Jak w temacie. Czy to jest możliwe ???
A może konwerter CMC,MPT,TMC -> MID ???
Jak cosik takowego istnieje to dajcie znać. Z góry dzięki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ICE-T 2.76 alpha 9 Nowa wersja zaawansowanego emulatora terminala
Street Fighter 2 na Atari - prace trwają W najnowszym materiale wideo autor zaprezentował aktualny stan rozgrywki.
Jurassic Spark - wersja finalna Podczas Grawitacji zaprezentowano wersję uproszczoną, pozbawioną kilku kluczowych elementów, które teraz zostały dodane.
ABBUC Software i Hardware Compos Ogłoszono coroczne konkursy.
Atari ANTIC Displaylist Designer Nowe narzędzie dla twórców oprogramowania na Atari 8-bit.
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Konwersja SAP -> MID
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w temacie. Czy to jest możliwe ???
A może konwerter CMC,MPT,TMC -> MID ???
Jak cosik takowego istnieje to dajcie znać. Z góry dzięki
Nic takiego nie istnieje, o ile mi wiadomo.
Konwersja jako taka np. linii melodycznej czy basu IMHO powinna być bardzo prosta ale...
Jak skonwertujesz "perkusję"?
"Ręcznie" może by się dało...
jezeli myslales o dzwonkach do fona to zerknij tu. 8)
Tak naprawdę to sukkor_benoth wysłał wiadomość w moim imieniu, jednakże zdecydowałem się zapisać i wziąść udział w dyskusji - niestety te parę utworów które można znaleźć w tym archiwum, w dodatku marnej jakości, może być dla mnie tylko kiepskim substytutem utworów klasyków które skonwertowałbym sobie chętnie z kolekcji asma i wrzucił jako polifonie do telefonu. Taki atarowki dzwonek, autorstwa np. Gilmore'a , Munnsa itp z pewnością bardziej by mi się spodobał niż wszystkie śmieci które można znaleźć w sieci ( i podejrzewam że jest parę osób które mają chrapkę na takie dzwonki) :o
Współczesne telefony posiadają całkiem niezłe syntezatory, które z pewnością poradziły by sobie z w miarę dobrym odwzorowaniem chip-dzwięków, myślę że brzmiało by to całkiem naturalnie! :D A nawet istnieje już możliwość uzycia w takim dzwonku sampli! (układ Yamaha, Samsung C100)
Widzę jednak że jeszcze nikt o takim zastosowaniu SAPów nie pomyślał (a przynajmniej nie urzeczywistnił) - będę poszukiwał i jak coś znajdę - z pewnością się tą wiedzą podzielę :)
PS. Właściwie tematem powinna być konwersja SAP2MMF (mmf - format dźwięku dla komórkowych syntezatorów Yamaha) , gdyż specyfika midi powoduje stratę paru informacji (właśnie o instrumentach, a nawet brak możliwości ewentualnej konwersji - lub lepiej dokładnej regeneracji perkusji do formatu sampla). Wydaje się że pełne rozwiązanie tego problemu nie jest takie proste jak mi się na początku wydawało.
nie ty jedyny o tym myslales -> link.
z tego z czym sie dotychczas spotkalem wnioskuje, ze konwersja mid-mmf przebiega bezproblemowo w obie strony. chociaz samsung ostatnio najbardziej poplynal z polifonia i moze obslugiwac nieco bardziej zaawansowane odmiany SMAF.
btw, interesujaca xywa... wszyscy chca byc tacy jak axe... :P
Co do formatu SMAF , pod tym adresem znajdują się wszytkie informacje dotyczące tego formatu, wraz z próbkami, oprogramowaniem i krótkim opisem formatu :
http://smaf-yamaha.com/
Myślę że niejednemu ślinka popłynie na myśl o atari-dzwonkach, gdy usłyszy jakość przykładowych melodii zaprezentowanych na tej witrynie..
OFFTOPIC : Ksywa jest po to właśnie by nie być takim jak 'axe' :mrgreen:
Szczesliwie u mnie dzwonkiem moze byc takze dowolny plik MP3 odtwarzany z karty pamieci :) Tak wiec nawet nie konwertuje na MIDy - bo i po co ;) tylko nagrywam z emulatora.
MMF jest na tyle dziwnym formatem ze mozna go konwertowac z WAVa (8 kHz, 16 bit mono) - takie MMFy przynajmniej lapie moj telefonik S55, konwertowalem SAPy na takie WAVy a potem na MMF i przyznam sie ze brzmia spoko i dobrze sluza jako dzwonki. AXE, probowales?
Ja probowalem seltest zgrany z emulca konwertowac na swoj S55 i mi kicha straszna wyszla...
Na Nokii 6310i właśnie Self Test mam jako dzwonek ;)
(kiedyś ktoś na pl.comp.sys.atari podał)
.. przezucac SAP->MIDI ... hmmm mija sie z celem, kolejna konversja... moze lepiej napisac sofcik ktory zagra sapka na telefonie (przeciez to chyba nie jest trudne dla osob ktore sie znaja?) wszystkie telefony nokia z serii x660 poradza sobie z wymaganiami sprzetowymi... wiec zaczynajcie :]
A ja mam taka sluzbowa, dziadowska Motorole, co ma edytor 35-cio pozycyjnej muzyczki i wklepuje sie tam recznie wartosci w obrebie jednej oktawy - Self Test wykracza poza jedna oktawe i dlatego musialem z niego zrezygnowac, ale za to wklepalem sobie 32 pierwsze takty z Lasermanii ;)
Hrw: ale ztcw to ta nokia ma dzwonki monofoniczne, a z polifonicznymi potrafi byc niezla kiszka...
mayonez: probowalem... raczej kiepsko wychodzi :|
maly: tylko ze wtedy odpada mozliwosc ustawienia takiej muzy jako dzwonka, a przeciez o to chodzi.
Wszystko ładnie i pięknie, tylko :
Primo: ile miejsca zajmuje taki mmf po skonwertowaniu z wav-a ?
Secundo : sap player pod jave : java nie jest zbytnio zintegrowana z systemami w komórkach i nadawałoby się to tylko do odsłuchiwania, zero dzwonków...
Mój pomysł byłby taki :
Wykorzystać interpreter z saplib, zsyntezować odpowiednie sample z naszej muzyczki do formatu wav/mp3 (mowa była o trudnościach z perkusją - o ile wiem z informacji f-my Yamaha, mmf umożliwia wykorzystanie sampli w tym formacie), jakoś wydłubać linie melodyczną i wszystko skumulować do pliku wynikowego.. A może to wizjonerstwo lub szarlataneria? :twisted:
o ile mi wiadomo to w nokiach jest taka mozliwosc aby podpiac program np gdy dzwoni telefon uruchamia sie program, czyli nasz sapplayer i odtwarza muzyczke :] ...
a procka ktora emuluje pokeya w Sapie? jak by ja przepisac na SYMBIANa to juz 90% sukcesu, przynajmniej mozna posluchac muzyczek na telfonie :]
dobra ide spac bo zaraz cos glupiego wymysle
Łe, napiszcie jak muzyczkę z atarki użyć jako dzwonka przy drzwiach...
Przeciez Twoj dzwonek u drzwi nie dziala. Co, mam Gilmora pod oknem nucic? :)
nie, motyw przewodni z lasermanii na parapecie.
Ha! Parapet za wysoko! Nawet jak stane na paluszkach na trawie.
W zeszlym roku na grupie dyskusyjnej pl.comp.sys.atari
omawiano podobne zagadnienie - czy i jak by sie dalo skonwertowac utwor w formacie SAP na nuty... :rolleyes: Link jest tu. :)
a może jest jakiś mid2sap albo lepiej mid2mpt??? :)
bo z MOD-a już się da dawno, czego dowodem może być duża liczba konwersji modków w moim (i nie tylko zresztą) podkatalogu asmy... :)
a gdzie można namierzyć te midki? W sciągniętym archiwum z Alsy nie ma ani jednego (v27)
Pozdarwaim
Vasco: to domofon nie działa. Dzwonek u drzwi jest OK. Nucenie Gilmora pod oknm odpada, za cicho. Musiałbyś raczej zaśpiewać.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Konwersja SAP -> MID
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 66 zapytań