Niedawno Ritchie a teraz John McCarthy.
Ktoś pisał używając InterLISP/65 ?
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Piszemy grę - część 3. już 17 czerwca Trzeci odcinek kursu tworzenia gier na Atari 8-bit będzie o rysowaniu postaci.
Wee Ninja - również na Atari 8-bit! Gra Wee Ninja dostępna także dla Atari 8-bit z 48K RAM - najlepiej z Joy 2B+
Invitka na SV2025SE na Atari XL/XE Nowa invitka na letnią edycję Silly Venture 2025 dla Atari XL/XE już dostępna
EmuTOS 1.4 Wydano nową wersję EmuTOS, otwarto źródłowego zamiennika TOSa
CAS2Audio 1.0.4 po dwóch latach Nowa wersja aplikacji do odtwarzania plików .CAS na Androidzie.
atari.area forum » Bałagan » Przyszła kostucha po autora LISPa i terminu AI
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Niedawno Ritchie a teraz John McCarthy.
Ktoś pisał używając InterLISP/65 ?
A ten język ma jakieś praktyczne zastosowania dziś ? Trochę googlałem i szczerze mowiąc to nie wygląda to zachęcająco.
Ma. Przede wszystkim akademickie - uczy nieco innego sposobu myślenia niż przy typowym programowaniu. Trochę to na początku sprawia problem, ale po przestawieniu się przełącznika w mózgu pisze się w tym bardzo przyjemnie. No i oczywiście jest Emacs z jego makrami i kilka innych miejsc gdzie używa się pochodnych Lispa (np AutoLisp w AutoCAD). Kilka języków z tej samej rodziny (Prolog, Scheme) używane jest dziś głównie w środowiskach przemysłowych. Do tego, wywodzi się z niego (bardziej chodzi o sposób myślenia), całkiem popularne Ruby.
Ja na takie sformułowanie historii języków programowania w pigułce bym się nie odważył ;)
A ten przełącznik musi być gdzieś bardzo głęboko. Próbowałem pisać kiedyś pluginy do GIMPa w jego dialekcie Scheme i wymiękłem.
Adam: "zastosowania akademickie", czyli praktycznie bezużyteczny ? :)
Ja czasem coś grzebnę w AutoLISPie dla AutoCAD, którego pełną wersję użytkowuję w firmie.
sqward: nie jest bezużyteczny. Po prostu nigdy nie zdobył wielkiej popularności, ale ma swoje nisze. Jak asembler :)
Jak sie dowiedzialem od niedoszlego szwagra, na filozofii przyrody uczą lispa doktorantów na zajęciach z logiki kognitywnej i sztucznej inteligencji O_O
A na przyrodzie Logo.
Na przyrodzie Pythona.
<mina warszawskiego cwaniaczka>
Języki funkcyjne są też popularnym narzędziem do nauczania gramatyk formalnych i podstaw kompilatorów - np. różni znajomi robili kompilatory w Ocamlu czy Scheme, kolega ostro molestuje Racketa. Algorytmy genetyczne generujące programy również najczęściej pracują na drzewach składniowych LISPa. Niestety mnie ta cała radość ominęła, bo wybrałem wydział fizyki, a fizycy piszą w czymś, co nazywają C++, i nie przejmują się zbytnio informatyką.
epi: mordo ty moja :)
10 ? "?"
RUN
No, fizyka :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Przyszła kostucha po autora LISPa i terminu AI
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 64 zapytań