Przeglądając Atariki, a dokładniej ten temat: http://atariki.krap.pl/index.php/800 - zastanowiło mnie jedno. Skoro CPU jest na oddzielnej płytce (PCB #5) - jaka jest złożoność tej płytki? Teoretycznie łatwiej b y było tam wymieniić CPU na 816 (lub dowolny inny 8-bitowy), wymienić ROM (nowa płytka), wsadzić pamięć nie po 16KB (dostępne były i większe moduły firm trzecich), a powiedzmy po 1MB (jej obsługą zajął by się nowy ROM i CPU) i mamy do dyspozycji całkiem "nowy" komputer o zupełnie innych właściwościach.
Jeśli moje założenia są słuszne (nie jestem niestety elektronikiem) - świadczy to o dalekozwroczności inżynierów ówczesnego Atari i o tym, że chcieli sprzęt łatwo i tanim kosztem rozwijać (pozostaje płyta główna i obudowa, główne komponenty niezmienne, wymiana zasadniczo 2 płytek zmienia nam sam komputer w zupełnie inną maszynę). Czemu tego nie wykorzystano - nie wiem i pewnie nikt z nas się nie dowie. Tym niemniej sprawa jest intrygująca...
I jeszcze jedna sprawa - czy wyprowadzenia modułów pamięci mogło służyć do podłączenia innych rzeczy? Bo wtedy można by - teoretycznie - z Atari 800 zrobić maszynę wieloprocesorową...
Takie sobie moje rozważania tylko.
Atari Action! Compiler od Kuby Husaka Nowe narzędzie umożliwiające kompilację kodu Action! bezpośrednio na współczesnych komputerach PC.
Altirra 4.50 test 11 Avery Lee udostępnił nową wersję testową emulatora Altirra z nowym, eksperymentalnym paskiem zadań.
C.E.T.A.S. - nowy projekt na Atari 8bit Rafał Dudek i Vladimir Janković pracują nad unikalną strzelaniną z alternatywną historią w tle.
Postępy nad konwersją Golden Axe Zobacz najnowsze zmiany w nadchodzącym hicie na 8-bitowe Atari, nad którym pracuje znana ekipa.
Cannon Fodder STE WIP #2 Krzysztof Jarzyna prezentuje nową wersję rozwojową kultowej gry Cannon Fodder dla Atari STE.