Temat: Kosci pamieci
Wlasnie wszedlem w posiadanie 8 kosci pamieci V53C256P80L.
Czy te kosci mozna jakos spozytkowac do rozszerzenia pamieci w Atari 800 XL ??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wlasnie wszedlem w posiadanie 8 kosci pamieci V53C256P80L.
Czy te kosci mozna jakos spozytkowac do rozszerzenia pamieci w Atari 800 XL ??
To jest pamięć dynamiczna 256x1bit firmy Vitelic zasilana +5V o czasie dostępu 80nS. Nie znam dokładnie tego modelu, ale ściągnąłem datasheeta i uważam, że ta pamięć by się nadawała. W Atari 800XL znajdują się kości 4164, a więc po nalutowaniu na nie dodatkowej pamięci i zrobieniu prostego sterownika będziesz miał 320k. Ustawienie pinów jak najbardziej pasuje.
Ostatnio edytowany przez asal (2007-07-02 06:50:32)
No wlasnie tez patrzylem na datasheet i wyczytalem iz to sa 1 bitowe kosci. Tyle ze ze mnie to nijaki elektronik, to sie wolalem spytac tych co wiedzia wiecej. Wlasnie jestem w trakcie szukania jakieos schematu jak to wykorzystac, no ale nawet na googlach czasami cos ciezko znalezdz. Teraz na topie jest 1MB do Atarynki, i to rozszezenie najczesciej sie pojawia w wynikach wyszukiwania.
Jak na razie to znalazlem to http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/ … l256K.html
Ostatnio edytowany przez Monsoft (2007-07-02 12:14:24)
Pamiętam, że schemat podobnego rozszerzenia był kiedyś w Bajtku, w numerach 5-6/92 autorstwa T.S.Piotrowskiego. Jakby co, służę skanem. Można by to wykonać z Twoimi pamięciami. Tylko, że było to rozszerzenie Rambo a nie Compy - linia PB5 zawsze adresowała pamięć, niezależnie czy był to Antic czy CPU. Ale to taki szczegół - ja tego rozszerzenia używałem przez wiele lat i nie narzekałem.
Ostatnio edytowany przez asal (2007-07-02 13:00:42)
Monsoft... zerknij do SERIOUSa tam jest schemat rozszerzenia do 320kB
Te kosci można użyć do rozszerzenia do 320K. Wylutowuje się drugi bank ze 130xe a wlutowuje te kości zamiast 4164 (płyta z dwoma rzędami pamięci po 8szt.). Dodatkowo 74LS157 i mamy 320K (plik ramex.zip na dereatari/schematy).
Można ich użyć do zbudowania dwóch "stosów" po 4szt i wmontować jako drugi bank w płycie z czterobitowymi kostkami. W przypadku 65XE sprawa jest bardziej skomplikowana, bo trzeba zrobić "małe mmu", co opisane jest w rozszerzeniu do128K.
Jak już rozmawiamy o rozszerzaniu Atarek na kościach 1-bit (1*256kbit) to pewnie niektóre osoby pamiętają moją atarkę z QuaST-a 96 - była ona rozbudowana do 1MB (65XE !) - wykonanie było nieco hardcoreowe, bo pamięci stanowiły piramidkę - w 2 ostatnich podstawkach (najbliżej wyłącznika) było po 8 scalaków (jeden na drugim !) i polutowane przewody do linii CAS - przez długie lata była to moja naczelna workstacja - z tego co pamiętam oddałem ją komuś na ostatnim QuaŚcie jako "ofiarę eksperymentów elektronicznych dr. macgyvera" ;)
A co do 320kB z 16 kostkami 4164 - szkoda jej rozszerzać tylko do 320kB - to aż się prosi, żeby zrobić 1 MB - w jednym rzędzie po 2 scalaki, w drugim po 3 i mamy 1MB. Tylko trzeba pamiętać o tym, aby ustalić czy będzie to RAMBO czy Compy Shop, czy bit 5 ma ustalać dostęp Antica czy wybierać bank - jak ktoś zrobi, że bit 5 będzie sterował obydwoma tymi funkcjami, to zrobi kaszankę, bo wiele produkcji będzie się z tym gryźć.
Zenon: tyle ze Serious'ow jest mase. Pamietasz moze ktory numer.
Jer: Te schematy sa dobre dla osob kore bardziej siedza w elekronice. Ja potrzebuje normalnego step-by-step jak to przyluowac
Ostatnio edytowany przez Monsoft (2007-07-02 15:12:00)
:) Serious #9 w kąciku rzeźbiarza
Skoro mowa o tym wydaniu, jest tam umieszczony opis modemu PR..... hmmm dla zlacza rs232 a nie dla zlacza joy'a w atari8. Czy ktos to wykonal ? moze uzywa i ma do udostepnienia poprawny schemat ? Poza tym gdzie znajde obiecane oprogramowanie (eprom) ?
Ten schemat to przeróbka modemu packet radio od PC - miałem taki działający - gdzieś wala się w szufladzie - a soft hmmm był tylko i wyłącznie w formie carta... i nazywało się to ham-pack.
Mam jeden egzemplarz - ale uprzedzam nie zamierzam w nim grzebać!
Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2007-07-02 22:02:51)
Pigula - a moglbys przyslac mi zdjecie tego carta? Bardzo mi zalezy.
Nie jest to moze cos takiego?
http://nosty.neostrada.pl/kolekcja/botm … tmodem.jpg
Mam taki jeden komplet w kolekcji, ale nawet nie probowalem nijak uzywac (choc cart dziala).
No wlasnie "wyluskalem" schemat i opis z Serious'a i przyjrze sie temu blizej, ale juz na pierwszy rzut oka widac, ze ten opis jest dla mnie :-)
Nie jest to moze cos takiego?
http://nosty.neostrada.pl/kolekcja/botm … tmodem.jpg
Pocket modem to nie to samo co PacketRadio modem
Ten schemat to przeróbka modemu packet radio od PC - miałem taki działający - gdzieś wala się w szufladzie - a soft hmmm był tylko i wyłącznie w formie carta... i nazywało się to ham-pack.
Mam jeden egzemplarz - ale uprzedzam nie zamierzam w nim grzebać!
Czy moglbys podac szczegoly tej przerobki ? Skoro podlaczenie jest do zlacz TTL to mozna calkowiecie pozbyc sie max232. Do ktorego zlacza jest podlaczany ?
Czy jest mozliwosc "wyluskania" tego programu z cart'a ?
Panowie, skoro juz o pamięciach mowa, to też mam pytanie.
Jestem w posiadaniu rozszerzenia pamięci do Amigi, ponoć 512KB - wygląda to tak:
Kości pamięci mają oznaczenieTMS4256-15NL EGP 8714.
Czy do płyty 130XE z 2 rzędy x 8 scalaków będzie to można zastosować?
IMHO to powinny być 41256 a nie 4256 - skoro jest ich 16 i mają pojemność 512kB RAM to musi być to 41256 !
A jeżeli to 41256 to właśnie o takie kości chodziło.
Ostatnio edytowany przez macgyver (2007-07-03 11:40:50)
hej!
To są jak najbardziej kości 1-bit :) tylko mają takie oznaczenie mylące :D Tutaj PDF...
http://www.datasheets.org.uk/datasheet. … le=3335951
pozdrawiam
Seban
sq7bti napisał: Czy jest mozliwosc "wyłuskania" tego programu z cart'a ?
Tak, mozna program wyłuskać,,, wyjąć, wylutować EPROM i na programatorze odczytać, ale jest inny sposób, bez wylutowywania EPROM. Najpewniej kart używa linie RD5 i /S5 co skutkuje tym że po włączeniu zasilania kart się bootuje i działa. Jeżeli nie są uzywane linie RD4 i /S4 to należy przeciąć ścieżkę dochodzącą do styku RD5 i połączyć ją ze stykiem RD4 natomiat /S5 połączyć z /S4 po uprzednim przecięciu ścieżki dochodzącej do styku /S5. Co to daje. Po włączeniu zasilania kart się nie zbootuje ale MMU przełączy pamięć w obszarze $8000-$9FFF i w to miejsce podstawi pamięć karta. Teraz można nawet z poziomu Basica uruchomić coś takiego
10 DIM A$(8192)
20 FOR I=0 TO 8191
30 A$(I+1,I+1)=CHR$ PEEK(32768+I)
40 NEXT I
po zakończeniu w zmiennej A$ znajdują się dane EPROM jako znaki ASCII i z tym już można coś zrobić....
Oczywiście buforem na dane nie musi być zmienna A$, tu podałem tylko przykład że może nim być.
Jeżeli kart ma inną budowę niż myślę.... to po niewielkich poprawkach opisanej metody dane z niego da się w podobny sposób odczytać
Widok carta:
zastosowana pamięć wewnątrz to 27c512, mam gdzieś jednego rozwalonego może uda mi się jakoś zrobić fotki płytki, scalaki są niestety pościerane....
Ścieranie scalaków, zalewanie distalem to metody amatorskich "zabezpieczeń" przed kopiowaniem hardware'u z końca lat 80 ub. wieku. Wszystko można wydedukować z takiej konstrukcji. Najczęściej po spodem scalaka jest też jakieś oznaczenie. Trzeba narysować tylko schemat z natury. Czy tam dużo jest tych pościeranych kości?
"ninjaki" w programatorach willem nadal scieraja kosci ;)
"ninjaki" w programatorach willem nadal scieraja kosci ;)
poco ? skoro schemat jest ogolno dostepny ;>
Witam
Znalazlem w swoich zbiorach 8 sztuk kosci DIP16 z oznaczeniami
USA 8606 H
MT 1257-15
Litera M jest stylizowane na mala grecka "mju". Moze ktos wie czy i jakie to sa kosci pamieci?
Edit:
Sam sobie odpowiem: sa to odpowiedniki 4164, czyli 64kx1
Ostatnio edytowany przez sq7bti (2014-06-20 23:16:05)
zastosowana pamięć wewnątrz to 27c512, mam gdzieś jednego rozwalonego może uda mi się jakoś zrobić fotki płytki, scalaki są niestety pościerane....
No to jak z tą zawartością? Zczytasz bez otwierania?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.094 sekund, wykonano 13 zapytań ]