Taka sytuacja: https://youtu.be/5JZMIcvEwN0
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ICE-T 2.76 alpha 9 Nowa wersja zaawansowanego emulatora terminala
Street Fighter 2 na Atari - prace trwają W najnowszym materiale wideo autor zaprezentował aktualny stan rozgrywki.
Jurassic Spark - wersja finalna Podczas Grawitacji zaprezentowano wersję uproszczoną, pozbawioną kilku kluczowych elementów, które teraz zostały dodane.
ABBUC Software i Hardware Compos Ogłoszono coroczne konkursy.
Atari ANTIC Displaylist Designer Nowe narzędzie dla twórców oprogramowania na Atari 8-bit.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » CP/M na FujiNecie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Taka sytuacja: https://youtu.be/5JZMIcvEwN0
Działa, potwierdzam :) I fajna gotowa paczka CP/M-owa jest podlinkowana przez Thomasa na stronie wiki projektu.
Jak macie Rapidusa, tak w ogole, to CP/M tam rowniez hula, zupelnie sprawnie i z pelnym zapisem, terminalem czytelnym na VBXE, etc.
terminalem czytelnym na VBXE
Czyli musisz mieć jeszcze do pełni szczęścia VBXE... Droga ta zabawa w CPM zaczyna się robić :)
Widzialem na wlasne oczy jak CP/M działa na czytniku kart kredytowych.
@Sikor CP/M z FujiNet bez problemu działa z Ice-T czy FlickerTem80, nie trzeba VBXE w tym przypadku :)
To chyba nie siedziałeś przy ICE-T, czy tym bardziej FlickerTermie dłużej niż 5 minut ;) Bardzo dyskusyjne jest to "bez problemu".
@Dely
Na Ice-T siedzę regularnie i pasuje mi to 80 kolumn w trybie graficznym. FlickerTem80 byłby OK na LCD-TV ze stabilizacją obrazu.
@Sikor
Wiem, wiem, chciałem tylko podkreślić, że bez VBXE też się da :) Ale szkoda, że nie ma sensownego terminala ogólnego przeznaczenia pod VBXE. ANSITERM jest niedokończony...
To chyba nie siedziałeś przy ICE-T, czy tym bardziej FlickerTermie dłużej niż 5 minut ;) Bardzo dyskusyjne jest to "bez problemu".
FlickerTerm jest rzeczywiscie koszmarny. Ale Ice-T wydaje się działać fajnie. A przynajmniej ma stabilny obraz.
I ja pod to sobie DT80 zamawiam :)
Strata kasy!!!!
Robi do kładnie to samo co dowolny softwareowy sterownik 80kolumnowy dla urządzenia E:
A do tego odpala się niewygodnie i cenę ma z kosmosu (jak na to, co oferuje w dzisiejszych czasach).
Robi do kładnie to samo co dowolny softwareowy sterownik 80kolumnowy dla urządzenia E:
Czy tak jak ten od sparty, co w testach wyszedł prawie czterokrotnie wolniej od ACE80?
Kwestia lepszej optymalizacji i ogólnie lepszego kodu.
Ale umieszczenie tego na carcie dodatkowo psuje wygodę użytkowania.
XXL cośtam takiego dłubie i (abstrahując od nielegali, głupich zabezpieczeń i innych głupot) to może być najlepsze rozwiązanie :)
Kwestia lepszej optymalizacji i ogólnie lepszego kodu.
Ale jak sam widzisz, napisałeś wcześniej nieprawdę, skoro jest szybszy. Czy ja wiem, czy psuje? Mi tam cartridge w Atari nie przeszkadza...
Nie napisałem nieprawdy. Porównanie jest tylko ze sterownikiem że Sparty, a jest jeszcze trochę innych. Sam kiedyś taki sterownik 80 kolumnowy spłodziłem i był wystarczająco szybki. A to co robi XXL to na prawdę rakieta :).
A co do wygody carta... To przy tym zastosowaniu umieszczanie sterownika na carcie i potem wymuszanie procedury blogowania jest po prostu głupie. Powinien to być sterownik w postaci pliku ładowany z DOSa.
Nadal twierdzę, że napisałeś wcześniej nieprawdę, niestety Napisałeś "dowolny", więc wystarczuyło wskazać jeden gorszy. ;) Akurat dzięki testom XXL-a i jego polemice z Pin-em trafiło na ten od sparty.
Co do arta - po co mam wczytywać sterownik z urządzenia, jak mogę podłączyć carta i zapomnieć o tym? To jest naprawdę wygodne.
Tylko co jak Ci po zwykłym naciśnięciu Reset, ten sterownik nie wstanie... Musisz robić reboot i ładować DOSa od początku zamiast po prostu wczytać jeszcze raz dość krótki sterownik.
Dlatego piszę, że to zupełnie nie warte swojej obecnej ceny. Gdyby jeszcze miało swój własny RAM i nie zajmowało 8kb na pamięć obrazu (przez sprytne bankowanie), to miałoby sens jako Cart, a tak to tylko ciekawostka.
A wiem, bo zrobiłem kiedyś identyczne rozwiązanie do interfejsu drukarki (Centronics Elmecom) i było to wygodne jedynie z punktu widzenia producenta/sprzedawcy a już z użytkownika mniej. Tyle, że (z tego co pamiętam) w moim rozwiązaniu w instrukcji był opisany sposób zgrania sterownika do pliku i używania bez carta.
Spróbuj to odpalić ze Sparta DOS X.....
Moim zdaniem, ten sterownik trzeba zgrać do pliku i olać carta, jeśli już.
A słowo "dowolny" było użyte w kontekście funkcjonalności, a nie wydajności itp...
Nie używam sparty - kolejny nawiedzony nawracający na "jedyny słuszny" DOS dodawany do grzebienia?
Weź się opamiętaj!
Najpierw piszesz, że kłamie, potem że nawracam.
Napisałem tylko że sterownik czegokolwiek (poza czymś na tym carcie :) ) zapisany na carcie, to zły pomysł i podałem jeden z powodów.
Chcesz inne, prosze bardzo użyj tego w Action z carta czy Basic XE.... a inne sterowniki E: użyjesz bez problemu.
Tak samo jak Twój argument "nie używam Sparty" jest całkowicie z dupy, bo dotyczy tylko Ciebie.
Ale w sumie, co Cię będę uświadamiał. Ches wyrzucić 70$ (jeśli dobrze pamiętam). To twoje 70$ - stać Cię :p.
Ja osobiście mógłbym to kupić jedynie z powodów kolekcjonerskich (ale oryginał z epoki, a nie te repliki) lub gdyby sprzedawał to autor rozwiązania (w ramach wspierania ludzi z pasją).
Ale Ty rób co chcesz...
Aleś nerwowy ostatnio. Napisałeś, że każdy sofwerowy robi to samo - ale jak widać nie jest to prawda, fakt? Zapytałeś :
Spróbuj to odpalić ze Sparta DOS X.....
Jak Wiesz, nie używam, ale nadal twierdzisz, że nie namawiasz?
Człowieku! Opisuje ogólnie problem z tym rozwiązaniem i jego wady. Tym bardziej, że sam kiedyś takie rozwiązanie wdrożyłem do sprzedaży, więc wiem o czym pisze.
To że Ty nie używasz Sparty to Twój problem, co nie znaczy że nie mogę podać jej jako jednego z argumentów. Poza tym nie musiałem tego wiedzieć.
To nie jest nasz dialog, to dyskusja ogólna, może komuś innemu pomoże to w podjęciu decyzji.
Więc proszę, czytaj ze zrozumieniem i nie wkładaj mi w usta czegoś, czego nie pisałem. Tym bardziej, że kazdy widzi, co pisze i w jakim kontekście.
O.K. Zapomniałem z Xbiosem też nie zadziała :)
XXL, doskonale wiesz, że to tylko przykłady języków programowania na carcie z którymi dowolny sterownik czegokolwiek także zapisany na carcie nie zadziała, a ładowany z poziomu DOSa mógłby.
I nie ma tu znaczenia czego to sterownik i jaki DOS.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » CP/M na FujiNecie
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 68 zapytań