Mam w domu dwie uszkodzone płyty od 65 XE. Jedna Rev B, druga 130 XE (64x4). Obie wykazuja podobne objawy uszkodzeń, chociaż nie twierdze że uszkodzenia są takie same.
:) Po włączeniu zasilania, dioda się zapala, ale komputer się nie uruchamia - na wyjściu monitorowym podaje tylko czarny ekran, tak samo z modulatora.
Na pierwszej płycie mocno grzeją się kości pamięci ( 5 z ośmiu ) - być może to jest problem.
Na płycie 130 XE nie zauwazyłem zupełnie nic - nic się nie grzeje, nie dymi ;) nie ma śladów osmalenia, a jesli chodzi o uszkodzenia wywołane ingerencją z zewnatrz, to jestem na 100% pewny że jestem pierwszą osobą która rozkręcała ten komputer odkąd wyjechał z fabryki Atari na Taiwanie. :D
Czy ktoś podjąłby się obejrzeć te płytki, zdiagnozowac co konkretnie jest nie tak i ewentualnie naprawić usterki? Oczywiście opłacę koszty przesyłki w tą i z powrotem, i ewentualnie koszty napraw. Bardziej zalezy mi na płycie 130 xe więc jesli komuś zalezy i zdoła naprawić obydwie, to moze sobie w nagrode zatrzymać tą 65 xe. :)
Gopher2600 v0.40.0 To pierwszy raz, kiedy informujemy o tym projekcie.
Felix 0.6.4 Pojawiła się nowa wersja emulatora konsoli Atari Lynx - Felix.
Atari Font Maker V1.6.17.0 To rozbudowane narzędzie do tworzenia fontów, kafelków i grafik dla Atari 8-bit.
Echa Grawitacji 2025 Tematem przewodnim był "Dinozaur".
TURGEN 9.4.1 Nowa wersja popularnego narzędzia do tworzenia obrazów kaset dla komputerów Atari