A ja właśnie odebrałem od kuriera moje 2600jr NTSC z dwoma joystickami. I Wiecie co? Jestem pod wrażeniem - obraz z wyjścia antenowego ŻYLETA - nigdy aż tak dobrego nie miałem w wersji PAL. Kolory wyraźnie żywsze niż w 2600jr PAL (ale to nie dziwota), dźwięku na razie nie uzyskałem (ale tu skłaniam się do wady mojego starego TV LCD, muszę podłączyć monitor CRT przez jakiś magnetowid). No, i w Encore wreszcie fonty czytelne - muszę je przeflaszować na PAL i zobaczyć jak wtedy, gdyż i tak podstawą będzie 2600jr PAL z AV modem, ten NTSC to w celach testowych zakupiłem.
A co do joysticków - niedawno próbowałem nowej podróby z kraju środka, tu mam dwa oryginały w doskonałym (o dziwo) stanie, i są bardzo precyzyjne, jak dla mnie (w porównaniu z podróbą). I tu dygresja - czy te sprzedawane do Polski to nie był jakiś spad magazynowy, bo z epoki wydawało mi się, że gra się na nich gorzej.
Atari Action! Compiler od Kuby Husaka Nowe narzędzie umożliwiające kompilację kodu Action! bezpośrednio na współczesnych komputerach PC.
Altirra 4.50 test 11 Avery Lee udostępnił nową wersję testową emulatora Altirra z nowym, eksperymentalnym paskiem zadań.
C.E.T.A.S. - nowy projekt na Atari 8bit Rafał Dudek i Vladimir Janković pracują nad unikalną strzelaniną z alternatywną historią w tle.
Postępy nad konwersją Golden Axe Zobacz najnowsze zmiany w nadchodzącym hicie na 8-bitowe Atari, nad którym pracuje znana ekipa.
Cannon Fodder STE WIP #2 Krzysztof Jarzyna prezentuje nową wersję rozwojową kultowej gry Cannon Fodder dla Atari STE.