarobione jako zapłata za pracę) a dostajesz dodatkowe 90%, które nie ma żadnego powiązania z pracą, którą wykonałeś a właściwie nie wykonałeś. Przekazujesz te pieniądze (wydajesz) i nagle w obiegu pojawia się pusty pieniądz, który nie ma pokrycia w niczym. jedną z wielu ról NBP w Polsce, prócz kreacji pieniądza w postaci monet i banknotów, jest nadzór nad takim wprowadzanie pieniądza na rynek. To jeden z wielu tematów o których myślisz, że wiesz a w ogóle się nie orientujesz.
B. Liczb nie pokazałeś, tylko powiedziałeś gdzie są a to nie to samo.
Tu masz liczby: http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/r … ,1,44.html
1,540 mln bezrobotnych, 9,7% bezrobocia i do tego twoje 3 mln emigrantów. Przelicz nam te 3 liczby....bądź odważny i zmierz się z problemem bo do policzenia procentu musisz zdecydować ile z tych 3 mln osób po powrocie będzie bezrobotnymi, ile z nich jest czynne zawodowo, ile w ogóle nie ma zamiaru pracować a ile z nich to dzieci i osoby , które nie są w wieku produkcyjnym. Ja Ci podałem liczby......wypisz jeden wzór z 3 liczbami i do tego jeden wynik. Możesz zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku.
C. Co do amplitudy, to chyba sam rozumiesz głupotę twojej odpowiedzi. Występuje oczywiście w każdym kraju ale gdzie jest większa ? W Polsce czy w Hiszpanii ? Jak to wpływa na odkształcanie się masy bitumicznej na drodze co skutkuje np. koleinami ? Bo dla twojej wiedzy nie jeździmy po asfalcie. Asfalt to tak płynna czarna maź, którą wypełniają np. szczeliny pomiędzy masą bitumiczną zwana potocznie asfaltem i jest on też składnikiem tejże masy bitumicznej.
D. Pokaż jedno konkretne zdanie gdzie napisałem, że Polska osiągnęła to szczyt marzeń. Zacytuj tego posta. Gdzie napisałem, że to Ameryka. Też konkretnie pokaż cytat. Nie gdybaj tylko udowodnij to.
Cienki "jesteś jak żyleta" w argumentowaniu, oj cieniutki .... erystyka dla Ciebie to "terra incognita".
Próbuj dalej .... to nawet fascynujące przyglądać się jak zapętlasz się w tych swoich przemyśleniach.