Witam!
Bardzo proszę osoby znające temat o wyjaśnienie mi kilku kwestii. Otóż jak wiadomo szyna danych jest 16 bitowa, natomiast szyna adresowa 24 bitowa. Ale patrząc na gniazdo carta mamy tam tylko 15 lini adresowych, bez A0 i A16-A23. Dla czego?
Do czego mi to potrzebne? Otóż zbudowałem sobie prostego carta do monitorowania ruchu na liniach adresowych i liniach danych.
Ich stan przesyłany jest w formatach Hex i Bin po USB do terminala w windowsie, działa to całkiem sprawnie, ale mam wrażenie że adresy są błędne właśnie przez brak pełnej szyny adresowej.
Druga sprawa, czy istnieje dokumentacja opisująca sekwencje startową, w jakiej kolejności i do czego odwołuje się procesor po resecie?
Sorry za lamerskie pytania ale po prostu nie wiem tego :(
Generator okładek do kaset Nowy generator okładek na kasety magnetofonowe dla ośmiobitowych komputerów Atari od lexxa.
Nowa wersja emulatora Test7800 - 0.4.3 Eksperymentalny emulator konsoli Atari 7800 w nowej wersji 0.4.3 przynosi kluczowe poprawki w synchronizacji i wydajności.
Fujisan 1.0.3 Wydano nową wersję Fujisan, nowoczesnego frontendu do emulatora Atari800 z wieloma poprawkami i ulepszeniami.
Altirra 4.40 beta 19 Dziewiętnasta beta Altirra, najlepszego emulatora 8-bitowych komputerów Atari, już dostępna!
13. odcinek kursu programowania u Larka Larek wraca z kolejną, trzynastą częścią swojego popularnego kursu pisania gier na Atari.