Nigdy nie używałem wcześniej QMEG-a, ale zachęciły mnie filmy Larka i postanowiłem sobie zamontować.
Moje trzy główne pobudki po temu: natywna obsługa szybkiej transmisji SIO, zimny reset na Shift+Reset, odwrócony Option do Basica.
Zamontowałem sobie kość z przełącznikami, wszystko śmiga elegancko, ale jest jedna dziwność z QMEG+4.04 i nie wiem czy to tak ma być czy coś jest u mnie nie tak.
Chodzi o to, że na oryginalnym OS oraz na starszych QMEG (np. 4.2) jak włączam kompa, to bootuje z SIO2SD normalnie, natomiast na ostatnim QMEG+4.04 po włączeniu nie bootuje z SIO2SD. Efekt jest taki, że włączam kompa i mam ekran QMEG po prostu i nie startuje obraz zamontowany z SIO2SD. Wciśnięcie L normalnie listuje zawartość dyskietki, można też wczytywać wówczas wszystko bez problemu. Można też zrobić zimny start przez Shift+Reset i wówczas też normalnie zabootuje. Tylko bezpośrednio przy włączeniu kompa nie bootuje. Ten typ tak ma, czy coś jest u mnie nie tak?
Oficjalna lista gier ABBUC 2025 Poznaj oficjalną listę gier zgłoszonych do tegorocznego konkursu ABBUC Software Contest!
NASM Neo6502 Assembler Nowy asembler NASM Neo6502 autorstwa Bociana umożliwia kompilowanie kodu 65C02 dla platformy Neo6502.
Altirra 4.40 test 16 Nowa testowa wersja emulatora Altirra z odświeżonymi dialogami i poprawkami trybu ciemnego.
Echa Silly Venture 2025 SE Sprawdź oficjalne wyniki konkursów z letniej edycji Silly Venture 2025 w Gdańsku!
Jak napisać grę na Atari - cz. 8 Premiera ósmej części popularnej serii poradników Larka o tworzeniu gier na Atari już 28 lipca!