Zważ na dopisek "dopuszczalne w grach" .... tak, wiem skoro dopuszczalne to niby poprawne .... a to też akceptujesz bo jest dopuszczalne http://tnijurl.com/409c6c5fcaa0/ ? :)
wiosełek/paletek/mopów/myszołapek
kręcirączka ? :) :) :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Gopher2600 0.41.0 już dostępny Nowa wersja emulatora Atari 2600 z ulepszonymi zrzutami ekranu i poprawkami ARM
ELSA 1.02 Asembler w stylu MAE, stworzony w całości na Atari
Nadchodzi Antonia 2 - nowy akcelerator Nowa karta rozszerzeń od Simiusa z 14 MHz CPU i 16 MB RAM
BigPEmu 1.19 Ulepszona emulacja i nowe funkcje w wydaniu 1.19
Wee Ninja - platformówka na Atari 5200 Powstaje nowy platformer w stylu Mario - dostępna jest wersja WIP
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Gry dla czterech graczy jednocześnie.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zważ na dopisek "dopuszczalne w grach" .... tak, wiem skoro dopuszczalne to niby poprawne .... a to też akceptujesz bo jest dopuszczalne http://tnijurl.com/409c6c5fcaa0/ ? :)
wiosełek/paletek/mopów/myszołapek
Kiedy w pismie KOMPUTER (oidp) byla inicjatywa wprowadzania i poprawiania zakorzenionych nazw na poprawne polskie. I co z tegto wyszlo?
Miedzymordzie pewnie kazdy pamieta ale czy sie przyjelo.
O ile pamiętam, to nazwa "międzymordzie" nie była wówczas promowana, jako propozycja polskiego tłumaczenia słowa "interface". Coś mi się kojarzy, że jedną z propozycji była nazwa "sprzęg". Przyjęło się spolszczone "interfejs". Moim zdaniem "sprzęg" nie był wcale taki zły :)
A ja coś kojarzę że 'międzymordzie' było nabijaniem się z tego spolszczania na siłę, zaraz po manipulatorze stoło-kulo-tocznym :D
I dmumlasku lewym klawiszem myszki na rozwijających się w rolgardinkach (menu rozwijane)w okienkach łindołsowych. :) :) :)
P.S.
Dla niezaznajomionych z nomenklaturą śląską: gardina = firanka
Międzymordzie podobno zaproponował pan Martin z wydziału ETI PG :) A mlaskanie myszą było stosowane zupełnie poważnie przez pana Rolanda Wacławka w jego publikacjach, z tego co pamiętam.
To mi się akurat kojarzy głównie z czymś takim :)
Faktyczne, przepraszam, pomyliłem tych dwóch klasyków literatury komputerowej.
Oczywiście. Jednak jest to tzw. "twardy wulgaryzm" i powinien być używany sporadycznie w naprawdę wyjątkowych sytuacjach. Zresztą uważam, że choć wulgaryzmy bywają przydatne to należy ogólnie rzecz biorąc ich unikać. A podlinkowane przez Ciebie słowo jest „oficjalnym” polskim wyrazem. Występuje w słowniku PWN.
A ja coś kojarzę że 'międzymordzie' było nabijaniem się z tego spolszczania na siłę, zaraz po manipulatorze stoło-kulo-tocznym :D
Nie było nabijaniem się, tylko żartobliwym określeniem „interfejsu”, zresztą trafnym. A oficjalną polską nazwą jest sprzęg (jak zauważył Larek).
Dobrym określeniem na paddle byłby „krętacz”, ale to słowo już zawłaszczyli politycy...
Jednak jest to tzw. "twardy wulgaryzm" i powinien być używany sporadycznie w naprawdę wyjątkowych sytuacjach.
I to jest oczywiste....też bym tak chciał aczkolwiek w mediach już przestali je "gwiazdkować" albo "pip-pi-pip-pipać". Mozna by powiedzieć...weszło na medialne salony.
Dobra, ciekawy ten off top, zrobię więc i nieco własny we własnym temacie ;-) . Czy znane są Wam jakieś gry które wymagają więcej niż 48KB RAM? Chodzi o to że na 800ce odpala mi Karateka (dziwne ale startuje z karta z 32Kb RAM), ale już Crystal Castles startuje dopiero z 48Kb. Wczytywałem z dyskietki Montezume, Road Race, The Goonies i też startują. Nie chce odpalić Spy vs Spy 1 i 2. Oczywiście szukam tego co mi na 800'ce nie wystartuje? Niestety wstyd, ale wciąż SIO2SD ani nic podobnego wciąż nie mam i nie mogę posprawdzać nic innego.
Dzięki
Zapisz sie do klubu osob, ktore prosza Candle o wypuszczenie kolejnej serii Incognito.
http://spiflash.org/index.php/block/29.html
ooo, dzięki, to ma sens, żadnego modowania przerabiania wewnątrz tylko na bazie tego co fabryka udostępniła, czyli tak jak lubię ;-) BIG THX
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Gry dla czterech graczy jednocześnie.
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 62 zapytań