1 Ostatnio edytowany przez insert (Dzisiaj 10:43:19)

Cześć,

mam pytanie jako kompletny początkujący w temacie stacji dysków do Atari 8-bit. W czasach świetności używałem tylko magnetofonu, więc z dyskietkami nie mam praktycznego doświadczenia.

Jeden życzliwy człowiek zaproponował mi stare używane dyskietki i zastanawiam się, czy będą odpowiednie do standardowego Atari i stacji 1050 (bez żadnych przeróbek, turbo itp.) i czy po tylu latach mają szanse działać.

Z tego co kojarzę (ale mogę się mylić), dyskietki z dodatkowym "okienkiem" czy li wycięciem po prawej stronie to HD i takie raczej nie nadają się do Atari 1050 - dobrze myślę, czy to nie ma znaczenia?

Będę wdzięczny za podpowiedź, czy takie dyskietki mają sens w tym zastosowaniu i na co ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie.

Dzięki za pomoc i proszę o wyrozumiałość

ps. chyba że to totalna lipa i ktoś z Was ma do sprzedania coś co się nadaje :)

Post's attachments

dyskietki1.jpg 969.98 kb, liczba pobrań: 3 (od 2026-04-26) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez Lizard (Dzisiaj 10:58:55)

Stacja 1050 obsługuje dyskietki DD, więc interesują Cię te z oznaczeniem DS/DD (2S/DD) i SS/DD (1S/DD). Te drugie są jednostronne i raczej niespotykane. Liczba ścieżek (48/96 tpi) nie ma znaczenia w przypadku tej stacji. Dyskietki DD można poznać po pierścieniu usztywniającym, którego nie ma w dyskietkach HD (1,2 MB). Dyskietka 5.25 DD

Dodatkowe okienko, o którym wspominasz to "wyznacznik" dyskietek HD 3,5".

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

3

Lizard napisał/a:

Stacja 1050 obsługuje dyskietki DD, więc interesują Cię te z oznaczeniem DS/DD (2S/DD) i SS/DD (1S/DD). Te drugie są jednostronne i raczej niespotykane. Liczba ścieżek (48/96 tpi) nie ma znaczenia w przypadku tej stacji. Dyskietki DD można poznać po pierścieniu usztywniającym, którego nie ma w dyskietkach HD (1,2 MB). Dyskietka 5.25 DD

Dodatkowe okienko, o którym wspominasz to "wyznacznik" dyskietek HD 3,5".

Dzięki, a czy "na oko" to co załączyłem do posta to pasuje do tej specyfikacji? bo takie zdjęcia dostałem od tego sprzedawcy

4 Ostatnio edytowany przez Bluki (Dzisiaj 12:16:54)

Mówiąc krótko: możesz używać dowolnych dyskietek 5,25 cala z wyjątkiem tych oznaczonych jako HD.

Rozpoznawanie rodzaju dyskietki po pierścieniu usztywniającym bywa mylne, bo były w handlu DD bez tego pierścienia.

Wycięcie to blokada zapisu. Jeśli zakleisz je, zapis na dyskietce nie będzie możliwy (tylko odczyt).

Jeśli dyskietki były przechowywane w dobrych warunkach, np. w mieszkaniu, a nie na strychu czy w piwnicy, powinny działać. Z Twojego zdjęcia odradzam tylko Verbatim. Ich jakość bywała różna, mówiąc oględnie. Najlepiej skupić się na markowych - TDK, Maxell, Fuji, Nashua, 3M.