Mam problem z monitorem jak w temacie. Obraz roluje z góry do dołu, albo z dołu do góry - w zależności od tego jak pokręcę potencjometrem V.Hold. Da się na chwile to zatrzymać, ale trzeba dosłownie muskać ten potencjometr, niestety za chwilę obraz znów powoli zaczyna "spadać".
Postanowiłem więc wymienić ten POT. Problem w tym, że nie wiem co to za potencjometr, ponieważ jest na nim nietypowe oznaczenie (nie jestem elektronikiem, więc dla mnie nietypowe), a mianowicie 4.7KB (w service manual'u też jest 4.7 KB). Czy pomimo, że jest to KB jest to po prostu 4.7 kiloohma? Tyle, że w SM przy innych POT-ach jest jednak oznaczenie K ohm...
Arkanoid z PC na Atari z VBXE Trwają prace nad portem Arkanoida z PC na 8-bitowe Atari, wykorzystującym możliwości rozszerzenia VBXE.
Projekt RE-FALCON 030 od Suavka Suavek, pracuje nad repliką płyty głównej Atari Falcon 030.
Fujisan 1.0.4 Wydano nową wersję Fujisan z krytycznymi poprawkami dla kompilacji i pakowania na Linuxie.
Test7800 0.5.1 Eksperymentalny emulator Atari 7800 Test7800, w wersji 0.5.1, wprowadza ważne usprawnienia w emulacji mapperów kartridży.
Generator okładek do kaset Nowy generator okładek na kasety magnetofonowe dla ośmiobitowych komputerów Atari od lexxa.