Potrzebuję SIDa, chciałbym sprawdzić czy coś się popsiuło w C64 czy tylko SID jest niesprawny. Pożyczę lub kupię.
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Hatari 2.6.0 Ukazała się nowa wersja Hatari - emulatora Atari ST/STE/TT/Falcon
Altirra 4.40 test 14 - poprawki modemowe Nowa wersja testowa Altirry skupia się na ulepszeniach w komunikacji.
RastaControl - GUI do RastaConvertera Dostępna wersja beta graficznego interfejsu do RastaConverter
Ice-T 2.8.1 dla Atari 8-bit Nowa wersja terminala Ice-T z poprawkami i lepszą obsługą klawiatury
MyAES 0.99 Beta 8 Nowa wersja MyAES z poprawkami błędów
atari.area forum » Bałagan » Pożyczę SIDa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Potrzebuję SIDa, chciałbym sprawdzić czy coś się popsiuło w C64 czy tylko SID jest niesprawny. Pożyczę lub kupię.
Mam gdzieś kilka sztuk.... z tego co wiem Seban tez :-)
Supcio, adres mój masz?
O który SID chodzi ? ;-)
uscislajac: 6581, czy 8580 (tj. z ktorej wersji c64)
Na jednym z wiodących portali aukcyjnych można nabyć za (na razie) parę złotych takowego....to nie moja aukcja i reklama a tylko informacja dla Kierownictwa :)
Dzięki za pomoc. Sprawa już nieaktualna - dzięki uprzejmości jednego z kolegów znowu mogę się cieszyć słysząc BASSS.
Czy 6581 i 8580 można stosować wymiennie? I który jest w 128? Pytam bo słuchałem jednego i drugiego i nie mogę się zdecydować który mi się bardziej podoba :) To bym zainstalował dwa na kanapkę i switcha - o ile tak się da.
Mają różne napięcia zasilania, stary +12V i nowy +9V. Oczywiście oba mają jeszcze +5V.
W starszym są głośniejsze (normalne) sample, a nowy ma cichutkie straszliwie.
W brzmieniu różnicę znam. Poza samplami basy się jeszcze różnią diametralnie. A skąd C-64 bierze +12? Przetwornica? Ten z nowym SIDem też ją ma? (do czegoś...) Szczerze jeszcze nie grzebałem w komdziu :) Wiem tylko że strasznie z nim trzeba uważać bo wrażliwy jest na wszelkie zwarcia.
wieczor, c64 ma 2 zasilania z psu, 5 stalego i 9 zmiennego,
jer: yyy, a mi sie wydawalo ze nowy po prostu nie potrzebuje +9V.
12V? do sida?
no i ustalcie czy chodzi o zmienne czy o + ;)
wieczor, c64 ma 2 zasilania z psu, 5 stalego i 9 zmiennego,
Ja wiem :) Dlatego te +12 mnie zaskoczyło :)
Ale znalazłem pinout i:
Secondary voltage. +12V (6581) or +9V (6582, 8580) - czyli jednak:
http://ist.uwaterloo.ca/~schepers/MJK/sid.html
A tu to , czego szukałem:
, teraz muszę znaleźć 6581 bo w C128 swoim, którego jeszcze nie słuchałem, pewnikiem jest 8580 :)
A ta głośność sampli przypuszczalnie wprost wynika z różnicy Vdd.
Gwoli wyjaśnienia: +12V (i +9V) bierze się stąd, że 9VAC jest prostowane w podwajaczu napięcia i stabilizowane przez 7812 dla 6581 lub 7809 dla 8580. Podwajacz ten jest włączony ZA bezpiecznikiem z którego korzysta magnetofon. Spalenie bezpiecznika powoduje brak dźwięku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Pożyczę SIDa
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 65 zapytań