Witam!
Bardzo proszę osoby znające temat o wyjaśnienie mi kilku kwestii. Otóż jak wiadomo szyna danych jest 16 bitowa, natomiast szyna adresowa 24 bitowa. Ale patrząc na gniazdo carta mamy tam tylko 15 lini adresowych, bez A0 i A16-A23. Dla czego?
Do czego mi to potrzebne? Otóż zbudowałem sobie prostego carta do monitorowania ruchu na liniach adresowych i liniach danych.
Ich stan przesyłany jest w formatach Hex i Bin po USB do terminala w windowsie, działa to całkiem sprawnie, ale mam wrażenie że adresy są błędne właśnie przez brak pełnej szyny adresowej.
Druga sprawa, czy istnieje dokumentacja opisująca sekwencje startową, w jakiej kolejności i do czego odwołuje się procesor po resecie?
Sorry za lamerskie pytania ale po prostu nie wiem tego :(
Jak napisać grę na Atari - cz. 8 Premiera ósmej części popularnej serii poradników Larka o tworzeniu gier na Atari już 28 lipca!
TONY - Ark of the Covenant Kontynuacja przygód Tony'ego na Atari 8-bit, bez przemocy, z naciskiem na spryt i eksplorację.
ABBUC Software Contest 2025: Zgłoszenia Sprawdź aktualną listę programów zgłoszonych do konkursu ABBUC Software Contest 2025. Termin mija 31 lipca!
Gopher2600 0.50.0 Nowa wersja emulatora Atari 2600 z usprawnieniami i nowymi funkcjami debuggera.
Steem SSE 4.2.0 już dostępny Nowa wersja emulatora Steem SSE z istotnymi usprawnieniami i nowościami