Świeżo zakupione 520 STE nie chce wyświetlić obrazu. Jak uruchamiam komputer pojawia się biały ekran (około 2 sekund) a potem telewizor informuje o braku sygnału. Sprawdzałem przez composite video. Podłączyłem też przez modulator i to samo. Dioda świeci, stacja startuje i świeci (prosi o dysk). Nie wsadziłem żadnej dyskietki, bo narazie nie posiada, ale wiem że po chwili powinien pojawić się system. Dodatkowo sprawdziłem na wyjściu stereo chinch i wyjściu monitorowym pin2 czy jest dźwięk. Naciskając spację było słychać atarowski poklik. Zauważyłem że ktoś kiedyś chyba wylał kawę, bo widać przy portach drukarki, dysku twardego i monitorowego od strony płyty głównej zaschniętą plamę. czy ktoś wie co może być? W slotach SIMM były 2 kości po 1 MB. Może pamięć jest walnięta? TOS już wyciągałem z podstawek i wsadziłem ponownie, nic to nie dało. Z tymi dużymi układami nie chciałem ryzykować z podważeniem, bo kiedyś pękła mi podstawka na rogu od podważania śrubokrętem.
Fujisan 1.1.6 Ukazała się aktualizacja Fujisan, nowoczesnego frontendu dla emulatora Atari800 z obsługą FujiNet.
A7800DS 5.2a Nowa wersja emulatora Atari 7800 dla konsol DS/DSi przynosi poprawki błędów i lepszą synchronizację.
Barbarian na Atari 8-bit już blisko Vega kończy prace nad nową konwersją kultowego Barbariana.
System Error tematem konkursu 24h Compo Poznaliśmy temat nowej edycji konkursu 24h na Atari.area. Czas na tworzenie!
Edytor poziomów Montezuma's Revenge Lew Daney udostępnił narzędzie pozwalające na tworzenie własnych piramid w kultowej grze na Atari.