Nigdy nie używałem wcześniej QMEG-a, ale zachęciły mnie filmy Larka i postanowiłem sobie zamontować.
Moje trzy główne pobudki po temu: natywna obsługa szybkiej transmisji SIO, zimny reset na Shift+Reset, odwrócony Option do Basica.
Zamontowałem sobie kość z przełącznikami, wszystko śmiga elegancko, ale jest jedna dziwność z QMEG+4.04 i nie wiem czy to tak ma być czy coś jest u mnie nie tak.
Chodzi o to, że na oryginalnym OS oraz na starszych QMEG (np. 4.2) jak włączam kompa, to bootuje z SIO2SD normalnie, natomiast na ostatnim QMEG+4.04 po włączeniu nie bootuje z SIO2SD. Efekt jest taki, że włączam kompa i mam ekran QMEG po prostu i nie startuje obraz zamontowany z SIO2SD. Wciśnięcie L normalnie listuje zawartość dyskietki, można też wczytywać wówczas wszystko bez problemu. Można też zrobić zimny start przez Shift+Reset i wówczas też normalnie zabootuje. Tylko bezpośrednio przy włączeniu kompa nie bootuje. Ten typ tak ma, czy coś jest u mnie nie tak?
Śnieżna planeta w Cosmic Hero 2 Zelax prezentuje postępy nad kontynuacją klasyka. Zobacz mroźną planetę w Cosmic Hero 2.
ABBUC Creative Contest 2026 Poznaj zasady nowej edycji konkursu ABBUC Creative Contest dla twórców związanych z 8-bitowym Atari.
Gearlynx 1.0.0 Pierwsza stabilna wersja wieloplatformowego emulatora Atari Lynx o nazwie Gearlynx trafiła do sieci.
Jubileuszowy 25. odcinek kursu Larka Arkadiusz Lubaszka kontynuuje swoją serię poradników, publikując 25. lekcję programowania gier.
LodjurDS v0.1.4 Kolejna wersja emulatora Atari Lynx przynosi poprawki CPU oraz obsługę plików BLL dla konsol DS i 3DS.