Może pamiętacie a może nie ale jakieś 3 lata temu razem z @Pebe pracowaliśmy nad MIDIcar - interfejesm MIDI dla Atari XL z portem ECI. @Pebe napisał świetny player plików MIDI, który śmiem twierdzić bije na głowę nawet te PeCetowe.
Rok później zrobiłem wersję dla komputerów XL a następnie powstała wersja MIDIcar 1090, której nigdy nie byłem w stanie przetestować, gdyż moje 1090 wciąż jest w formie gołego PCB...
Prototypy natomiast otrzymali Nir Dary, @dely i @krap i szybko okazało się, że coś jest nie tak... zasadniczo to Nir Dary twierdził, że gra.. ale nie wiedział jak i co zrobił by grało... ale na szczęście @dely uparł się, męczył, męczył i wymęczył... Jeden z najlepszych elektroników od Atari - @pasiu rzucił okiem na schemat i od razu wiedział o co chodzi... zabrakło sygnału 'okupowania' magistrali przez MC6851 w swojej przestrzeni adresowej. Dodatkowo mógł też wystąpić problem z odtwarzaniem za pomocą zainstalowanego modułu Wavetable bo zabrakło sygnału RESET!
Po testach z ręcznie naniesionymi fixami wykonanymi przez @dely postanowiłem odświeżyć projekt i przeprojektowałem go zupełnie. Oczywiście zaimplementowałem też poprawki.
Zamówiłem 5 płytek - złoconych więc jeśli jesteś posiadaczem 1090 to zapraszam na PW. Więcej nie będzie :-)
Dziękuję chłopakom za testy i wskazówki!
Schemat, projekt, gerberki wrzucę na swoją stronę...
pancio
""Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym Pancake-u i w nim wychodzi.""
ABBUC Member #319. Preferowana forma kontaktu: email