Dawno nie grałem na swoim STE ale w poprzedni weekend przysiadłem do tej maszyny i przy próbach uruchomienia kilku gier, prawie żadna nie wystartowała:
- Turrican 2 załadował się do ekranu z intrem któro jedynie leciało w kółko. Wciskając fire zwykle uruchamiający grę, kompletnie nic się nie działo
- Wings of Death dotarł do logo Thalion i nie reagował na żaden z klawiszy.
- Obsession poprosił o drugą dyskietkę i nawet nie raczył podjąć próby czytania z niej
... ( pozostałych nie pamiętam )
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to że jakiś czas temu ( w sumie już ze 2 lata ) wymieniłem w tej maszynie TOS na 2.06 ale od tamtego czasu prawie nigdy nie grałem, więc czy to mógłby być problem zbyt nowego TOSu? Fakt, jest on trochę niekompatybilny wstecz, ale z tego co w niejednym miejscu czytałem, to raczej niewiele gier z nim nie współpracuje i jakoś nie chce mi się wierzyć aby taki Obsession był niekompatybilny z 2.06.
Jak ktoś ma 2.06 to poprosiłbym o uruchomienie którejś z tych 3 powyższych gier i informację czy działa z 2.06. Wszelkie inne pomysły co mogło by być nie tak mile widziane :)
Pierwsza beta POKEY VQ Tracker Ilmenit udostępnił innowacyjne narzędzie do tworzenia muzyki opartej na samplach dla Atari 8-bit.
SQL na Atari 8-bit Nowe narzędzia pozwalają na obsługę baz danych SQL na Atari 8-bit przy użyciu urządzenia FujiNet.
Altirra 4.50 test4 Nowa wersja testowa emulatora Altirra przynosi poprawki interfejsu oraz wsparcie dla środowiska Wine.
8. edycja Atari Homebrew Awards Ruszyło głosowanie na najlepsze gry wydane w 2025 roku na konsole i komputery Atari.
AspeQt-2K26 Nowoczesny fork klasycznego AspeQt wspierający Qt 6 i TNFS