1 Ostatnio edytowany przez insert (Dzisiaj 10:43:19)

Cześć,

mam pytanie jako kompletny początkujący w temacie stacji dysków do Atari 8-bit. W czasach świetności używałem tylko magnetofonu, więc z dyskietkami nie mam praktycznego doświadczenia.

Jeden życzliwy człowiek zaproponował mi stare używane dyskietki i zastanawiam się, czy będą odpowiednie do standardowego Atari i stacji 1050 (bez żadnych przeróbek, turbo itp.) i czy po tylu latach mają szanse działać.

Z tego co kojarzę (ale mogę się mylić), dyskietki z dodatkowym "okienkiem" czy li wycięciem po prawej stronie to HD i takie raczej nie nadają się do Atari 1050 - dobrze myślę, czy to nie ma znaczenia?

Będę wdzięczny za podpowiedź, czy takie dyskietki mają sens w tym zastosowaniu i na co ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie.

Dzięki za pomoc i proszę o wyrozumiałość

ps. chyba że to totalna lipa i ktoś z Was ma do sprzedania coś co się nadaje :)

Post's attachments

dyskietki1.jpg 969.98 kb, liczba pobrań: 3 (od 2026-04-26) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez Lizard (Dzisiaj 10:58:55)

Stacja 1050 obsługuje dyskietki DD, więc interesują Cię te z oznaczeniem DS/DD (2S/DD) i SS/DD (1S/DD). Te drugie są jednostronne i raczej niespotykane. Liczba ścieżek (48/96 tpi) nie ma znaczenia w przypadku tej stacji. Dyskietki DD można poznać po pierścieniu usztywniającym, którego nie ma w dyskietkach HD (1,2 MB). Dyskietka 5.25 DD

Dodatkowe okienko, o którym wspominasz to "wyznacznik" dyskietek HD 3,5".

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

3

Lizard napisał/a:

Stacja 1050 obsługuje dyskietki DD, więc interesują Cię te z oznaczeniem DS/DD (2S/DD) i SS/DD (1S/DD). Te drugie są jednostronne i raczej niespotykane. Liczba ścieżek (48/96 tpi) nie ma znaczenia w przypadku tej stacji. Dyskietki DD można poznać po pierścieniu usztywniającym, którego nie ma w dyskietkach HD (1,2 MB). Dyskietka 5.25 DD

Dodatkowe okienko, o którym wspominasz to "wyznacznik" dyskietek HD 3,5".

Dzięki, a czy "na oko" to co załączyłem do posta to pasuje do tej specyfikacji? bo takie zdjęcia dostałem od tego sprzedawcy

4 Ostatnio edytowany przez Bluki (Dzisiaj 12:16:54)

Mówiąc krótko: możesz używać dowolnych dyskietek 5,25 cala z wyjątkiem tych oznaczonych jako HD.

Rozpoznawanie rodzaju dyskietki po pierścieniu usztywniającym bywa mylne, bo były w handlu DD bez tego pierścienia.

Wycięcie to blokada zapisu. Jeśli zakleisz je, zapis na dyskietce nie będzie możliwy (tylko odczyt).

Jeśli dyskietki były przechowywane w dobrych warunkach, np. w mieszkaniu, a nie na strychu czy w piwnicy, powinny działać. Z Twojego zdjęcia odradzam tylko Verbatim. Ich jakość bywała różna, mówiąc oględnie. Najlepiej skupić się na markowych - TDK, Maxell, Fuji, Nashua, 3M.

5

insert napisał/a:

Dzięki, a czy "na oko" to co załączyłem do posta to pasuje do tej specyfikacji?

Niektóre dyskietki na zdjęciach mają wycięcie umożliwiające zapis na drugiej stronie. Taka praktyka była stosowana przy stacjach jednostronnych, które z pewnością nie były HD, więc na oko będą pasować.

Bluki napisał/a:

Rozpoznawanie rodzaju dyskietki po pierścieniu usztywniającym bywa mylne, bo były w handlu DD bez tego pierścienia.

Masz rację, jednak zdecydowana większość dyskietek DD ma ten pierścień. Można założyć, że jego obecność świadczy o tym, że z pewnością NIE mamy do czynienia z dyskietką HD.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.