Plik mch z 8-bitowego obrazka Recoil wyświetla jako 5 kolorowy.
(Bmp2mch z opcją -g = 2 kolory.)
G2f przełącza się w tryb 2x1 przy wczytywaniu pliku mch i wygląda to podobnie jak wyświetla Recoil, po zmianie na 4x1 jest chyba więcej kolorów, ale inaczej rozłożonych i obraz nadal jest rozdwojony.
Pliki png 8-bit z bmp2mic są poszatkowane (niezależnie czy 25% szerokości czy 100%).
Nie widzę opcji zmiany palety przy tych programach.
Jeżeli u Ciebie to działa, to podaj co wpisałeś z linii poleceń i jak przygotowałeś plik.
Wygląda, że g2f.exe otwiera plik 8-bit/24-bit prawidłowo, ale nie zawsze... nie wiem czy mi się zdaje, ale chyba po użyciu Bmp2mic paleta wyświetlana w G2f się zmienia? Jednak wybrana pozostała ta sama (w obu wersjach g2f była jakub...). Obrazek ma odcienie bordowe i coś jakby było nie tak, a po zapisaniu mic jest identyczny - prawidłowy.

Po zmianie palety na g2f.pal zapisany mic nieco się różni... w g2f nadal jest bordowy... (chyba gubi jakiś kolor - nie sprawdziłem dokładnie) po restarcie G2f wyświetla znowu w odcieniach szarości.
Nie wiem czym się różnią te wersje, ale wersja sun jest wygodniejsza, bo nie wymaga obrazków w 8/24 bitach.
Myślę, że G2f powinien wczytywać pliki z rozszerzeniami gr8 i gr9 - tak jak Recoil.
Po zmianie palety G2f zmienia katalog na katalog z paletami - tam zapisuje mic-a - lepiej by było, gdyby to była osobna ścieżka.
Post's attachmentsg2f_niespodziewane kolory.png 23 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.