26

Jacques napisał/a:

Biorąc pod uwagę, że przeważnie się to robi raz i w "ściśle wyselekcjonowanym" Atari, a najważniejsze jest by późniejsza funkcjonalność zadowalała użytkownika, cała dyskusja na temat skali ingerencji instalacji jako argumentu za/przeciw jest przesadą moim zdaniem, skoro i tak to ląduje wewnątrz i trzeba jeszcze jakoś wyprowadzić sygnał.
Podobnie jak założenie, że płyta ma już podstawki, bo jednak większość płyt nie ma, no ale fajnie, że przemek-o taką dysponował.
Co innego takie U1MB vs AVG/SUB Cart lub ext-ram Zaxxona - tu rzeczywiście jest ingerencja vs zupełny brak ingerencji.

I ogólnie np. taki Clinton palił (rozszerzał), ale się nie zaciągał (nieinwazyjnie) ;-)

Ale ja to rozumiem. Dlatego też opisywałem moje doświadczenia. Na tej płycie nic nie musiałem modyfikować (no poza wlutowaniem EXT_SEL z SRAM bo IDE+ nie chciało działać). Lini sygnałowych tez nie trzeba odpinać, bo można wyjąć kostki RAMu :) Dla mnie to wartość dodana, bo jak IDE+ nie chciało mi zadziałać na dzień dobry, to wypięcie U1M, SRAMu i Sophi i doprowadzenie tego do "oryginalnego" 800XL zajęło mi 15 minut łącznie z rozkręceniem obudowy i małymi poprawkami kosmetycznymi w mocowaniu U1M :)
Ale żeby nie było, w weekend na starociach udało mi się za śmieszne pieniądze kupić 64XE (o dziwo działające) i jak rozebrałem je, to tutaj tak prosto nie ma - wszystko wlutowane. Ale przy 800 mam sentyment i chce mieć możliwość powrotu do oryginału, to tutaj już nie mam sentymentu, wiec lutownica będzie miała dużo do roboty :)

ATARI 400, 800, 600XL, 800XL, 65XE, 65XE Najm, 130XE, 800XE - brakuje 1200XL :) ktoś ma w sensownej cenie na zbycie to pisać :)

27

Dobra. Krótka piłka... KIEDY ta S3 będzie?

28

Tylko czy będzie cię stać po tym jak trampek nałożył takie cła? ;D

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

29

czy nas będzie stać, jak nasi mądrzy inaczej dowalą cła na towary z Aliepress/Temu i innych z chin

ATW800/2 / Atari V4sa / Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SUB/AVGcart / FujiNet / DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

30

Proszę się trzymać tematu.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

31

Dokładnie. Trzymajmy się tematu. No więc czekamy cierpliwie... do września (z tego co się dowiedzialem). Cena? Póki co nie jest znana. Cóż... nie ma przymusu kupowania. Jak ktoś uzna że warto to kupi. Tyle. Trzymam kciuki za projekt i czekam (nie)cierpliwie.

32

Oj nie tylko Ty czekasz :) Czekam i na Sophia3 i na Antonie 2 (te drugą chyba bardziej).

ATARI 400, 800, 600XL, 800XL, 65XE, 65XE Najm, 130XE, 800XE - brakuje 1200XL :) ktoś ma w sensownej cenie na zbycie to pisać :)

33 Ostatnio edytowany przez TMK (Wczoraj 13:15:13)

Antonia2? Co to?

A na zośkę3 też czekam ;)

--edit--
Dobra, znalazłem newsa na głównej o antoninie ;)

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD