Korzystając z chwili wolnego czasu i nowej zabawki, którą jest SUBcart wraz z towarzyszącymi mu kabelkami wymyśliłem zabawę, w której będziecie w stanie wykazać się diamentowym uchem :)
Mianowicie zgrałem kilka utworów dźwiękowych zarówno z POKEY, jak i z DAC podłączonego do SUBcarta. Waszym zadaniem jest zgadnięcie który utwór jest zgrany z prawdziwego układu, a który z emulowanych układów w kartridżu.
Wybór tytułów, które nagrałem był całkowicie subiektywny, nagrania były wykonywane wysoce audiofilskim przewodem za 5 zł z marketu oraz Audacity. Nie były w żaden sposób postprocesowane, ani modyfikowane w jakikolwiek sposób. Tytuły są przemieszane, więc nie ma tak, że wszystkie z końcówką nazwy A są z kartridża, a z końcówką B z POKEY. Z wyjątkiem ścieżek dźwiękowych z Rewinda 2 i Cyberpunk są to mniej więcej minutowe fragmenty.
Żeby zabawa była uczciwsza i naprawdę polegała na wykazaniu się dobrym słuchem, to sugeruje się nie przyglądać kształtom fali w programach dźwiękowym itp.
Nagrodą w konkursie jest uśmiech kierownika i tytuł audiofila roku.
Plik z nagraniami znajduje się tu: https://www.atari.org.pl/files/subcart_vs_pokey.7z
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.