fox: ten silverlight nawet ladnie mi dziala pod chromium pod linuksem ;)
Ale jest nieprzenosny. Na mojego Debiana z POWERPC nawet Chrome'a nie ma...
Atari 16-bit: 260ST, 512ST, 512ST+, 512STE, 1040STE, 1040STF, 1040STFM, MEGA1
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ICE-T 2.76 alpha 9 Nowa wersja zaawansowanego emulatora terminala
Street Fighter 2 na Atari - prace trwają W najnowszym materiale wideo autor zaprezentował aktualny stan rozgrywki.
Jurassic Spark - wersja finalna Podczas Grawitacji zaprezentowano wersję uproszczoną, pozbawioną kilku kluczowych elementów, które teraz zostały dodane.
ABBUC Software i Hardware Compos Ogłoszono coroczne konkursy.
Atari ANTIC Displaylist Designer Nowe narzędzie dla twórców oprogramowania na Atari 8-bit.
atari.area forum » Bałagan » Systemy kontroli wersji
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
fox: ten silverlight nawet ladnie mi dziala pod chromium pod linuksem ;)
Ale jest nieprzenosny. Na mojego Debiana z POWERPC nawet Chrome'a nie ma...
a moonlight od novella (bo to dzieki niemu mi pod chromium i pod fx silverlight czasem dziala) probowales przekompilowac? z tego co tam wyczytuje wydaje sie ze powinno sie go dac pod debianem i na ppc przekompilowac (na macosx juz nie).
@jellonek: ale jakiś wspólny, znośnie działający mianownik pewnie da się zrobić
no wlasnie podalem - bochs
serio, smalltalk wymaga innego vm, python innego (pypy oferuje technicznie bardzo zaawansowany), perl podobnego do pythonowego, ale jednak innego, a java... jeszcze innego (niemal tozsamego z clr).
Jednym z powodów tworzenia maszyn wirtualnych miała być przenośność binarek. Jak na ironię mamy teraz trzy liczące się architektury procesorów (x86, x64 i ARM), a dużo więcej niezgodnych maszyn wirtualnych. :)
To się pewnie da zrobić, ale w kontekście jednej, zamkniętej platformy, tak jak to robił/robi IBM.
Mamy zasadniczo jeden dominujący paradygmat programowania (strukturalne/proceduralne/obiektowe) (+jego odmiany i bliscy koledzy). Wydaje mi się że można stworzyć VM który będzie wydajny i dobry do większości języków opartych na tym paradygmacie (a i pewnie języki funkcyjne da się podciągnąć), przynajmniej te o statycznym typowaniu. Boję się jednak że taki projekt 'uniwersalnego' VM stworzyłby po prostu kolejne, używane przez małą grupę ;)
w tym jednym dominujacym nie zawrzesz haskeli, erlangow, lispow czy tam innych.
takim wspolnym mianownikiem mialbyc llvm (i faktycznie do stattyp wydaje sie procz oracle jvm nie miec konkurencji) ale z czasem okazalo sie ze obrali droge statycznego aota, przez co glownie nadaje sie do... wlasnie obranego przez ciebie dominanta.
ps. wlasnie pypy sie doczekal nowego release w ciagu ostatniej godziny, ale patrzac na benchmarki nalezy pamietac ze: "Benchmarks don’t lie, but liars do benchmarks."
ps2. llvm przez dlugi czas bylo uzywane tylko przez mala grupe ludzi - poki applarze wewnetrznie nie zainteresowali managmentu nim ;)
Oczywiście że nie zawrę w nim wszystkiego, ale aplikacji napisanych w haskelu, erlangu i lispie jest aaaaaaż tyle że chyba to przeboleję ;)
Projekt LLVM pod egidą Appla zmienił kierunek, tzn. porzucono VM ;). Sam projekt mi się podoba, jako realna konkurencja dla GCC.
Oczywiście że nie zawrę w nim wszystkiego, ale aplikacji napisanych w haskelu, erlangu i lispie jest aaaaaaż tyle że chyba to przeboleję ;)
Tyle ile dużych projektów kompilowalnych na LLVM? ;-) Wadą wspólnego VM-a jest równanie do wspólnego mianownika. W dół.
Można równać w górę :)
Adam: nie da sie i to co napisal Amun to sedno sprawy...
Tyle ile dużych projektów kompilowalnych na LLVM? ;-)
Z okazji GPL v3.0 FreeBSD przenosi się powoli na LLVM. Już cały system w tym się kompiluje ale nie zdecydowali się jeszcze zastąpić nim gcc w aktualnej wersji 9.0.
no przeciez bsdowcy mieli rozwijac pcc, jako religijnie jedyny sluszny...
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Systemy kontroli wersji
Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 59 zapytań