Czy ma ktos interfejsik MyIDE ? http://www.mr-atari.com/myide.htm. Ciekawy jestem jak sie sprawuje.
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ICE-T 2.76 alpha 9 Nowa wersja zaawansowanego emulatora terminala
Street Fighter 2 na Atari - prace trwają W najnowszym materiale wideo autor zaprezentował aktualny stan rozgrywki.
Jurassic Spark - wersja finalna Podczas Grawitacji zaprezentowano wersję uproszczoną, pozbawioną kilku kluczowych elementów, które teraz zostały dodane.
ABBUC Software i Hardware Compos Ogłoszono coroczne konkursy.
Atari ANTIC Displaylist Designer Nowe narzędzie dla twórców oprogramowania na Atari 8-bit.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Interface MyIDE
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ma ktos interfejsik MyIDE ? http://www.mr-atari.com/myide.htm. Ciekawy jestem jak sie sprawuje.
Ooo - widzę jakieś zmiany w interfejsie...
Osobiście nikogo nie znam, kto by to miał, jednak już słyszałem, że niezłe siupy z tym są... :twisted:
a ja tam se czekam na moje sio2ide :D
Mi po mimi wielkich staran i nakladu pracy nie udalo sie odpalic tego interfejsu. Niestety autor twierdzi ze to dziala, ale chyba tylko z dyskami ktore on wykorzystywal.
Zapraszam na sztab w krakowie - bede tam znow z NTP podejmowal temat MyIDE. Nietoperek planowal uruchomienie tego co tu duzo ukrywac dosc ciekawego miedzymordzia, niestety mial problem z zakupem odpowiednich wersji scalakow.
Temat powroci, bo sam jestem ciekaw jak to chodzi ;)
Gdyby nie MyIDE nie byłoby SIO2IDE :D .
To właśnie od tego interfejsu w 2001 zacząłem ponownie zabawę z Atari 8bit. Niestety (a może stety) miałem podobne kłopoty z tym sprzętem jak Monsoft. Problem tkwi w tym, że korzystając z tak prostego rozwiązania sprzętowego trudno jest zapewnić pełną zgodność ze standardem IDE. Wadą jest też to, że interfejs nie daje pełnej swobody w wyborze OSa i softu dla Atarki. I tu pojawił sie pomysł na coś zupełnie nowego a właściwie pomysł na pozbycie się z SIO2PC tego PC (na grzyba nam grzyb) :D
No i nastały czasy SIO2IDE (to już 3 lata) :!:
Czas już chyba na kolejną nowość :?:
Czas już chyba na kolejną nowość :?
a widze ze sie cosik szykuje ;] ...moze obsluga cas'ow hiehie ;)
Nietoperek planowal uruchomienie tego co tu duzo ukrywac dosc ciekawego miedzymordzia, niestety mial problem z zakupem odpowiednich wersji scalakow.
Temat powroci, bo sam jestem ciekaw jak to chodzi ;)
A jaki problem? Toz to nic naddzwyczajnego... chyba :) CZęsci mam,dyska też, po sesji w koncu polutuje.... a z wszelkimi pytaniamy, proszę Państwa to najlepiej do samego autora, człowiek miły i kulturalny ;)
Gdyby nie MyIDE nie byłoby SIO2IDE :D .
Czas już chyba na kolejną nowość :?:
A może tak obsługa dwu dysków na raz lub CD ISO?
CD ISO?
Przeca obsluguje.
A jaki problem? Toz to nic naddzwyczajnego... chyba :) CZęsci mam,dyska też, po sesji w koncu polutuje.... a z wszelkimi pytaniamy, proszę Państwa to najlepiej do samego autora, człowiek miły i kulturalny ;)
wg mnie nie bedzie to dzialac. robilem podobny interface do c64. prawdopodobnie z powodow odmiennych przebiegow czasowych w trakcie odczytu, podczas czytania z dysku wystepuja bledy. gdyby jakos opoznic sygnal R/-W, mogloby zadzialac. nie wiem, czy ten 245 cos pomoze.
zainteresowanym moge zapodac pare linkow z projektami takich ineterfejsow dla c64. tylko, ze te na 100% dzialajace sa prawie tak skomplikowane jak kmk interfejs.
pozdr
Jak chcesz opóźnić sygnał to wstaw jakiś rejestr przesuwny (np '164). W większości wypadków pomaga :).
Czy ma ktos interfejsik MyIDE ?
Tak, mam tak interfejs. Jak się okazuje - niezbyt u nas popularny :) Mam wersję 3.1. Sprzęt działa bez problemów od samego początku.
Nie składałem go sam, tylko kupiłem od autora. Dlaczego tak? Otóż 3x podchodziłem do sio2ide i z niewyjaśnionych przyczyn interfejs nie chciał ruszyć. Nie jestem elektronikiem, więc pewnie mogłem coś spieprzyć. Niemniej ludzie bardziej kumaci od mnie też nie wiedzieli o co chodzi. Teraz mam pamiatkę w postaci złożonych i zaprogramowanych, ale nie dziłających sio2ide... Stwierdziłem, że to nie jest zabawa dla laika i postanowiłem po prostu kupić cokolwiek, co pozwoli odłączyć się od grzyba...
Moim skromnym zdaniem, zalety myIDE, to:
- dostepność (po prostu wystarczy zamówić i czekać),
- prostota instalacji (zewnętrzna wersja nie wymaga nawet rozkręcania kompa),
- czytelność instrukcji,
- wszechstronna pomoc ze strony autora,
Wady myIDE:
- cena (oczywiście samemu można złożyć dużo taniej...)
- obsługa tylko pod MyDOS-em,
- niemożliwość wykorzystania pełnej pojemności HDD (podstawowa partycja max 16 mb + upierdliwie przełączane obrazy dyskietek)
Interfejs chodzi bez zarzutu już od pół roku z dyskiem Seagate ST9810A(810 mb). Jak ktoś chce zobaczyć jak to działa, to zapraszam do siebie :)
Arko
Trzeba się było odezwać gdy miałeś problemy z uruchomieniem SIO2IDE. Pomagam każdemu kto sie do mnie zgłosi.
Wielu szczęśliwych posiadaczy SIO2IDE może to potwierdzić :D
Praktyka pokazuje, że wiekszość problemów z uruchamianiem SIO2IDE wynika ze złego zaprogramowania procesora. Kluczową sprawą jest poprawne ustawienie FUSE w procku. Przyznaje, że prosty soft do programowania znajdujacy się w pakiecie SIO2IDE nie wykonuje tej operacji. Zainteresowanych zapraszam po ulepszoną wersje softu do programowania procków Atmela :idea: .
Marek M
A w czym szanowny kolega programował avr'a ? bo ja się ostatnio bawie i zastanawiam się czy warto postawić sobie avr-gcc czy robić w asm'ie i ew. co prostrze rzeczy w bascomie...
dwa napedy na jednej tasmie? cd play?
... z KMK/IDEa no problem. Mam na jednej taśmie HD / CD (hehe + cd audio podprowadzone do kompa)
:D :D :D ... i działa. Jest nawet zajefajny CDPLAYER ... by Pasiu. Też czasem coś koduje.
Jeżeli miałoby powstać coś nowego, to sugerowałbym hybrydę, która łączyłaby zalety KMK i SIO2IDE - z KMK szybkość transmisji i 24-bitową adresację sektorów, z SIO2IDE możliwość komunikacji via SIO, nawet gdyby hybryda ta miała pracować w dwóch trybach wybieranych przełącznikiem ;)
No i koniecznie obsluge atr ze sio2ide
Zainteresowanych zapraszam po ulepszoną wersje softu do programowania procków Atmela :idea: .
Marek M
Jest to w zipie wersji 4.2?? Jeżeli nie to poproszę na majla !!!!
Czy ja dobrze licze ze myide kosztuje <10PLN? I czy ja dobrze widze, ze w najnowszej wersji wyeliminowano problemy ze stabilnoscia przez zastosowanie innych scalakow (F) co owocuje podobno z 99% kompatybilnoscia z dostepnymi dyskami IDE?
Niech mnie ktos uszczypnie...
szczypie cie :) wlasnie bede toto skladal :)
Nooo! Tak od razu lepiej! W takim razie tez sie za to zabiore :)
Dawaj znac na biezaco jak tam postepy...
jak masz podlaczony dzwiek z cd do atarki?
Przez kabelek CD-Audio, no nie? i zmiksowany z pokeyami i covoxem.
jak masz podlaczony dzwiek z cd do atarki?
...hehehe;- tak jak w starych grzybach. Kablem audio do kompa. Ale bezsens;- tyle że z zewnątrz tego nie widać; więc na jednym wyjściu audio mam pokeye, covoxa i cdaudio... :lol:
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Interface MyIDE
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 63 zapytań